• Kancelář
  • Místnosti
  • Styly

aktualizováno

Kancelář v newyorském stylu – s námi si ji můžete vytvořit i v Česku!

Stále více lidí se z různých důvodů rozhoduje pracovat na dálku. Podnikatelé nazývají home office kanceláří budoucnosti. Takové řešení má samozřejmě mnoho výhod, ale také s sebou nese nutnost najít vhodné místo pro práci doma. Ideální by bylo, kdybychom pro tento účel mohli vyčlenit samostatnou místnost. Pak už zbývá jen dilema – v jakém stylu zařídit domácí kancelář? Podle nejnovějších trendů se vyplatí rozhodnout se pro kancelář v newyorském stylu. Seznamte se s výhodami a vlastnostmi tohoto nadčasového interiérového stylu.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristiky newyorského stylu?
  • Jak si zařídit domácí kancelář v newyorském stylu?
  • Jak vybrat nábytek do domácí kanceláře v newyorském stylu?

Vytvořte si domácí kancelář v newyorském stylu u sebe doma!

Domácí kancelář v newyorském stylu je místo, které bude vypadat elegantně a reprezentativně, ale zároveň se v něm bude příjemně pracovat. Ústředním prvkem je samozřejmě psací stůl v newyorském stylu, který může být klasický nebo inspirovaný moderním stylem. Současný newyorský styl kombinuje klasické a moderní trendy v interiérovém designu. Proto se tak ochotně zavádí nejen do obchodních prostor, ale stále častěji i do našich domů a bytů. Na základě eklekticismu umožňuje spojit nadčasovou eleganci, kterou očekáváme na pracovišti, s moderními inspiracemi. Minimalistický přístup k výzdobě přispěje k soustředění a efektivitě práce. Na druhou stranu vkusný nábytek a jednotné barvy zpříjemní pobyt v kanceláři v newyorském stylu.

Newyorský styl a jeho aspekty

Kořeny newyorského stylu lze nalézt v nejbohatší části Manhattanu – Upper East Side. Newyorský styl je elegantní, designově vyvážený a dostatečně flexibilní, aby se dal kombinovat s dnes módními akcenty a inspiracemi, jako je loft a moderní styl. V moderním loftovém stylu má eklektický nádech a v klasické verzi odkazuje na stále oblíbený hamptonský styl. Další interpretací tohoto stylu je odkaz na art déco. Takto navržený nábytek je charakteristickým prvkem interiérů ve stylu New York.

Jaký je rozdíl mezi stylem New York a Hampton? Oba styly jsou často zaměňovány, proto je vhodné zdůraznit rozdíly mezi nimi. Podobné jsou přírodní a ušlechtilé materiály, elegantní design a jemné barevné kompozice. Podstatný rozdíl je však v tom, že hamptonský styl je mnohem ležérnější než newyorský. Pracovna ve stylu hampton je živé, uvolněné uspořádání, které připomíná spíše pracovnu v přímořském hotelu než seriózní pracoviště. Naproti tomu skříň v newyorském stylu je uspořádání s formálnějším estetickým výrazem, ale s důrazem na pracovní pohodlí (proto se v těchto skříních objevují pohovky, pohodlná křesla a lehátka).

Jaké jsou charakteristiky kanceláře v newyorském stylu?

Newyorský styl se vyznačuje především světlými barvami, elegantními materiály a efektními doplňky. V pracovně v newyorském stylu by se měly objevovat přírodní, ušlechtilé materiály, jako je dřevo, čalouněný nábytek a kamenné textury, například mramor nebo žula. Barevné schéma by mělo být složeno ze světlých a neutrálních barev, které lze doplnit a oživit výraznými akcenty. Je však třeba mít na paměti, že tyto barevné kontrapunkty by se měly objevovat pouze ve formě doplňků a pouze v mírném množství. Studie v newyorském stylu je kvintesencí elegance a vytříbeného vkusu.

Studijní nábytek ve stylu New York

Kromě toho by měla být pracovna v newyorském stylu vybavena stylovým nábytkem. Právě ten má tvořit nejdůležitější vizuální protipól prostoru, a tím na sebe upoutat pozornost. Nejdůležitější je zde samozřejmě prostorný a zároveň elegantní psací stůl, který je obvykle umístěn v centrální části místnosti směrem ke vstupním dveřím. Celek doplňují šatní skříně a regály a také prosklené vitríny, v nichž jsou vystaveny diplomy, výsledky profesních úspěchů a další drobnosti související s kariérou a jejím rozvojem. Součástí tradiční kanceláře v tomto stylu by měla být také pohovka, na kterou se mohou posadit hosté nebo která nám poskytne chvilku odpočinku mezi plněním dalších úkolů. Nábytek do domácí kanceláře ve stylu New York je nejčastěji vyroben z přírodního dřeva nebo pokryt přírodními dýhami z této suroviny. Čalouněné židle, křesla a pohovky jsou potaženy jemnými látkami, jako je velur nebo samet.

Dekorace a newyorský styl

Dekorace a interiérové doplňky mají velký potenciál utvářet vizuální charakter jednotlivých zařízení. Měly by být přítomny i při zařizování kanceláře v newyorském stylu. S ohledem na eklektický výraz tohoto stylu stojí za to doplnit uspořádání domácí kanceláře zajímavými akcenty. V této oblasti máme velkou volnost. Můžeme představit polštáře v dekorativních a zároveň elegantních potazích, které umístíme na pohovku nebo lehátko. Měly by ladit se záclonami. Zde se nejlépe hodí silnější, masité tkaniny. Textilie a nástěnné dekory mohou mít geometrické vzory ve stylu art deco a glamour. Osvětlení hraje v newyorském stylu důležitou dekorativní roli. Kombinace závěsných svítidel se stojacími a nástěnnými lampami vytvoří v interiéru příjemnou atmosféru a pracovna bude vhodná nejen k práci, ale i jako místo pro večerní odpočinek při oblíbené četbě.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články