• Průvodce

aktualizováno

Pohovka – pozůstatek minulosti nebo nový trend?

Z obývacího nábytku jsou nejoblíbenější rohové sedací soupravy a pohovky, které zdobí naše obývací pokoje a zároveň poskytují pohodlí a funkční charakter. Zdálo by se, že pohovky zůstaly trošku pozadu. V poslední době si však lze všimnout, že se stále častěji objevují v osvěžené moderní verzi v módních úpravách obývacích pokojů, dětských pokojů a garsonek. Zjistěte více o tomto ikonickém kusu nábytku.


Co je to pohovka?

Pohovka nebo také gauč je oblíbenou formou obývacího nábytku, který kombinuje vlastnosti postele a sedacího nábytku v jednom. Jeho klasická podoba spojená s PRL obdobím není dnes příliš atraktivní, ale je dobré věnovat pozornost jeho modernímu designu. Klasický gauč by měl sloužit nejen jako sedací nábytek, ale také jako postel, lůžkoviny můžeme během dne uschovat v úložném prostoru pod matrací. Zní to velmi prakticky a funkčně? Právě o to v gauči jde. Nenechte se proto odradit názvem, který si spojujeme s minulostí a zastaralými trendy, ale nechte se inspirovat modernou. Pokud jde o design, moderní pohovky se výrazně liší od svých starých verzí a spojuje je s nimi pouze forma konstrukce zajišťující spací funkci. Je také důležité, aby byl nábytek pevný a univerzální, jelikož je často volen do interiéru jak obývacího pokoje, tak mládežnického nebo dětského.

tapczany 

Síla klasiky!

V 18. století byl gauč jednoduchým volnočasovým nábytkem. Jak si díky své praktické povaze získal větší popularitu, jeho forma se začala vyvíjet a gauč se stával čím dál komfortnější. Přeměnil se z jednoduché postele na divan à la turque, což by dnes bylo možné popsat jako kombinaci jednoduché pohovky na spaní s pohovkou moderní, protože nábytek byl navíc obohacen opěradlem. Ve výsledku se začal gauč používat jak přes noc ke spánku, tak přes den k sezení.

tapczan nowoczesny 

Pohovky a moderní uspořádání

Moderní pohovky se liší svým designem od svých starších verzí. Nejsou tak masivní a vizuálně těžké, takže nepřekonají uspořádání, i když je často velmi jemné a minimalistické. Jejich kompaktní forma a zdůraznění hodnoty funkčnosti odpovídají moderním trendům, díky nimž efektivně obohacují módní interiéry. Kromě designu lze rozdíl vidět také v designu dnešních pohovek. Moderní pohovky jsou ideální pro garsonky, obývací i dětské pokoje. Jsou také dobrým řešením pro vybavení pokojů pro hosty nebo kanceláře.

Výhody pohovek:

  • kompaktní design

  • moderní design

  • funkční charakter

  • velký úložný prostor

  • pohodlná matrace

Nepřehlédněte:

Rozkládací pohovkyKomplety sedacích soupravTaburety

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články