• Styly

aktualizováno

Minimalismus v interiérech a útulné prostředí? Ano, je to možné!

Minimalismus v interiérech je spojen především s aranžmá v laboratorním stylu s monotónními barevnými kompozicemi a strohou dekorativností. V současnosti je přitom patrné, že trendy směřují k interiérům s útulným výrazem a trochu sofistikovanějším charakterem. Znamená to konec módy minimalistických aranžmá? Určitě ne! No, minimalismus v interiérech se vyvíjí jako ostatní styly interiéru a stává se útulnějším, pohodlnějším a příjemnějším. Jak zařídit minimalistický interiér s útulnou atmosférou?

narożnik nowoczesny 

Minimalismus s vřelým výrazem 

Za minimalistické byly donedávna považovány pouze interiéry, kterým dominoval strohý design, neutrální barvy, ale i jakýsi chlad a minimalizace prvků výbavy. Sestavy nábytku do obývacího pokoje a dalších místností se skládaly pouze z nezbytného nábytku, a to nepříliš nápadného. Dnes však od takových ultramoderních, futuristických aranžmá ustupujeme a přikláníme se k vřelosti, uklidňující a útulné atmosféře. Naštěstí minimalismus nevychází z módy, protože má mnoho výhod. Snažíme se, aby byl útulnější přírodními dokončovacími materiály, trochu dekorativnějším nábytkem a teplými barevnými tóny. Do takových interiérů s omezeným počtem základního nábytku a doplňků stačí pozvat vhodné barvy, látky a povrchové úpravy. 

meble do salonu minimalizm 

Barvy pro minimalistické interiéry 

Dokonalým podkladem pro aranžmá v minimalistickém stylu jsou neutrální barvy, tedy bílá a lomené odstíny, šedá, studená béžová. V takových interiérech vládnou jednoduché formy, průhledné struktury a redukovaný počet zařízení. To znamená, že v interiérech nelze najít nábytek, který je nepoužitelný, ale pouze masivní materiály, které jsou skutečně nezbytné. Proto bude například v minimalistické ložnici nejdůležitější postel, která má být středobodem estetiky. Abychom trochu nabourali minimalistickou konvenci, vyplatí se sáhnout po barvách. Přírodní textury dřeva a kamene, stejně jako dekorace v podobě uměleckých děl v jednoduchých rámech, se skvěle hodí na světlé stěny. V moderním minimalismu je klíčem k úspěchu zachování klidné designové základny a omezení množství vybavení. S úspěchem však můžeme zavést jednotlivé dekorativní efekty v podobě zásadních barev, např. lahvově zelená pohovka

narożnik modułowy 

Dřevo v minimalistickém interiéru 

Dřevo je výjimečně univerzální materiál. Dřevěný nábytek a povrchové úpravy jsou ideální pro aranžmá různých designových stylů a vždy jim dodají specifickou třídu. Dřevěné interiérové ​​doplňky mají také velký potenciál pro utváření dekoru a atmosféry interiéru. Dřevěné prvky tak můžete úspěšně zavést do moderních, klasických nebo minimalistických interiérů. V tom druhém dřevo aranžmá báječně prohřeje a dodá mu útulnější výraz, přičemž aranžmá bude stále v souladu s trendem „méně je více“. Může se objevit jako kuchyňská deska v kuchyni nebo na jídelním stole, stejně jako jako povrchová úprava fragmentu stěny nebo podlahy. Možností je mnoho, důležité však je, aby dřevo v minimalistickém aranžmá bylo pouze akcentem a nedominovalo charakteru interiéru. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články