• Jídelna
  • Místnosti
  • Styly

aktualizováno

Jídelna ve stylu art deco – jak vybrat správný stůl a židle?

Chcete vyzdobit jídelnu způsobem, který se vymyká zaběhnutým zvyklostem? Chcete být elegantní, ale bez přílišné okázalosti? Zvolte jídelnu ve stylu art déco, která je elegantní a pohodlná zároveň. Poradíme vám, jaký nábytek se k tomuto dekoru hodí.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristiky interiérů art déco?
  • Jaký nábytek se hodí do jídelny zařízené v tomto stylu?

Jídelna ve stylu art déco je ideální volbou pro ty, kteří se cítí znuděni strohým minimalistickým uspořádáním, styl boho je pro ně příliš idylický a glamour je příliš bohatý. Jídelna ve stylu art deco bude elegantní, útulná a funkční zároveň.

Jídelna ve stylu art déco: jak zařídit takový interiér?

Jaká pravidla by se měla dodržovat při zařizování jídelny nebo jiné domácnosti v tomto stylu?

  1. Geometrie

Záliba v geometrii se v tomto stylu interiérového designu odráží v zajímavých tvarech nábytku a velkých výrazných vzorech na tapetách, kobercích a čalounění. Tento styl je uměním kombinovat výrazně odlišné prvky v uspořádání, které působí velmi neobvykle.

  1. Symetrie

Interiéry ve stylu art déco se vyznačují pořádkem a čistotou. I když se snažíte sladit prvky, které k sobě zdánlivě vůbec nepasují, musí dekor vypadat uceleně, harmonicky a promyšleně.

  1. Určité barvy

Základem jídelny ve stylu art déco by měly být světlé, klidné barvy. Naproti tomu se používají syté, ušlechtilé barvy, jako je lahvově zelená, tmavě modrá a bordó. Zjemňují interiér a zabraňují dojmu monotónnosti.

  1. Lesklý kov

Zlatá nebo stříbrná povrchová úprava nábytku, osvětlení a dekorací dodává interiérům v této estetice luxusní vzhled. Nemělo by zde být příliš mnoho lesklých prvků. Tento styl je bohatý, ale zároveň elegantní.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/38717/ambrosio-stol-okragly--blat---marmur--noga---czarny36251.jpg
  1. Funkčnost a jednoduchost

Art déco minimalismus znamená snahu o umírněnost. Ano, předměty, které jsou součástí výzdoby, jsou dekorativní, ale dekorací jako takových by nemělo být příliš mnoho. Nedodržení tohoto pravidla by mohlo znamenat vytvoření interiéru, který není ani tak sofistikovaný, jako spíše vyzařující opulentnost, která je velmi přehnaná.

Který stůl se hodí do jídelny ve stylu art déco?

Velikost vybraného stolu by samozřejmě měla odpovídat velikosti místnosti. Musí také dobře odpovídat počtu uživatelů.

Pokud jde o design, konstrukci a materiály stolu – v této oblasti máte poměrně velkou volnost.

DOBRÉ VĚDĚT! Styl art déco kombinuje klasický design s moderním designem. Směr uspořádání si můžete pohodlně zvolit sami. Mnoho lidí se rozhoduje pro moderní design, protože díky tomuto pojetí výzdoba jídelny lépe zapadá do zbytku domácnosti.

Pokud chcete, aby vaše jídelna byla klasická, zvolte celodřevěný jídelní stůl nebo model s dřevěnými nohami a laminovanou či dýhovanou deskou.

V ideálním případě by měl mít dekor dřeva tmavou barvu. Pak dobře podtrhne výjimečnost designu interiéru.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/54000/zestaw-mebli-do-jadalni-helio-czarny---szare-szklo-36110.jpg

Deska stolu by měla být spíše minimalistická, pevně fixovaná. Dekorativnost typická pro art déco se zpravidla týká konstrukce podstavce.

Vybraný stůl může mít nohy čtvercové, kulaté, rovné nebo šikmé. U mnoha modelů jsou navíc povrchově upraveny kovem v barvě zlata nebo stříbra. Někdy jsou jejich přímé linie zpestřeny zúžením. Díky těmto detailům získávají dřevěné stoly navzdory své masivní konstrukci optickou lehkost a jemnost.

Je váš dům zařízen honosně, ale v moderním duchu? Vyberte si stůl se skleněnou nebo mramorovou deskou podepřenou kovovým rámem. Čím geometričtější design, tím lépe.

Jaké židle nejlépe doplní interiér jídelny ve stylu art déco?

Při výběru židlí do jídelny zařízené v tomto klimatu vsaďte na pohodlí. V tomto případě má rozměr měkkého čalouněného sedáku.

Nezáleží na tom, zda hledáte klasické nebo moderní židle – měly by vám umožnit jíst jídlo v naprostém pohodlí. To zahrnuje řešení, jako je hluboký sedák, tvarované opěradlo a područky.

DŮLEŽITÉ! Nezapomeňte, že židle s područkami jsou velmi pohodlné, ale vyžadují prostor. Zkontrolujte, zda se na váš stůl vejdou rozměrově. Může se ukázat, že do kusu nábytku určeného pro 6 osob se pohodlně vejdou pouze 4 z těchto židlí.

Ušlechtilost stylu art déco znamená vysokou kvalitu materiálů. Proto vybírejte židle čalouněné sametem nebo saténem.

Sedák takové židle může být zdoben dekorativním prošíváním. To zvýrazní jeho oblý tvar.

V klasických edicích židlí je základna z tmavého dřeva. U modelů modernějšího tvaru je sedák usazen na kovovém rámu nebo na štíhlých, zužujících se nohách.

Charakteristickými znaky stylu art déco jsou dekorativnost a uměřenost. Nejsou však důležitější než funkčnost a pohodlí. Tuto zásadu mějte na paměti, když hledáte světla a dekorace do stylové jídelny.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články