• Styly

aktualizováno

Kultovní křeslo Ušák – objevte legendu

Móda pro křesla ve stylu Ušák neomrzí a je stále přítomna v našich interiérech a dodává pokoji zajímavý výraz. Navzdory skutečnosti, že design tohoto modelu je starý, móda pro tento design nepřechází, a to díky jeho nadčasové formě a možnosti jeho úpravy podle potřeb.

Pokud chcete ve svém interiéru získat efekt klasického stylu v kombinaci s eklektickou svěžestí a zároveň si užívat výjimečného pohodlí – křeslo Ušák tato očekávání splní.

Fotel Uszak Como

 


Křeslo Ušák a jeho kořeny


Ikonické křeslo Ušák bylo vytvořeno před několika stoletími a stále účinně dodává styl současným interiérům. To je nejlepším důkazem jeho nadčasového designu a je nepopíratelnou výhodou, protože při jeho výběru pro váš interiér si můžete být jisti, že nikdy nevyjde z módy. Vše začalo v Anglii v roce 1600, kdy byl interiér plný chladu surových stěn a z netěsných oken bylo cítit studený vítr.

Tehdy byl ústředním místem v každém domě krb, u kterého se každý večer scházeli členové domácnosti. Vznikl návrhový štít, který inspiroval vznik křesla Wingback, tedy populárního křesla Ušák.

Charakteristické uši chránily hlavu sedící osoby před chladným průvanem a odtud také pochází název modelu. Toto křeslo postupně ovládlo další země a kontinenty, počínaje Skandinávií a Nizozemskem a konče Amerikou, kde se křeslo nazývalo „easy chair“.

Fotel Uszak Ludwik 

Křeslo Ušák – charakteristické rysy

Nejcharakterističtějším rysem tohoto modelu jsou bezpochyby tzv. uši (nebo křídla), tj. speciální boční lamely na opěradle, které chrání uživatele. Kromě toho se vyznačuje dřevěnými nohami a širokým sedadlem zajišťujícím výjimečné pohodlí. Konstrukce sedadla a velmi vysoké boční opěrky odkazují na trůn a zdůrazňují tak vytříbený charakter nábytku.

Dalším rysem je vysoké, mírně nakloněné opěradlo. Celá konstrukce je podepřena dřevěnými nohami, které bývací často zahnuté. Křeslo Ušák je typickým kusem nábytku pro volný čas, který se nejčastěji vyskytuje v kancelářích nebo obývacích pokojích. Je nepochybně králem salonního nábytku.

Fotel Uszak Mix 

Křeslo Ušák dnes


Ve 20. století byla vytvořena další dvě ikonická křesla s designem odkazujícím na populární Ušák. Prvním je „Egg“ od Arne Jacobsena a druhým je „Wingback Chair“ od Toma Dixona. Tyto tři designy jsou dnes považovány za nejstylovější čalouněný nábytek v moderních, eklektických a klasických interiérech.

Dnes si můžeme vybrat z různých velikostí, povrchových úprav a vzorů tohoto modelu, ale všechny tvary zůstávají věrné svému dvornímu stylu. Křeslo Ušák se stalo symbolem pohodlí a elegance. Díky univerzálnímu designu navíc dokonale zapadá do moderních a klasických uspořádání obývacího pokoje, pracovny nebo ložnice.

 Fotel Uszak Winter

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články