• Ložnice
  • Obývací pokoj
  • Předsíň a šatna
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Na co si dát pozor při výběru komody?

Široká nabídka komod ztěžuje rozhodování o konkrétním modelu. Liší se velikostí, strukturou a taky estetikou. Co zvážit při výběru komody do obývacího pokoje nebo ložnice? Na co si dát pozor, abyste našli kus nábytku, který bude ideálně vyhovovat Vašim potřebám?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak sladit komodu s interiérem co do velikosti?
  • Které prvky určují funkčnost tohoto nábytku?
  • Jak upravit interiér komody svému účelu?

Výběr komody: parametry, na které stojí za to se blíže podívat

V souvislosti s interiérovým designem jsou komody často zmiňovány jako doplňková deska stolu, na kterou lze umístit drobnosti. Ve skutečnosti se jedná o nábytek s vysokými užitnými hodnotami, který může výrazně zvýšit komfort Vašeho životu. Podmínkou je, aby byla dobře přizpůsobená k celé místností. Poradíme Vám, jak toho dosáhnout.

1. Kam u Vás doma komodu umístit?

Komody zpočátku byly vyráběny s ohledem na ložnice jako nábytek pro uložení ložního prádla a drobného oblečení. V současné době je najdeme téměř v každém bytovém interiéru.

Východiskem pro výběr komody by mělo být: součást které místnosti by měla být? To je velmi důležité v kontextu výběru jeho estetiky a funkčnosti.

2. Kolik volného místa můžete tomuto kusu nábytku přidělit?

Vyjasnění této problematiky Vám pomůže určit, jaké rozměry a konstrukce by měl mít vybraný kus nábytku.

Důležité! Pokud bude komoda umístěna pod oknem, pečlivě změřte její výšku, aby nepřečnívala přes parapet. Plánujete ji postavit do řady s dalším nábytkem? Přizpůsobte ji k ním z hlediska hloubky.

Odhadněte, jaké rozměry by měl mít Váš nábytek. Ihned poté určete, zda Vám prostor, který je kolem něj k dispozici, umožní plně vysunout zásuvky nebo otevřít čela skříněk.

3. Jakou konstrukci by měla mít komoda, aby vyhovovala Vašim potřebám?

Mnoho lidí si spojuje komodu jako prostorný kus nábytku se šuplíky, Jsou přirozeně nepostradatelným prvkem jeho konstrukce, ale v mnoha případech ne jediným.

Komody mohou být vybaveny:

  • šuplíky,
  • uzamykatelnými skříněmi,
  • otevřenými policemi,
  • policemi s prosklením.

Často se vyskytuje smíšené uspořádání, ve kterém komoda obsahuje různé typy polic a zásuvek. Takové modely jsou velmi pohodlné.

Hledáte kus nábytku do dětského pokoje nebo ložnice, kam si uložíte oblečení? Vsaďte na komodu s několika prostorných šuplíků. Velmi oblíbené jsou také dvoudveřové modely s řadou zásuvek uprostřed.

Podobný kus nábytku dobře poslouží na chodbě, pokud má sloužit k odkládání šátků, čepic a šátků. Pokud do něj mají být boty, musí obsahovat několik skříní s čely ve spodní části, za které je lze schovat.

Vybrat komodu do obývacího pokoje není jednoduché, zvlášť když má tento kus nábytku nahradit TV skříňku. Bez ohledu na to, zda má být televize umístěna na desku stolu nebo pověšena těsně nad ní – je třeba si dobře rozmyslet její výšku.

Zařízení by mělo být v úrovni očí. Nedostatek harmonizace v tomto poli bude mít za následek nepohodlí při relaxaci u televize.

V tomto uspořádání dobře fungují nižší komody podlouhlého tvaru. Optimální bude model s uzavřenými skříňkami a otevřenými výklenky s kabelovými průchodkami. V těchto typech prostor budete moci umístit různé vybavení – se snadným přístupem k nim a možností schování kabelů.

Výběr komody do jídelny závisí na druhu věcí, které do ní budete ukládat. V případě, kdy se bude jednat především o ubrusy, ubrousky a ubrusy o obdélníkovým tvaru bude praktický model s uzavřenými policemi.

Do tohoto nábytku se má vejít i nádobí? Zvažte pořízení modelu s prosklením, za kterým můžete nádobí vystavit a ukázat jeho plnou krásu.

4. Co dalšího rozhoduje o funkčnosti komody?

Počet, typ, velikost a uspořádání jednotlivých přihrádek má významný vliv na komfort používání komody. Důležitá je také spolehlivost jeho zpracování a kvalita použitého příslušenství:

  • pevné, lehce působící pojezdy zaručující plné vysunutí zásuvek,
  • tvar a velikost úchytů,
  • účinnost mechanismu tichého zavírání u bezúchytkových čel.

5. V jakém stylu by měl být vybraný nábytek zachován?

V klasicky uspořádaných místnostech budou dobře vypadat masivní a pevné komody. Takový kus nábytku lze namontovat na vyfrézovaný sokl. Budou vítaný:

  • vysoké nohy zeštíhlující svůj podsaditý tvar,
  • frézovaná nebo drážkovaná čela,
  • pohodlné úchyty.

Tyto typy detailů lépe zdůrazní důstojnost Vašeho interiéru.

Industriální prostory skvěle doplní komody osazené na kovovém rámu. Měl by být pokrytý matnou černou barvou. V takovém industriálním interiéru se nejlépe uplatní komoda ze dřeva s přírodní barvou. Může také kombinovat dřevěný dekor s černými nebo šedými doplňky.

Komoda z přírodního dřeva bude dobře fungovat ve skandinávském stylu a ekonomickém minimalismu. Vybrat si můžete i model, u kterého je dřevěný dekor vyvážený studenou bílou.

Když si rozeberete všechny záležitosti uvedené v článku, jistě se Vám podaří vybrat komodu, která Vám bude dobře sloužit a zároveň zatraktivnit Váš interiér.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články