• Průvodce

aktualizováno

Máte problémy se spánkem? Odborník radí

Stále více lidí se potýká s problémy se spánkem. Odborníci dokonce poukazují na to, že se tento problém zhoršuje a týká se lidí různého věku, a proto se stále častěji hovoří o nespavosti a dalších poruchách spánku jako o civilizačních chorobách. Pokud se občas objeví problémy se spánkem, jsme schopni je akceptovat. Situace se však mění, když se bohužel objevují stále častěji a ztěžují nám každodenní fungování. Nespavost pak vede ke špatné náladě, nedostatku síly a schopnosti soustředit se. Problém nespavosti je složitý. S pomocí odborníka vám proto pomůžeme identifikovat některé z nejčastějších příčin a jejich řešení.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaká jsou vědecká fakta o spánku?
  • Co zlepšuje pohodlí při spánku?
  • Jaký význam má matrace pro zdravý spánek?
Související článek: Jakou matraci zvolit na léto? 

Některá fakta o spánku 

Spánek je stav nezávislý na našem vědomí, během něhož se mění procesy probíhající ve fungování těla. Průběh spánku lze rozdělit do několika fází: usínání, mělký spánek, hluboký spánek. Během dané fáze dochází v našem organismu k různým fyziologickým změnám. Délka spánku a jeho jednotlivé fáze jsou individuální záležitostí. Podle četných výzkumů se však ukazuje, že naprostá většina lidí spí 7-9 hodin. Zajímavé je, že spíme asi třetinu svého života. Lze si však všimnout, že s věkem se kvalita spánku zhoršuje, což souvisí s procesy stárnutí. Proto se vyplatí dbát nejen na správnou spánkovou hygienu, ale také si zajistit maximálně pohodlné a zdraví prospěšné podmínky pro odpočinek. Klíčový význam zde mají faktory, jako je vybraná matrace a rošt postele, rutina a pravidelnost spánku. 

materace do sypialni

První příznaky nespavosti 

Podle výzkumu se první problémy se spánkem u většiny lidí objevují mezi 30. a 45. rokem života. Často se však jednotlivé bezesné noci nazývají nespavostí. Podle odborníků nemusíme takové občasné incidenty považovat za alarmující. Příčin může být mnoho. Například stres, nesprávná spánková hygiena nebo vliv modrého světla z elektronických zařízení. Mezi další časté příčiny nespavosti patří nadměrné užívání stimulantů, jako je káva nebo závislost na nikotinu, a nepravidelný životní styl. O nespavosti se hovoří tehdy, když se problémy s usínáním objevují pravidelně. 

Jak pečovat o spánkovou hygienu? 

·        vyvětrat ložnici 

·        několik hodin před spaním pít vodu a vyhnout se kávě a černému čaji 

·        uvolnit se a uklidnit 

·        před spaním se projít nebo se věnovat jiné fyzické aktivitě 

·        vyvarovat se zdřímnutí během dne (zejména v pozdním odpoledni) 

·        poslední jídlo jíst asi 3 hodiny před spaním 

·        vést pravidelný životní styl 

·        chodit spát v pravidelnou dobu 

·        nekouřit před spaním

·        vyhýbat se jasným světlům 

·        vybrat vhodnou matraci 

·        vyhnout se modrému světlu z obrazovek zařízení 

·        zbavit se televize v ložnici 

 materace do łóżka

Matrace – nejdůležitější prvek každé ložnice 

Při zařizování ložnice věnuje většina lidí největší pozornost výběru ložnicového nábytku, zejména postele. Nejdůležitějším prvkem, který ovlivňuje nejen naše pohodlí, ale i zdravý spánek, je však matrace. Velmi častou příčinou nespavosti je špatný výběr matrace. Pokud se po probuzení cítíte ztuhlí, máte ztuhlé svaly a pocit nevyspání, je nejpravděpodobnější příčinou špatná matrace. Výběr matrace by měl záviset nejen na vašich individuálních očekáváních, pokud jde o pohodlí, ale také na vaší tělesné velikosti a zdravotních problémech. Důležité je také stáří matrace. Odborníci uvádějí, že matrace by se měla měnit každých přibližně 10 let. Opotřebovaná matrace se deformuje a může být nejen nepohodlná, ale také škodlivá pro fyziologii těla a způsobovat nespavost. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články