• Kuchyň
  • Průvodce
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Klady a zápory zařizování kuchyně na míru

Snažíte se změnit interiér kuchyně? Vybírat můžete z hotového nábytku i nábytku navrženého a vyrobeného na zakázku. Už dlouho sníte o kuchyni na míru? Než učiníte konečné rozhodnutí, musíte o ní vědět několik věcí.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou možnosti kuchyně „na míru“?
  • Jaká jsou omezení tohoto řešení?

Těžko jednoznačně říci, zda je lepší kuchyně na míru nebo hotová sada kuchyňského nábytku. Vše je otázkou Vašich potřeb, očekávání a rozpočtu, který je pro tento účel přidělen.

V článku se podíváme na možnost personalizace. Uvedeme argumenty pro a proti takovému řešení. To Vám nepochybně usnadní výběr.

Kuchyně na míru: proč se ji vyplatí vybrat?

1. Maximální využití dostupného prostoru

Kuchyňský nábytek na míru je dokonale přizpůsoben podmínkám v konkrétním interiéru. S takovým uspořádáním přestává být problém s:

  • malou plochou a nepravidelným tvarem interiéru,
  • zkosením typické pro podkrovní pokoje,
  • křivými stěnami vyskytujícími se ve starých budovách,
  • umístěním oken a vstupních dveří do kuchyně.

V kuchyních „na míru“ nevznikají mezi skříňkami prázdná místa a pracovní desky jsou umístěny v optimální výšce. Čela nábytku se otevírají způsobem, který neomezuje svobodu pohybu v místnosti a neblokuje přístup k dalším modulům.

Takové uspořádání umožňuje praktické zařízení prázdných rohů, které je obtížné těsně zaplnit pomocí hotových sad. Navíc umožňuje zařídit kuchyň v souladu se zásadami ergonomie.

V praxi to znamená rozdělení místnosti do různých zón a vhodné přidaní vybavení a obsahu skříní. Každý předmět v takto plánované kuchyni má své stálé místo, kde ho můžete rychle a snadno najít.

Je třeba zmínit, že pokud jde o domácí spotřebiče, tak v takové kuchyni můžete rozhodnout o jejich umístění a zabudovat ji tak, aby uspořádání bylo nejen praktické, ale také příjemné na pohled.

2. Personalizovaná řešení, která zvyšují funkčnost

Kuchyně na míru zaručuje velkou volnost ve výběru počtu a velikosti jejích prvků. Správné plánování jejich rozložení v prostoru a zároveň vybavení jejich interiéru různými úložnými systémy se promítá do vysokého komfortu užívání tohoto domácího interiéru.

Nábytek je vyroben podle individuálního projektu se zaměřením na maximální přizpůsobení potřebám jeho uživatelů.

3. Velký výběr možností

V případě kuchyně „na míru“ můžete rozhodovat doslova o každém jejím aspektu. Předmětem dohody je materiál nábytku, druh použitých doplňků (zvedače, vodítka) a doplňků (osvětlení).

4. Jedinečný vzhled

Výběrem barev čel a korpusů skříněk i tvaru úchytek můžete ovlivnit styl Vaší kuchyně.

DOBŘE VĚDĚT

Preferujete hladká nebo třeba frézovaná čela? Líbí se Vám ozdobná madla, nebo možná více oceníte pohodlí dotykových systémů? Projekt kuchyně Vámi objednané může vzít v úvahu každé Vaše přání a návrh. Mohou se týkat jak jeho estetických, tak funkčních hodnot. Výsledná sestava nábytku bude plně odpovídat Vašim preferencím a zároveň dodá interiéru jedinečný charakter. Takový nábytek neuvidíte ani u své rodiny, ani u svých přátel.

5. Vysoká udržitelnost

Všeobecně se věřilo, že kuchyně „na míru“ znamená vysokou kvalitu. Pokud se rozhodnete svěřit její provedení profesionálům, kteří odvedou solidní řemeslo – kuchyně Vám bude sloužit mnoho let.

Společnosti specializující se na takové projekty používají pevné osvědčené materiály. Vysoká udržitelnost je velkým plusem kuchyňského nábytku na míru.

Zápory kuchyně na míru, která je třeba mít na paměti

1. Komfort má svou cenu

Nevýhodou kuchyně „na míru“ je především vyšší cena. Možnost samostatně rozhodovat o její jednotlivých složkách je sice pohodlná, ale bohužel zvyšuje náklady spojené s jejím pořízením.

Design, materiály, ale i práce na realizaci a instalaci takové sestavy nábytku – to vše má svou hodnotu. Hotové sady jsou ekonomičtější.

2. Delší čekací doba na nábytek

Při výběru nábytku na míru je potřeba si uvědomit, že nebude k dispozici hned. Získání potřebných materiálů a především práce na vysněné sestavě může trvat několik týdnů, někdy i měsíců.

Pokud chcete rychlou proměnu interiéru, kuchyně „na míru“ nebude dobrou volbou.

3. Trvalá instalace

Takový nábytek nelze rozebrat a nainstalovat do jiného bytu. Jsou vytvořeny s ohledem na konkrétní místnost a instalovány natrvalo. Není šance je sladit do jiného interiéru.

Překážkou při budoucích rekonstrukcích může být i nábytek „na míru“. Jedná se o trvalou stavbu, kterou nelze přesunout k příležitosti malování stěn nebo pokládání obkladů. Práci si musíte zorganizovat tak, abyste stihli renovovat interiér bez stěhování, a také dávat pozor, abyste při ní nepoškodili nábytek.

Chcete vědět, jaká výzdoba kuchyně bude letos v módě? Viz článek: „Jak se změní trendy v uspořádání kuchyně v roce 2022?“.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články