• Průvodce

aktualizováno

Móda velurového čalouněného nábytku

Velur je čalounická látka, která je v současné době velmi oblíbená podle pravidla „móda se stále vrací“. Až do nedávné doby se velur používal především ve stylizovaných aranžmá. Dnes s velkou jemností používáme velurový nábytek v eklektických kombinacích a také skládáme v různých interiérových stylech. Zjistěte, proč je velurový nábytek tak populární.

Velur, protože móda se stále opakuje

Velur je také běžně známý jako samet kvůli své vizuální podobnosti. Přesto se jedná o úplně jiný typ materiálu, který se vyznačuje odolností vůči obtížím každodenního používání a charakteristickým plyšovým povrchem. V minulosti se čalouněný nábytek velurem objevil hlavně v klasickém, glamour nebo palácovém uspořádání. Poté přišla móda minimalismu, kterému dominovaly hlavně uniformní, jednoduché a matné látky. Dnes však pozorujeme, jak se nábytek potažený efektním velurem stává skutečným hitem v módních aranžmá. Perfektně se hodí jak k čalounění pohovek a křesel, tak i na čalounění postelí v ložnici. Nejoblíbenější jsou však velurové židle, které jsou umístěny u kuchyňského stolu nebo slouží jako nábytek pro volný čas a do kanceláře. Velmi oblíbené jsou také plyšová čela v kontinentálních postelích nebo na taburetech.

kanapa welur velvet 

Výhody velurového nábytku: 
– dodá elegantní výraz interiéru 
– snadno splynou s jakýmkoli stylem 
– jsou příjemné na dotek 
– nabízejí skvělé dekorativní možnosti 
– snadno se čistí 
– jsou synonymem dobrého vkusu 

sofa welur  

Jak se starat o velurový nábytek? 

Při výběru nábytku s velurovým čalouněním je dobré vědět, jak se o něj každý den správně starat, aby vypadal jako nový po dlouhá léta. Pohovka, křeslo nebo velurová židle vyžadují řádnou údržbu, aby jejich barva časem nevybledla nebo nevypadala opotřebovaně. Proto je dobré umístit velurový nábytek na místa, na která nebude svítit příliš slunce. Sluneční světlo může barvy trochu odbarvit. Zejména potom tmavý plyš. V rámci udržování čistoty veluru však stačí povrch nábytku občas vysávat vysavačem s měkkým nástavcem, který odstraní prach z povrchu. Pokud jsou na látce nějaké skvrny, neodstraňujte je krouživými pohyby, protože můžete zničit charakteristický plyš. Nečistoty z veluru odstraňujeme kartáčováním povrchu ve směru, ve kterém jsou umístěny vlasové chloupky. Takový postup umožňuje nejen zbavit se nečistot, ale také osvěžit vzhled nábytku a dát mu krásný výraz. 

krzesło ricardo welur

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články