• Průvodce

aktualizováno

Jakou matraci vybrat pro člověka s problémy se zády?

S chronickou bolestí zad se v dnešní době potýká stále více lidí. Je to způsobeno mnoha faktory, například sedavým způsobem života a nedostatkem fyzické aktivity. Odborníci však uvádějí, že nejčastější příčinou je spaní na nevhodné matraci. Pokud vás tedy často bolí záda, trpíte opakovanými úrazy nebo ráno vstáváte rozlámaní, může být příčinou špatně zvolená matrace. Jak si můžete vybrat tu nejlepší matraci?

Matrace a zdravotní problémy 

Spánkem strávíme až třetinu života. Proto se vyplatí dbát nejen na správnou spánkovou hygienu, ale také si zajistit zdravé podmínky pro noční odpočinek. Zejména s ohledem na skutečnost, že zdravotní problémy s páteří jsou postrachem moderní doby. Časté bolesti zad jsou příznakem, nikoli příčinou problémů. Jednou z nich může být nesprávně zvolená matrace. Proto se vyplatí zvolit model, který podpoří zdravý spánek tím, že poskytne tělu správnou oporu. Při výběru matrace se často řídíme především otázkou pohodlí. Je však důležité, aby struktura matrace odpovídala individuálním preferencím uživatele, ale také aby byla přizpůsobena jeho fyzickým vlastnostem, jako je výška, hmotnost a případné zdravotní problémy.

 materace

Tvrdost matrace a zdravý spánek 

Jedním ze základních parametrů, které je třeba zohlednit při výběru matrace, je její tuhost. Tento parametr se volí s ohledem na naši tělesnou hmotnost. To je zde nejdůležitějším faktorem. Stupně tvrdosti jednotlivých matrací jsou označeny symbolem H. Například matrace H2 je určena pro osoby s hmotností do 80 kg a H3 pro osoby s hmotností nad 90 kg. Někteří výrobci matrací zohledňují v tomto měřítku také výšku, takže si můžete vybrat konkrétní model ještě přesněji. Je však třeba vědět, že tělesná hmotnost každého z nás je rozložena zcela jinak, i když vážíme stejně. Proto budou různí lidé, i když mají stejnou hmotnost, ležet na stejné matraci různě. 

 wygodny materac do sypialni 

Na co byste se měli zaměřit? Je vhodné věnovat pozornost poloze boků vůči ramenům, protože na dobře zvolené matraci by měly tvořit jednu linii. Pokud však položíte ruku pod bederní oblast, nemělo by tam být žádné volné místo. Pak si můžeme být jisti, že je páteř správně podepřena. Rovněž je vhodné ověřit, zda páteř zůstává rovná, když ležíte na boku. 

Pokud však bolest neustupuje nebo se stále často opakuje, je důležité navštívit dobrého fyzioterapeuta nebo lékaře. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články