• Průvodce

aktualizováno

Malý obývací pokoj. Vybrat pohovku nebo rohovou sedací soupravu?

Malý obývací pokoj může být pohodlný a esteticky vytříbený, pokud je v něm vše dobře rozplánované. Nejdůležitějším prvkem v každém obývacím pokoji je místo k sezení. Jaký typ sedacího nábytku ale vybrat, aby byl navzdory prostorovým omezením pohodlný? Zjistěte, která řešení se nejlépe hodí do malých obývacích pokojů a jaké jsou jejich výhody.


Malý obývací pokoj – je to výzva?

Obývací pokoj je interiérem nejvíce užívaným v každé domácnosti. V jejím interiéru odpočíváme, povídáme si o čase stráveném mimo domov a relaxujeme u dobrého filmu na pohodlné pohovce nebo s knihou v ruce v měkkém křesle. Ale v obývacím pokoji také přijímáme hosty a pořádáme večírky. Všechny tyto způsoby, jak v něm trávit čas, určují potřebu jej uspořádat tak, aby byl co nejpohodlnější, ale zároveň se dobře prezentoval.

Běžným dilematem, který vyvstává, když máme zařídit malý obývací pokoj, je výběr sedacího nábytku. Rohová sedací souprava nebo pohovka? Existuje mnoho možností. Důležité je vybrat na základě individuálních potřeb členů domácnosti a životního stylu rodiny.

Rohová sedací souprava v malém obývacím pokoji

Rohová sedací souprava je jedním z nejpraktičtějších typů sedacího nábytku. Poskytuje výjimečné pohodlí a nejenže získáte více míst k sezení, ale také můžete pohodlně natáhnout nohy a opřít se. Toto řešení umožňuje větší pohodlí pro několik osob současně. Nevýhodou je však větší velikost nábytku. Rohová sedací souprava bude v malém obývacím pokoji, i když najdeme takovou, která má nejmenší dostupné rozměry, stále o něco těžší umístit než například pohovku. Proto do malého obývacího pokoje zvolte model, který se vyznačuje minimalistickým designem, jednotnými barvami a není příliš dekorativní. Díky tomu nebude příliš dominovat malému interiéru a vizuálně jej tak nezatíží.

narożnik 

Vyberte rohovou sedací soupravu pokud:

  •     doma potřebujete přistýlku
  •     často hostíte více než tři osoby
  •     rádi odpočíváte s nataženými nohami
  •     u vás často přespávají hosté
  •     si rádi zdřímnete v obývacím pokoji
  •     bydlíte v garsonce
  •     neplánujete nákup křesla do obývacího pokoje 

A možná pohovka?

Pohovka je řešením, které bude v malém obývacím pokoji určitě vypadat dobře. Díky svým rozměrům a vizuálně lehké formě nezaplní malý interiér a nepřitáhne na sebe nadměrnou pozornost. Z hlediska estetiky se může ukázat, že je pohovka lepší volbou než rohová sedací souprava. Musíme však poznamenat, že funkčnost pohovky je mnohem omezenější než u rohové sedací soupravy. Nemůžeme hostit hodně osob, nemůžeme si natáhnout nohy a není možné pohovku rozložit na spaní. Tyto nevýhody však můžete utlumit výběrem skládacích modelů nebo zakoupením taburetu, čímž získáte pohodlnou opěrku nohou. Při výběru pohovky si také můžete dovolit více volnosti, pokud jde o její dekorativnost. Vzhledem k tomu, že se jedná o malý kus nábytku, může být jeho estetika pestřejší i pro malý obývací pokoj.

sofa 

Vyberte pohovku pokud:

  •     potřebujete dodatečnou spací plochu pouze příležitostně
  •     nehostíte více jak tři osoby
  •     využijete místo rohu sedací soupravy taburet na podepření nohou
  •     máte rádi vizuálně lehký nábytek 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články