• Průvodce

aktualizováno

Moderní styl

Styl nowoczesny

Moderní styl je jeden z nejpopulárnějších stylů interiérů současně vybíraných. I přes to moderní interiéry nejsou pro každého vzhledem k jejich syrovosti a nedostatku dekoračních drobností, které často hromadíme ze sentimentálních důvodů, ne ozdobných. Tento styl vznikl jako kontra bod pro výjimečně ozdobenou ornamentiku 19. století. Hlavní motto, které pochází od známého architekta Louisa Sullivana: „Forma vždy následuje funkci“ ideálně odráží celou ideu tohoto stylu. Seznamte se se sedmí zásadami moderního stylu.

 

Moderní styl je často zaměňován se současným stylem, aspoň tvoří úplně různé typy kompozicí interiérů. Skutečně moderní styl je přímo spojený s unikátním uměním a architekturou, které se rozvíjely na začátku 20. století. Zatímco současný styl je proměnlivý pojem, který určuje to, co je aktuálně módní a obecně atraktivní. Charakteristické pro moderní styl jsou jednoduchost, minimalismus a funkčnost. Vzhledem k těmto třem pilířům někdy připomíná současná řešení a je velmi populární.

 

Sedm zásad moderního stylu

Když se budeme řídit několika tipy, snadno stvoříme perfektní moderní kompozici.

  1. Přímé linie se vyskytují jako dekorační motivy a jsou základem uspořádání prostoru. Sám nábytek, a také způsob jeho umístění by měl tvořit dojem geometrického pořádku.

  2. Fascinace technikou a úsilí o maximální funkčnost.

  3. Minimalismus v moderním stylu znamená odstranění všech zbytečných ornamentů a dekorací. Ideální budou skříňky a police vestavěné ve stěnu, a také zbavené zbytečné dekorativnosti regály.

  4. Preferované materiály to korozivzdorná ocel chrom. Stoly a konferenční stoly s ocelovými nohy nebo chromované prvky ideálně zdůrazní elegantní charakter moderních dokončení.

  5. Dominující barvy v moderních interiérech jsou především bílá a černáa také veškeré silné kontrasty. Dobře je k nim vybrat jednotlivé akcenty v esenciálních barvách.

  6. Prostor a dojem prostornosti jsou velice důležité v moderních kompozicích. Proto také často obývací pokoj je spojený s jídelnou a kuchyňským koutem.

  7. Nábytek musí být minimalistický a jednoduchý, ale především funkční. V moderních interiérech není místo na zbytečný nábytek, který by měl plnit jenom ozdobnou roli. Během uspořádáme moderního interiéru, musíme pamatovat, že musí být praktický, a každý detail by měl být přizpůsobený k individuálním potřebám.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články