• Průvodce

aktualizováno

Matrace a polštář neboli recept na zdravý spánek

Téměř 1/3 svého života trávíme spánkem. Není tedy pochyb o tom, že spánek je nesmírně důležitou součástí našeho života, a to jak kvůli potřebě regenerace a odpočinku, tak i kvůli zdraví. Proto je tak důležité vytvářet zdravé podmínky pro spánek a starat se o jeho hygienu. Díky tomu budeme mít ráno energii na celý den a budeme se cítit dobře. Podívejte se, jaké jsou nejdůležitější věci pro zdravý a příjemný spánek.

Spánek má několik fází, z nichž každá je důležitá pro regeneraci těla a mysli. Pokud se však nebudeme starat o podmínky a hygienu spánku, můžeme si ublížit. Příliš krátký nebo přerušovaný spánek, špatně zvolená matrace a polštář, stejně jako špatná příprava na odpočinek, mohou mít za následek jak každodenní únavu, tak problém s častými bolestmi hlavy a zad. Dobře vybavená ložnice, pohodlná postel, odvětrávaný interiér a uklidňující klima jsou základními věcmi pro naše zdraví. Zjistěte, co vám zajistí zdravý spánek.

Zestaw mebli do sypialni 

Matrace je základ

Špatně vybraná matrace oslabuje koncentraci, vyvolává pocit únavy a vede k problémům s páteří. Ve skutečnosti má matrace a polštář největší vliv na zdraví spánek a kvalitní odpočinek. Pohodlí matrace je ovlivněno stupněm tvrdosti, který je samozřejmě individuální. Protože stupeň tvrdosti by měl být zvolen podle preferencí a zdraví páteře, hmotnosti a výšky uživatele. Matrace by neměla být příliš tvrdá ani příliš měkká, jelikož v obou případech může narušovat dobrý spánek. Nejdůležitějším úkolem matrace je poskytnout dokonalou podporu přirozeným křivkám páteře. Je obzvláště důležité vybrat správnou matraci, pokud se potýkáte s ortopedickými problémami, potom je důležité se o výběru stupně tvrdosti matrace poradit se svým lékařem nebo fyzioterapeutem. Matrace se liší nejen stupněm tvrdosti, ale také výplní. Rozlišujeme hlavně:

  •     pěnové matrace
  •     bonellové matrace
  •     kapsičkové matrace
  •     latexové matrace
  •     dětské matrace
  •     matrace s roštem 

poduszka na zdrowy sen 

Polštář pro zdravý spánek

Kromě dobré matrace přispívá ke zdravému spánku také polštář, na kterém spíme každou noc. Správné umístění horní části páteře během spánku je velmi důležité. Správné držení páteře totiž zabraňuje bolestem hlavy, svalovému napětí a problémům s celou páteří. Když spíte na špatném polštáři, riskujete bolest a nemoci. Protože když je hlava umístěna ve špatném úhlu, svaly jsou neustále napnuté a obratle jsou nakloněny, což je dlouhodobě škodlivé pro zdraví páteře. Pro zajištění zdravého spánku je dobré si zajistit profilovaný polštář Memory, který je vyroben z nejkvalitnější termoelastické pěny, která umožňuje optimální umístění krční páteře. Díky termoelastickým vlastnostem se polštář přizpůsobuje tvaru těla a poskytuje ideální oporu pro hlavu a krční páteř. Polštář Memory zlepšuje krevní oběh a pomáhá snižovat bolesti hlavy a páteře.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články