• Dětský pokoj
  • Místnosti

aktualizováno

Jaký nábytek se hodí do dětského pokoje? Inteligentní nakupování s Nábytkem Bogart

Zařizování dětského pokoje je poměrně náročné, zvláště když se jedná o dítě, které již vyjadřuje svůj názor a chce, abyste zohlednili jeho preference. V tomto článku vám poradíme, jakému nábytku do dětského pokoje se vyplatí věnovat pozornost a investovat do něj.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak se pustit do zařizování dětského pokoje?
  • Jak zařídit prostor pro spaní v dětském pokoji?
  • Jak mám uspořádat pracovní plochu v dětském pokoji?
  • Jak zařídit hrací koutek v dětském pokoji?

Vybavení dětského pokoje – základní pravidla

Při zařizování dětského pokoje přistupujte k tématu především strategicky a vše pečlivě naplánujte. Vycházejte z toho, kolik místa máte k dispozici. Větší pokoje znamenají více možností, ale i v malých pokojích můžete vytvořit funkční prostor pro své děti. Začněte plánovat rozdělením místnosti na spací, pracovní a hrací zónu. Budete se tak moci soustředit na každý z nich zvlášť a nezapomenete na žádné důležité prvky v návrhu. Nezapomeňte také, že k zařizování pokoje batolete budete přistupovat trochu jinak než u dítěte školního věku, které již má vlastní představy o vzhledu pokoje, v němž bude denně pobývat. Ukázat dítěti, že si vážíte jeho názoru, je pro něj velmi důležité gesto a pomůže posílit vaše pouto. Vždyť v této místnosti budou trávit většinu času, a proto je důležité, aby se v ní cítili dobře.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/19272/lozko-pietrowe-jola-certyfikat30471.webp

Spací prostor – základ každého dětského pokoje

Zařízení dětského pokoje začíná u prostoru na spaní. Zde samozřejmě hraje hlavní roli postel. Pokud je místnost malá, ale bude v ní bydlet pouze jeden člen domácnosti, postačí jednoduchá jednolůžková postel s matrací o délce 90 cm. Pokud však máte málo místa nebo v pokoji žijí dvě děti, zvolte kompaktnější řešení. Jako rozumná volba se jeví patrová postel nebo postel s výsuvným patrem.

V této oblasti se jistě bude hodit polička zavěšená nad postelí, kterou nainstalujete v pohodlné výšce pro dítě. Je to místo, kde mohou mít po ruce věci, které potřebují, například knihy, které si čtou před spaním, hrnek s vodou nebo malou lampičku. Pokud jde o osvětlení, v prostoru pro spaní by mělo být měkké večerní světlo. Může to být malá stojací noční lampička nebo větší lampička stojící na podlaze či lampičky z bavlněných kuliček, který dodá příjemné tlumené světlo.

Do této zóny můžete umístit šatní skříň – hlavní kus nábytku pro skladování. Pokud je váš pokoj malý, je nejlepší prostorná, téměř až ke stropu vysoká skříň. Menší děti sice nedosáhnou na nejvyšší police, ale budete tam moci uložit věci, které dítě stejně samo nepoužívá. Starší děti to zvládnou s pomocí speciální stoličky se schůdky.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products/b45-biurko-bialy-dab-zloty34530.webp

V dětském pokoji se bude dobře vyjímat také komoda na ukládání spodního prádla a nejpotřebných věcí.

Vybavení pracovního prostoru

Vybavení dětského pokoje se neobejde bez pevného pracovního prostoru. Dítě v jakémkoli vývojovém stádiu potřebuje psací stůl, kde se bude nejprve věnovat dětským, uměleckým hrám a poté psát domácí úkoly. Je důležité přizpůsobit výšku a velikost desky stolu aktuálním potřebám dítěte.

A nezapomeňte na pohodlnou židli. Menší děti, které u pracovní desky stráví mnohem méně času než starší děti, potřebují jednoduché, ale velmi stabilní židle. Židle na kolečkách nepřipadají v úvahu. Postačí jednoduchá židle (i bez opěradla) nebo jednoduchá židle s opěradlem, ale bez područek. U starších dětí investujte do pohodlné a ergonomické židle, která zajistí správné držení těla během několika hodin domácích úkolů.

Do pracovního prostoru umístěte regál. Toto vybavení se vám bude hodit bez ohledu na věk. Koneckonců sbíráme spoustu knih pro děti od útlého věku. Kromě toho můžete nad stůl zavěsit police, na které můžete umístit další knihy nebo praktické předměty. V prostoru nad pracovním stolem jsou dobrým tipem také modulární kbelíkové police, které můžete navrhnout v libovolné konfiguraci.

Hrací koutek v dětském pokoji

Děti mají rády strukturovaný svět, proto je dobré vytvořit v místnosti prostor, který bude určen výhradně ke hře. Můžete ji odlišit jinou barvou stěn (můžete použít barvu na tabuli, aby dítě mohlo bez výčitek popustit uzdu svým uměleckým vášním), měkkým kobercem, na kterém si dítě může hrát. Zejména menší děti mají k dispozici spoustu hraček. Dbejte na to, aby po hraní neskončily v každém koutě. K tomu vám pomohou nejrůznější krabice, bedny nebo proutěné koše. A nejrůznější organizéry s přihrádkami, díky nimž ani spousta hraček nepředstavuje problém a pomohou vám udržet pořádek v dětském pokoji. Pokud jste dostatečně kreativní, můžete je použít k úklidu společně s dítětem, aby to byla zábava a aby si dítě osvojilo správné návyky.

Do hracího prostoru můžete umístit také měkký taburet s možností ukládání. Tento malý kus nábytku pak slouží jako sedátko a další úložný prostor pro hračky.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články