• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Objevte ty nejodvážnější kombinace designu!

Patříte k lidem, kteří se nebojí kombinovat výrazné barvy, vzory a textury? Máte rádi akční domácnost? Pak se dozvíte o nejodvážnějších designových kombinacích a inspirujte se při zařizování svého obývacího pokoje!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak netradičně kombinovat barvy v interiéru?
  • Proč zavádět mozaiky do obývacího pokoje?
  • Které z nejodvážnějších designových kombinací můžete použít v přírodních interiérech?
  • Jaké kombinace barev a textur budou v nadcházejících sezónách trendy?

Nejodvážnější barevné kombinace designu

Originální, odvážné aranžmá prakticky neexistuje bez… barvy! Nejzajímavějších efektů dosáhnete stylovým kombinováním různých barev a porušováním zavedených barevných schémat. Jaké kombinace stojí za zvláštní pozornost?

  • Pokud jste příznivci chladných barev, zvolte fuchsiovou a modrou! Stěny a nábytek v těchto barvách vytvoří jedinečné aranžmá, které každého zaujme!
  • Stejně efektně budou na stěnách vypadat kombinace šedé s jasně citronově žlutou nebo fialovou. Zvolte šedou v kontrastních barvách: čím světlejší je fialová, tím tmavší by měla být šedá. Kombinujte žlutou s grafitovou nebo antracitovou.
  • Máte raději teplé odstíny? Pak vneste do obývacího pokoje nebo ložnice hořčicově žlutý odstín a zkombinujte jej s… fialovou! Stejně teplý švestkový odstín bude fungovat nejlépe. Tato kombinace barev, která je spojována s podzimem, vnese do vašeho interiéru teplo a harmonii, a to i přes svou živost.

DOBRÉ VĚDĚT! Některé barvy jsou samy o sobě tak výrazné, že nesnesou konkurenci. Pokud tedy plánujete amarantové, červené nebo kobaltově modré stěny, ponechte ostatní prvky designu neutrální. Hrajte si s texturami a materiály!

Nástěnná mozaika – nejen do koupelny!

Nejodvážnější designové kombinace jsou také ty, ve kterých designéři míchají různé textury a typy materiálů. Skvělým příkladem je umístění zajímavé mozaiky na jednu ze stěn v obývacím pokoji. Tento typ dekorace je obvykle spojován s koupelnami nebo kuchyněmi. V obývacím pokoji však mohou vytvořit opravdu zajímavý efekt, který osloví zejména milovníky moderních a glamour stylů.

Nejlepším řešením je kombinovat různé velikosti dlaždic a obkladů a vytvářet tak nápadité vzory. Můžete je rozmístit na celou plochu jedné ze stěn nebo jen na její část. Doplňte interiér barevnými komodami, policemi a doplňky v barvách mozaiky. Tímto způsobem bude obývací pokoj, ačkoli je uspořádán odvážně a nestandardně, stále celistvý.

Mozaiku na jedné stěně můžete doplnit i dalšími dekoracemi na ostatních stěnách. Velmi dobře se hodí cihly nebo kámen. Doplňte vzhled barevným nábytkem. Tímto způsobem můžete vytvořit zajímavý, moderní pokoj.

Přírodní interiéry s nádechem

Přírodní interiéry jsou spojeny s barvami, jako je béžová, hnědá a zelená. Obvykle v nich převládá dřevěný, proutěný nebo bambusový nábytek a doplňky. Nuda? Pak zkuste něco jiného! Doplňte svůj přírodní dekor o … kámen! Zakryjte jím jednu ze stěn nebo ho položte na podlahu. Přidejte keramiku a doplňte vzhled nábytkem z epoxidové pryskyřice. A nezapomeňte do místnosti vnést barvy, jako je modrá, trávově zelená, zlatá nebo stříbrná.

Váš obývací pokoj bude stále patřit k jednomu z módních ekologických trendů. Určitě se však bude vyjímat!

DOBRÉ VĚDĚT! Móda ekologických a přírodních interiérů bude i v nadcházejících letech jedním z nejsilnějších trendů. Svědčí o tom mimo jiné oznámení na světových veletrzích pro rok 2023.

Odvážné kombinace, kterým patří blízká budoucnost

Hledáte nápady na odvážné designové kombinace, ale myslíte si, že už to tu jednou bylo? Mezi trendy pro rok 2023 nebude nouze o netradiční řešení! Tentokrát jdou návrháři ještě o něco dál a mimo jiné kombinují barvy z různých palet. Nejtrendovějšími barvami budou oranžová a červená s chladnými zelenými a modrými tóny. Jak je používat? Umístěte barvy z jedné palety (teplé nebo studené) na stěny místnosti, kterou chcete vyzdobit. Nechte nábytek a doplňky s nimi výrazně kontrastovat a použijte barvy z opačné palety.y.

Při zařizování interiéru tímto způsobem nezapomeňte, jak důležité je mít dobrý cit pro barvy. Kombinace kontrastních barev je velmi obtížná a snadno může dojít k chybám. Místo jedinečného, stylového uspořádání pak můžete vytvořit chaotický, až groteskní interiér.

Druhý zajímavý trend, který rovněž kombinuje kontrasty, umožňuje hrát si nejen s barvami, ale i s tvary. Designéři doporučují umístit do jedné místnosti jak nábytek s oblými tvary, tak nábytek s hranatějšími tvary. Taková kombinace, podtržená výraznými barvami, umožňuje dosáhnout originálního a velmi zajímavého efektu!

Odvážné designové kombinace v interiérech domů vždy přitahovaly pozornost hostů. Taková řešení však nejsou pro každého. Pokud si ceníte jednoduchosti, avantgardní a odvážné interiéry vás mohou ohromit. Pokud však máte rádi výrazné barvy a zajímavé tvary, rádi relaxujete na cestách a nesnášíte rutinu, jsou tato řešení určena právě pro vás! Nechte se inspirovat tím, co designéři vytvořili, a přeneste některé z jejich nápadů do své vlastní tvorby!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články