• Průvodce

aktualizováno

Křeslo mušle – skvělý návrat ikonického nábytku

Již několik let pozorujeme, že se ve světě designu objevuje ikonický nábytek, který představujeme v moderních a eklektických interiérových úpravách. Není divu, protože jsou nejen extrémně stylové, ale také extrémně pohodlné. O tom, že se móda točí také kolem designu nábytku, je již dlouho známo. Jedním ze skutečných interiérových hitů je křeslo ve tvaru mušle a další nábytek inspirovaný svým působivým designem. Pojďme se tedy na tento pozoruhodný kus nábytku podívat blíže.

Shell armchair, neboli křeslo mušle

Předchozí éru lze bezpečně nazvat jedinečnou, pokud jde o design nábytku. V 50. a 80. letech 20. století vzniklo mnoho kusů nábytku, kterým dnes říkáme ikonické, protože se vyznačují nadčasovou designovou formou a originálním stylem s univerzálním výrazem. Křeslo ve tvaru mušle je jedním z modelů, které dodnes působí skvělým dojmem. Patří do ušlechtilé skupiny oblíbených klubových křesel, která se vyznačují především barevným, krásně dokončeným čalouněním a dřevěnými, zúženými nohami, které tvarům dodávají lehkost. K současným aranžmá se hodí i křeslo mušle, jehož kulaté sedadlo a malé nožičky odkazují k návrhům avantgardních umělců.

  

fotel muszelka 

Co odlišuje křeslo ve tvaru mušle? Za prvé má dekorativní formu a svým tvarem připomíná mušli (odtud její název). Má hluboké, pohodlné sedadlo a opěradlo se svislým prošíváním. Právě opěradlo s područkami je pro tento model nejcharakterističtější, protože svým tvarem připomíná mořskou mušličku. Křeslo je obvykle čalouněno materiály příjemnými na dotek, například velurem. Velurová tkanina se v současné době těší mimořádné oblibě, díky čemuž velurový čalouněný nábytek vstoupil do našich domů s podnětem. 

Módní křeslo v moderních interiérech 

Křeslo mušle má výjimečně dekorativní formu, která dominuje uspořádání a přitahuje pozornost. V tomto ohledu se perfektně hodí jak k eklektickým stylům interiéru, tak k těm s minimalistickým charakterem. Jeho prostorná forma a bohaté materiály jsou rozbité s vysokými nohami zužujícími se dolů, díky čemuž celé tělo získává specifickou lehkost. V závislosti na příslušenství a dalším vybavení bude fungovat prakticky v jakémkoli uspořádání. Při prezentaci charakteristik křesla mušle je dobré zmínit moderní styl, jehož historie sahá až do módy poloviny dvacátého století. Tento styl poprvé popsala v 80. letech Cara Greenbergová. Podle jeho předpokladů nábytek a doplňky charakteristické pro projekty z období mezi lety 1945 a koncem 60. let zapadají do moderního stylu poloviny století. Tento nábytek se vyznačuje především ergonomií a praktičností, ale také optimistickým designem a propracovaným estetickým výrazem. 

łóżko muszelka 

Křeslo ve tvaru mušle není jediným nábytkem svého druhu 

Přestože je populární zejména křeslo mušle, současní designéři šli ještě o krok dál a představují nám mimořádně atraktivní návrhy nábytku inspirované tímto designem. Díky tomu můžeme vybavit naši ložnici také postelí mušle, ve které opěrka hlavy odkazuje na ikonické křeslo. Pohovka s tímto originálním tvarem také vypadá zajímavě. Velurově čalouněná křesla, pohovky a postele, jejichž design vychází z přírodních dřevěných nohou, určitě potěší všechny milovníky originálního designu. Takový nábytek ve tvaru mušle najdete v mnoha stylech, například v glamour stylu, vintage, stejně jako v moderním eklekticismu. Stejně dobře však budou vypadat ve francouzských nebo nových interiérech Scandi.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články