• Průvodce
  • Uncategorized

aktualizováno

Péče o dřevěný nábytek – jak to dělat správně?

S módou interiérů inspirovaných přírodou se dřevěný nábytek vrací do módy. Jeho krásné zbarvení a zrnitý vzor dodávají domácím prostorám teplo a útulnost. Správná péče o dřevěný nábytek může zajistit, že si zachová svůj atraktivní vzhled po dlouhou dobu. Jak správně pečovat o dřevěný nábytek?

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jakých chyb se vyvarovat při každodenním používání nábytku ze dřeva?
  • Jak o nábytek pečovat, aby neztratily své estetické a funkční vlastnosti?

Dřevo je teplý materiál, příjemný na dotek a snadno se zpracovává. Nábytek z něj vyrobený má mnoho výhod. Dřevěný nábytek je však poměrně náročný na údržbu. Pokud se o něj budete pečlivě starat, budete se z něj těšit mnoho let.

Ochrana dřevěného nábytku před poškozením je nezbytná

Dřevo je odolný materiál, ale také poměrně křehký. Chcete vědět, jak můžete svůj nábytek ochránit před náhodným nebo předčasným poškozením?
  • Ochrana nábytku před extrémními teplotami

Dřevěný nábytek může být poškozen teplem nebo chladem. V domácnostech pro něj představují větší riziko vysoké teploty. Při plánování umístění jednotlivých modulů, např. v obývacím pokoji, se snažte vyhnout místům v přímé blízkosti zdrojů tepla, jako jsou radiátory, sporáky nebo krby. Vzdálenost mezi nimi a nábytkem by měla být alespoň jeden metr.

 
ideaDŮLEŽITÉ

Pokud máte doma podlahové vytápění, položte nábytek na plstěné podložky. Slouží jako izolace.

Zde je třeba zmínit, že vystavení přímému UV záření může vést ke změně barvy nábytku. Raději dřevěný nábytek neumisťujte na místa, kde bude vystaven „horkému“ slunci.
  • Pravidelné větrání místností
K ochraně a péči o dřevěný nábytek patří také zajištění správných podmínek. Přírodní materiál, ze kterého je nábytek vyroben, nesnáší „extrémy“. V praxi to znamená, že nadměrná vlhkost vzduchu (nad 70 %) a naopak nadměrné sucho (pod 45 %). Takové podmínky mohou vést k poškození nábytku.

ideaDOBRÉ VĚDĚT

Můžete investovat do zařízení, které vás bude informovat o úrovni vlhkosti ve vaší domácnosti. Jednodušším a levnějším způsobem je systematické větrání bytu. Tento jednoduchý patent pomáhá udržovat nábytek v dobrém stavu.
  • Zacházejte s nábytkem opatrně
Než postavíte nádobu naplněnou tekutinou na povrch dřevěného nábytku, chraňte jeho horní část podložkou. To nábytek chrání nejen před škodlivými účinky tepla, ale také před promáčknutím a poškrábáním.
 
Pokud i přes tato opatření dojde k rozlití tekutiny na povrch, okamžitě ji odstraňte pomocí hadříku nebo papírové utěrky. Snažte se to udělat rychle a bez tření.
 
Stejně postupujte, pokud je nábytek potřísněný. Oddalování odstranění skvrn může vést k jejich pronikání do struktury dřeva. Jejich odstranění pak může být velmi obtížné a někdy dokonce nemožné.

Péče o dřevěný nábytek: co byste měli vědět?

Pravidelně odstraňujte prach z povrchu nábytku. Jakmile se nahromadí, je obtížnější jej odstranit. Otřete povrch suchým nebo mírně vlhkým hadříkem.

 
Tkanina by měla být měkká, aby nedošlo k poškrábání povrchu dřeva. Nepoužívejte drsnou houbu ani žádný typ drátěnky.
 
Čištění dřevěného nábytku vodou se obecně nedoporučuje. Nepoužívejte čisticí prostředky, jako je prostředek na mytí nádobí nebo čistič skla. Mohou smyt ochrannou vrstvu dřeva.
 

Jak čistit a udržovat dřevěný nábytek?

Nejlepší péči o dřevěný nábytek zaručují speciální přípravky. V žádném případě nepoužívejte ty s univerzální aplikací. Prostředky vybrané pro tento účel by neměly obsahovat terpentýn, čpavek ani rozpouštědla.

 
Před použitím výrobek vyzkoušejte na skrytém místě, abyste se ujistili, že nepoškodí váš nábytek. Naneste jej na látku a poté na dřevo.
 
Snažte se mít dvě oddělené utěrky. Jednu použijte k nanášení přípravku a druhou k setření nečistot. Tímto způsobem se vám nestane, že by se vám rozmazal po povrchu nábytku. Stejnou zásadu použijte i při aplikaci pečujících přípravků. Jediný rozdíl je v tom, že budete potřebovat druhý hadřík na leštění nábytku, aby se krásně leskl.
Důležitým pravidlem při péči o dřevěný nábytek je otírat jej podle struktury dřeva.Nábytek se obecně liší druhem dřeva použitým k jeho výrobě a způsobem ochrany proti poškození. Postupem času se účinnost této ochrany snižuje, proto se doporučuje pravidelná údržba povrchu dřevěného nábytku – v souladu s metodou používanou jeho výrobcem.


V případě voskovaného nábytku spočívá impregnace ve vtírání vosku do jeho povrchu. Prostředkem používaným k údržbě naolejovaného nábytku je samozřejmě olej. Tyto činnosti by se měly provádět nejméně dvakrát ročně. Nábytek tak bude méně náchylný k poškození a prospěje to i jeho vzhledu. Chtěli byste si zařídit interiér svého domova z přírodních materiálů?
Pak si určitě přečtěte tento článek: Zjistěte, zda je pro vás ložnice ve stylu art deco to pravé!.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články