• Průvodce

aktualizováno

Naučte se nejlepší techniku úklidu – jarní změny s Nábytkem Bogart

Cítíte příliv energie k akci? Máte chuť vylepšit svůj interér? Připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů na jarní úklid. Ty vám pomohou vypořádat se s chaosem, který se vloudil – efektivně..

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je dobrá motivace k úklidu tak důležitá?
  • Jak sestavit plán jarního úklidu?
  • Jak mohu třídit předměty ve svém domě?

Začněte jarní úklid tím, že najdete dobrou motivaci!

Zkuste se na celý proces podívat trochu jinak. Cílem jarního úklidu není jen dostat dům do zářivého stavu. Důležitou součástí je uspořádání položek v něm, kterými se rozumí:

  • třídění
  • aranžování
  • redukování

Výsledkem bude nejen zlepšení estetického vzhledu vašeho domova, ale především více životního prostoru, možnost shromáždit své myšlenky a dosáhnout stavu naprostého klidu a relaxace. To je odměna, kterou si každý z nás zaslouží.

Takové povzbuzení vás přiměje k většímu odhodlání uklízet. Bude pro vás také těžší se ho vzdát pod jakoukoli záminkou.

DŮLEŽITÉ! Zdráháte se pustit do jarního úklidu? Může být spouštěčem mnohem důležitějších životních změn. Během tohoto procesu můžete zjistit, že je více věcí, které nepotřebujete.

Při úklidu se zbavte … sentimentu

Myslím, že většina z nás má povahu střádala. V průběhu let se „rozrůstáme“ o nejrůznější majetek. Většinou oblečení, boty a doplňky, ale také knihy a pomůcky. Otázka zní: opravdu potřebujete tolik položek?

Rozhodování o tom, zda se některých z nich zbavit, bude snazší, pokud je rozdělíte na:

  • užitečné
  • pěkné
  • nezapomenutelné

Největší skupinu musí tvořit předměty s užitnou hodnotou. Ty, které mají estetickou a sentimentální hodnotu, by je měly doplňovat. Jejich počtu se nelze rovnat.

DŮLEŽITÉ! Uchovávejte pouze ty věci, které ve vás vyvolávají pozitivní emoce. Nenoste s sebou zbytečná zavazadla.

Zbavit se nepotřebných věcí nemusí nutně znamenat jejich vyhození. Podle filozofie zero waste pro ně můžete najít jiné využití, dát je někomu, kdo je využije lépe, nebo je jednoduše prodat.

Sáhněte po metodách, které zefektivní vaše činnosti

Většina lidí plánuje jarní úklid tak, že si určí pořadí, v jakém budou „uklízet“ všechny místnosti v domácnosti. Je to jediná metoda, která přináší dobré výsledky?

Proč si nenechat poradit od japonského odborníka na úklid? Tou odbornicí je Marie Kondo, autorka bestsellerů, kterých se po celém světě prodalo více než 11 milionů výtisků.

KonMarie radí, abyste si úklid uspořádali podle kategorií věcí, např. knih, oblečení, dokumentů. Tímto způsobem budete mít možnost shromažďovat předměty určitého typu na jednom místě. To vám usnadní práci

  • kolik jich je
  • v jakém jsou stavu
  • kterých z nich se můžete bez výčitek zbavit

Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento přístup, zbavíte svůj domov přebytečných věcí. Možná dokonce změníte svůj postoj k získávání nových věcí.

DŮLEŽITÉ! Nejprve určete, které předměty si chcete ponechat, a teprve poté pro ně hledejte místo. Můžete tak lépe spravovat svůj úložný prostor doma.

Dáváte přednost klasickému přístupu? Dáváte přednost uspořádání pokojů po jednom? Sestavte si rozvrh. Mělo by to být zvládnutelné. Je důležité, abyste byli konzistentní mezi jednotlivými položkami. Pokud je vynecháte, ztratíte nadšení.

Při čištění postupujte ve směru hodinových ručiček, tj. zleva doprava. Díky tomu nevynecháte žádné zákoutí.

Vždy začněte „nahoře“ a postupně se snižujte. Tímto způsobem se vám nestane, že byste znovu znečistili místa, která již byla vyčištěna.

TIP! Zdá se to být samozřejmé, ale v zápalu boje jste to možná přehlédli. Než začnete s jarním úklidem, ujistěte se, že máte všechny potřebné prostředky a dostatečnou zásobu utěrek. Není nic horšího než neplánovaná cesta do obchodu v době, kdy ještě vykonáváte svou práci.

Klíčem je dobrá organizace

Platí důležité pravidlo: čím méně předmětů je vynecháno, tím harmoničtěji interiér působí. Pozitivní je, že se také snadněji udržuje v čistotě.

Navzdory výběru položek může i v prostorném bytě nastat problém s nedostatkem volného místa. Kapacitu úložného nábytku, tj. skříní a komod, zvýší různé typy úložných boxů.

Tyto boxy jsou vyrobeny z průhledného plastu a pomohou vám uspořádat oblečení a doplňky ve skříni. Jsou průhledné, takže rychle vidíte, co je uvnitř, aniž byste museli otevírat víko.

Postel s úložným prostorem vám poskytne další prostor například na sezónní oblečení. Pokud máte postel bez úložného prostoru na prádlo, můžete využít prostor pod ní. Tento kreativní přístup k ukládání je skvělý pro malé prostory. Přemýšlíte o výměně postele? Podívejte se, které modely v naší nabídce jsou nejoblíbenější: „Postele do ložnice, které jste si zamilovali“.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články