• Průvodce

aktualizováno

Pěnové matrace – jaké jsou typy výplní?

Pěnové matrace na nějakou dobu ztratily svou popularitu kvůli přesvědčení, že pěny jsou materiály podléhající zkáze. V současné době však stojí za zmínku, že pěny používané v těchto matracích prošly značným vývojem, což je dáno novými technologiemi a odbornými znalostmi. Proto si matrace s pěnovou výplní získávají stále více příznivců a jsou doporučovány fyzioterapeuty. Především jsou ceněny pro svou vysokou prodyšnost a ortopedické a antialergické vlastnosti. Navíc se velmi dobře přizpůsobí tělu uživatele a zajistí mu pohodlí i zdravý spánek. Jaké typy pěn se používají jako výplň matrace?

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jaké typy pěn se používají v pěnových matracích?
  • Pro koho se doporučuje konkrétní pěnová matrace?
  • Jaké vlastnosti mají různé typy pěn? 

Latexová pěna 

Latexové matrace jsou nejoblíbenější skupinou pěnových matrací. Latexová pěna se vyrábí ze směsi přírodního a syntetického kaučuku. Tímto způsobem je získána jedna z nejzdravějších a nejekologičtějších výplní matrace, která pozitivně ovlivňuje zdravý spánek uživatelů. Díky takové výplni získává matrace rehabilitační vlastnosti díky své vysoké pružnosti a přizpůsobení se tvaru těla uživatele. Kromě toho jsou matrace z latexové pěny antialergické a antibakteriální, protože se na nich nehromadí roztoči ani plísně a cirkulace vzduchu je velmi optimální. Další výhodou latexových matrací je jejich trvanlivost, vysoká odolnost proti používání. 

sypialnia i materace 

Polyuretanová pěna 

Matrace s polyuretanovou pěnou vykazují zvláštní trvanlivost a odolnost vůči náročnému používání. To je způsobeno tím, že se pěna pod tlakem nedeformuje. Kromě odolnosti je matrace také optimálně pružná a její homogenní struktura zajišťuje dostatečnou tepelnou izolaci. Tyto matrace proto zajišťují hygienické podmínky pro spánek díky dobré cirkulaci vzduchu. K dispozici jsou také technologicky vyspělejší modely z vysoce elastické nebo termoelastické pěny. 

Vysoce elastická pěna (HR pěna) 

Konstrukce vysoce elastické pěny je založena na speciálních bublinkách, které zaručují vysokou bodovou pružnost. Díky tomu se matrace z HR pěny výjimečně dobře přizpůsobí tvaru každého uživatele. Nepravidelná struktura navíc zajišťuje správnou ventilaci vzduchu v matraci, což znamená, že se v ní nehromadí roztoči a bakterie. Má proto antialergické vlastnosti a zajišťuje správnou hygienu spánku. Vysoce elastická pěna se vyznačuje také neuvěřitelnou trvanlivostí a odolností proti deformaci. Tyto matrace se doporučují zejména lidem, kteří často mění polohu při spánku nebo spí s partnerem. 

materace piankowe w sypialni

Termoelastická pěna (Visco pěna) 

Alternativou k vysoce elastickým modelům jsou termoelastické matrace, tj. matrace z visco nebo paměťové pěny. Od HR pěny se však liší tím, že struktura jádra matrace reaguje ohýbáním nebo rozpínáním nejen na tlak, ale také na teplotu těla osoby ležící na povrchu. Tímto způsobem se zvyšuje standard přizpůsobení povrchu individuálním potřebám. Termoelastické matrace zajišťují zdravý a klidný spánek a doporučují se také při ortopedických potížích, jako jsou například přetrvávající bolesti zad. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články