• Průvodce

aktualizováno

Křeslo Ušák – hit mezi čalouněným nábytkem

Křeslo Ušák je kultovní kus nábytku, který se roky těší neutuchající popularitě. Tento model vděčí za svůj mimořádný zájem své nadčasové formě a konstrukci zajišťující výjimečné pohodlí. Jaké jsou kořeny populárního Ušáku a do jakých interiérů se hodí nejlépe? Pojďme se podívat na jeho historii a vlastnosti.


Stručně o příběhu Ušáka


Křeslo Ušák je obvykle spojováno s anglickým a kancelářským stylem, ale faktem je, že jeho originální design byl vytvořen v době Ludvíka XIV. Byl navržen s ohledem na elitu, a proto svoji formou vizuálně připomíná královský trůn. Toto křeslo mělo nejen poskytovat výjimečné pohodlí, ale také se prezentovat s důstojností a elegancí, zdůrazňující vysoké sociální postavení uživatele. Design slavného křesla byl také pečlivě promyšlen z hlediska praktičnosti, aby bylo křeslo pohodlné, ale také aby chránilo sedící osobu před průvanem a poryvy vzduchu, které byly v minulosti na běžném pořádku v místnostech starých domů. Charakteristické „uši“ nejsou nic jiného než ochranné boky na opěradle, které sedící osobu izolují a působí dojmem intimity a útulnosti. Vysoká záda, mohutný tvar křesla v kombinaci s „ušima“ dělaly z tohoto modelu symbol pohodlí a nadčasového stylu po mnoho staletí.

fotel Uszak 


Inspirativní křeslo Ušák – včera i dnes


Křeslo Ušák se v průběhu let stalo také inspirací pro návrháře nábytku. Ve dvacátém století byla vytvořena dvě křesla po vzoru ušáku, která se stále těší neutuchajícímu zájmu. Prvním je křeslo „Egg“, které navrhl Arne Jacobsen, zatímco druhým je „Wingback Chair“ Toma Dixona. Současní designéři soutěží ve vytváření moderních interpretací klasické podoby křesla Ušák, díky nimž nábytek dokonale zapadá do interiérů zdobených různými interiérovými styly.


Křeslo Ušák a jeho charakteristická podoba


Jak si křeslo Ušák získalo tolik milovníků? Jeho největší výhodou je bezpochyby pohodlí a nadčasový tvar. Kombinace pohodlí a vytříbené estetiky s univerzálním charakterem je kvintesencí kvality.

Nowoczesny fotel Uszak


Křeslo Ušák se vyznačuje:

  • vysoké, mírně nakloněné opěradlo

  • „uši“, tzn. půlkruhové výstupky po stranách vysokého opěradla

  • područky

  • široké, hluboké sedadlo


Křeslo Ušák je kultovní kus nábytku, který vám poskytne pohodlí a relaxaci. Tento model efektivně doplní interiéry zdobené v klasickém i moderním stylu, protože jeho estetika má výjimečně univerzální charakter. Křeslo ušák je ideální ke čtení knihy nebo pro chvilku odpočinku a navíc esteticky doplní uspořádání interiéru.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články