• Průvodce

aktualizováno

Jaký stůl vyhovuje vaší kuchyni?

Pokud váš byt nemá samostatnou jídelnu, určitě přemýšlíte, jaký stůl si vybrat do kuchyně, aby rodina mohla sedět společně v příjemných podmínkách. Trh nabízí výjimečně široký výběr kuchyňských stolů z hlediska designu, tvaru nebo velikosti pracovní desky. Typ nábytku, který si vyberete, je rozhodující pro vzhled celé kuchyně a pohodlí jejího každodenního používání. Je známo, že výběr kuchyňského stolu není vůbec jednoduchý. Ukážeme vám, na co si dát při nákupu kuchyňského stolu pozor!

 


Design

V kuchyni se počítá funkčnost a svoboda pohybu. Proto se při výběru stolu ujistěte, aby stůl neblokoval průchod a zároveň ladil se zbylým stylem kuchyňského nábytku. Stoly obecně rozdělujeme s ohledem na jejich tvar, velikost a styl designu. Velikost samotné kuchyně je klíčem při výběru správného modelu stolu. Kuchyňský stůl by měl být také vybrán z hlediska počtu členů domácnosti, kteří jej budou používat. Je vhodné přizpůsobit stůl interiéru tak, aby na sebe v kuchyni nestrhával veškerou pozornost. Musí to být funkční prvek a musí být integrován do kuchyně tak, aby celek vypadal vkusně. Pokud je vaše kuchyň vyzdobena v klasickém nebo moderním stylu, zkuste si vybrat model stolu se stejným návrhářským trendem. Pokud však preferujete eklekticismus v interiérech, můžete kombinovat stylizovaný kus nábytku s mírně univerzálnějšími tvary tak, abyste vytvořili interiér zajímavější.

 

Tvar
Kuchyňské stoly jsou obvykle obdélníkové, čtvercové nebo oválné. Vyplatí se vybrat tvar stolu podle vnitřních podmínek, aby nedošlo k optickému nepořádku nebo k narušení funkčnosti kuchyně. Ke kulatému stolu se vejde více lidí než ke stolu jiného tvaru. Vzhledem k tomu, že nemá ostré hrany, je také bezpečnou volbou v případě, že jsou s vámi v domácnosti děti. Na rozdíl od vzhledu, kulaté stoly zabírají nejvíce místa, i když je průměr horní části stolu malý. Obdélníkové nebo čtvercové stoly jsou nejpraktičtější. Lze je snadno umístit kdekoli, dokonce i na malé ploše. Jsou ideální pro malé těsné interiéry, kde můžete stůl umístit ke zdi a odsunout pokud máte hosty a potřebujete více místa. Pro velmi malou kuchyň je ideální stůl s rozkládací deskou. Ve všední dny nezabírá stůl mnoho místa a po rozložení vám umožní hostit více lidí.

 

Rozměr
Aby se každé osobě sedělo při jídle pohodlně, měla by mít zajištěnou plochu 60 x 40 centimetrů. Optimální výška kuchyňského stolu je 70-75 cm. U malých kuchyní se vyplatí přemýšlet o malých stolech se stoličkami. Například stoly postavené u okenního parapetu nebo ve formě podlouhlého, ale úzkého pultu podél zdi. Díky tomuto řešení získáte více prostoru a můžete se volně pohybovat. Při výběru kuchyňského stolu je také důležité k němu vybrat vhodné židle. Židle by měly doplňovat design stolu, proto doporučujeme vybrat zejména jídelní komplety.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články