• Průvodce

aktualizováno

Na co byste měli brát ohled při výběru matrace?

Trh nabízí mimořádně široký výběr matrací. Jednotlivé matrace se liší konstrukcí, způsobem výroby, použitými komponenty, stupněm tvrdosti a dalšími vlastnostmi. Vybrat si ten správný typ může být proto docela oříšek, zejména proto, že každý z nás má své individuální preference. Na co se tedy zaměřit při výběru správné matrace?

1.      Optimální velikost matrace

Velikost matrace by samozřejmě měla odpovídat rozměrům postele v ložnici. Před výběrem matrace je však důležité vzít v úvahu své osobní preference, pokud jde o pohodlí, a také vnitřní podmínky vaší ložnice. Při výběru matrace snů se ujistěte, že má správné rozměry. Pro malé ložnice jsou nejvhodnější matrace určené pro postele o šířce 140 nebo 160 cm. Ve větších ložnicích můžete zvolit matrace o šířce 180 cm.

Meble do sypialni i dobry materac

2.      Dokonalá matrace a vaše zdraví 

Při výběru matrace se ujistěte, že poskytuje správnou oporu pro vaše tělo. Každý člověk se liší nejen svou váhou a výškou, ale také zdravotními problémy. Pokud trpíte chronickými bolestmi nebo máte problémy se zády, je třeba to při výběru matrace také zvážit. Špatně zvolená matrace může mít vliv na budoucí problémy. Pokud si vyberete kvalitní matraci, zajistíte si nejen pohodlný noční odpočinek, ale postaráte se také o prevenci zdraví zad a kloubů. 

3.      Záleží na pohodlí 

Během nočního odpočinku se chceme cítit pohodlně. Zdravý a příjemný spánek může zajistit pouze dobře zvolená matrace. V tomto ohledu je však obtížné dát konkrétní pokyny, protože každý z nás má jiné preference, pokud jde o pocit pohodlí. Určitě byste si měli vybrat matrace vyrobené z vysoce kvalitních komponentů, protože zajistí pohodlí na dlouhou dobu a nedeformují se. U velmi levných matrací se často stává, že zpočátku mohou být dokonce pohodlné, ale časem se rychle deformují a stávají se zdraví škodlivými. 

meble do sypialni

4.      Matrace a vaše hmotnost 

Velký význam má hmotnost uživatele matrace. Lidé s hmotností nižší než 80 kilogramů si mohou vybrat matraci se střední tvrdostí nebo střední měkkostí (např. pěnové matrace). Pokud to jejich zdravotní stav dovolí, mohou si tito lidé zvolit měkkou matraci. Pro osoby vážící více než 80 kg se doporučují matrace střední tuhosti a vyšší. Zde bude výběr záviset na individuálních preferencích a případných tělesných potížích. Na druhou stranu, pokud je hmotnost uživatele vyšší než 100 kilogramů, vyplatí se zvolit matrace pevné a vysoké, které poskytnou dostatečnou oporu a udrží tělo během spánku ve správné poloze. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články