• Trendy

aktualizováno

Jaro 2022 – nápady, trendy, inspirace!

Jaro je období, které nejvíce inspiruje ke změnám! Rostliny, které se probouzejí po zimě, a barvy, které se objevují v okolí, Vás stále častěji působí tím, že je chcete zavést také do svého domova. A je to správné! Když se v obývacím pokoji nebo ložnici objeví nové trendy, bude Váš domov vypadat ještě útulněji a přívětivěji. Seznamte se tedy s trendy interiérového designu pro jaro 2022!

V tomto článku se dozvíte:

  • Které styly interiéru budou módní v roce 2022;
  • Proč stojí za to zavést rostliny do místností;
  • Jaké barvy si vybrat;
  • Jakým materiálům věnovat pozornost;
  • Proč tvar nábytku získá na důležitosti.

Styly interiéru, které budou módní – jaro 2022

V roce 2021 a dříve byl skandinávský styl nejběžnějším aranžérským stylem v českých domácnostech. Často byl vybíran také minimalistický nebo syrový industriální styl. Na jaře 2022 však interiéry projdou kompletní metamorfózou! Po pandemii a zimním chmýří budou stále oblíbenější volbou měkké látky, přírodní barvy a pocit tepla a harmonie. Které styly interiéru Vám toto vše poskytnou? Vybírat můžete ze známého boho, retro nebo ekologického stylu. Na důležitosti získají i styly jako japandi a hygge.

DOBRÉ VĚDĚT! Japonský styl je spojením oblíbeného skandinávského minimalismu s estetikou harmonických interiérů přímo z dalekého Japonska. Ve výsledku tak získáte pokoj plný klidu a tepla. Stylaopak pochází z Dánska. Vyznačuje se jednoduchostí: interiéry jsou světlé, plné přírodních a měkkých materiálů.

Útulné interiéry ponořené do svěží zeleně

Chcete rychle přidat módní akcenty do Vašeho obývacího pokoje nebo ložnice? Chcete udělat interiér útulnějším? Vsaďte na… rostliny! Pár květináčů zcela změní vzhled pokojů! Na jaře 2022 dejte květináče s rostlinami jednoduše do obývacího pokoje – zkuste vybrat velké, nejlépe umístěné v obalech z přírodních materiálů.

Chcete ještě více zdůraznit svou lásku k přírodě? Umístěte také rostliny na policích nebo regálech. Nakonec můžete přepychové květináče připevnit ke stropu – použijte k tomu ozdobná lana a háčky. Pokud je Váš obývací pokoj velký , bude také perfektní stojící dekorace z velkolepých květinových stolků.

A malý interiér? Postavte na stůl kompozici okrasných trav (např. pampy). Taková módní dekorace je dobrou volbou, bez ohledu na styl, ve kterém je váš byt vyzdoben.

Nejmódnější barvy – jaro 2022

Už víte, že na jaře 2022 se vyplatí vsadit na zelené, čerstvé květiny a živé rostliny, které budou dokonale ladit s interiérovými trendy, které jsou v módě. A co koloristika v pokojích? I tohle se změní! Do popředí se dostanou barvy země a barvy přírody. V trendu bude béžová, hnědá, špinavě bílá (tzn. celá „white-off“ paleta), šedá, modrá, ale i odstíny žluté nebo olivové. Zapomenout nelze ani na barvu roku Pantone, Very Peri a módní přírodní odstíny fialové: bobule nebo levandule. Kam je dát v interiéru?

Pokud neplánujete velkou rekonstrukci a nechcete přemalovávat stěny v obývacím pokoji nebo ložnici, zaměřte se na detaily! Přikrývky a polštáře z měkkých přírodních látek, zdobené v zemitých tónech vás přivedou nejen k nejnovější trendy v interiérovém designu, ale také smysl pro harmonii a klid. Můžete si k nim vybrat béžový nebo hnědý koberec v jemných vzorech. Na stěny naopak umístěte grafiku zobrazující rostliny nebo jemně načrtnuté postavy.

DOBRÉ VĚDĚT! Pokud si místo jemnosti a útulné atmosféry vážíte energetických doplňků ve svých interiérech, nemusíte se jich vzdávat! Zavedení jedné nebo dvou intenzivních barev rozbije jednotnost interiéru a dodá mu hodně šiku. Hodí se i k dalšímu silnému trendu jara 2022: návratu k bláznivým barvám a materiálům známým ze 70. a 80. let. 20 století.

Materiály v módních bytech – jaro 2022

K zeleni rostlin a přírodním barvám se budou nejlépe hodit přírodní materiály, ze kterých budou bytové doplňky vyrobeny. Na jaře 2022 by se interiéry neměly obejít bez dřevěných, proutěných, ratanových či bambusových detailů. Z takových materiálů se tvoří obaly na hrnce a dekorace na zeď, ale také stoly, opěradla židlí a lampy. Do klasických interiérů se vyplatí vybrat pár dřevěných nebo ratanových doplňků, které zahřejí tradiční vzhled místností. V modernějších uspořádáních můžete jít ještě o krok dál a rozhodnout se pro nábytek z přírodních materiálů. Nejlépe z lehkého, světlého dřeva!

Vyměňujete gauč? Dejte pozor na jeho tvar!

Pokud jste v roce 2022 plánovali zásadní rekonstrukci svého bytu a výměnu v něm nábytku, věnujte při jeho výběru pozornost tvaru. Módní gauče, křesla anebo konferenční stolky budou mít oblé tvary – např. kulaté nebo oválné stolní desky. Gauče a křesla zase budou mít zaoblené povrchy. Budou vybaveny pohodlnými opěradly a velkými měkkými polštáři. V ideálním případě budou pokryty měkkým velurem nebo sametem. Nábytek bude nízký a jejich sedadla budou umístěna těsně nad podlahou. To vše bude výborné pro vytvoření atmosféry plné tepla a útulnosti v interiéru. Tato forma gauči a křesel vybízí k pohodlnému ležení, odpočinku a plné relaxaci. To Vám nepochybně usnadní ocenit okamžiky, zastavit se a relaxovat.

Jaro 2022 je obdobím velkých změn v trendech interiérového designu. Po období módy minimalismu a skandinávské jednoduchosti se opět vrátí trendy, které interiér výrazně prohřejí. V bytech se opět objeví sytější barvy, měkké materiály se stanou ještě viditelnějšími. Bude to báječné ladit s přibývajícím sluncem za oknem!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články