• Průvodce

aktualizováno

Pořádek a domácí zvířata – máme řešení!

Sníte o tom, že si domů pořídíte psa nebo roztomilou kočku? Pokud vám v konečném rozhodnutí brání pouze myšlenka na to, jak bude váš obývací pokoj vypadat, můžete si nyní bez obav vybrat doplňky pro domácí mazlíčky! Cesta k čistému interiéru s domácími mazlíčky je jednodušší, než si myslíte!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak rychle a účinně odstranit nepříjemné pachy a mokré skvrny pomocí domácích metod?
  • Které potahové látky jsou nejodolnější proti poškrábání?
  • Jaké pomůcky vám usnadní udržovat doma pořádek?

Triky, které by měl znát každý majitel domácího mazlíčka

Nejvíce práce s vaším mazlíčkem vás čeká na začátku vašeho společného dobrodružství. Mazlíček, kterého si přivedete domů, se bude muset naučit pouze pravidla čistoty. Navíc jsou domácí mazlíčci během prvních hodin (nebo dokonce dnů) v novém bytě často vystresovaní, takže nevědomky zanechávají na pohovce nebo koberci mokré skvrny…

V takové situaci se osvědčená metoda pro čistý interiér obzvlášť hodí! Pokud váš mazlíček zanechá na koberci skvrnu, rychle na ni položte papírové ručníky, které pohltí přebytečnou vlhkost. Poté mokré místo důkladně otřete houbičkou namočenou v roztoku jedlé sody a vody – tím povrch vyčistíte a zároveň neutralizujete zápach.

Se skvrnou na pohovce si snáze poradíte pomocí hotových přípravků dostupných v obchodech s nábytkem a supermarketech. Před nákupem si pečlivě přečtěte etiketu a zkontrolujte, zda je výrobek rozhodně vhodný pro použití na látku, kterou je čalouněna vaše pohovka a křesla.

Štěňata a malé kočky mohou také kousat nebo se snažit poškrábat nábytek ve vaší domácnosti. Dobrým způsobem, jak ochránit nohy stolu nebo židlí, je… potřít je hřebíčkovým olejem! Domácí zvířata nemají ráda jeho zápach, proto nechte nábytek na pokoji.

Odolné potahové látky, které potěší majitele koček!

Pokud právě zařizujete svůj domov nebo plánujete výměnu nábytku, skvělým způsobem, jak mít čistý interiér, je vybrat si pohovky a křesla potažené správnou látkou.

Mnoho výrobců nabízí tkaniny, které jsou během výrobního procesu speciálně vyztuženy. Díky tomu jsou odolnější proti poškrábání, neabsorbují vodu a jiné tekutiny a snadněji se z nich odstraňují nečistoty. Při výběru pohovky se proto poohlédněte po takové, jejíž čalounění je označeno symboly kočičí tlapky a kapky vody nebo výrazem „petproof“ či „pet friendly“. Nezapomeňte však, že žádná tkanina není zcela odolná vůči intenzivnímu poškrábání!

Pokud tedy žijete s koťátkem, dbejte na pravidelné zastřihávání drápků a zabraňte tomu, aby se pohovka v obývacím pokoji stala jeho oblíbeným škrábadlem! Zkuste přesměrovat zájem kotěte o broušení drápků na speciálně navržené škrabadlo.

DOBRÉ VĚDĚT! Před nákupem pohovky se vyplatí znát vlastnosti různých materiálů. Nejodolnější proti poškrábání jsou obvykle tkaniny, jako je mikrovlákno. Z velurového čalounění lze snadno odstranit srst. Na druhou stranu se vyhněte nábytku z přírodní nebo ekologické kůže. Jsou drahé a obvykle špatně odolávají drápkům.

Osvědčená metoda pro čistý interiér: chytré pomůcky

Cesta k čistému interiéru? Několik pomůcek vám pomůže udržet váš byt v dobrém stavu! Díky nim je úklid místností mnohem rychlejší a jednodušší.

Ať už máte s sebou psa nebo kočku, pořiďte si roli pásky na sběr chlupů! Tato malá pomůcka vám rozhodně usnadní úklid. Váleček můžete použít k čištění povrchu pohovek a křesel i oblečení! S kočkou se vám bude hodit po celý rok. Pokud jste však majitelem psa, bude se vám tato pomůcka hodit hlavně dvakrát ročně – v období línání vašeho mazlíčka.

Další chytrá vychytávka jsou speciální podložky. Jedna strana je potažena látkou a druhá gumou. Takové příslušenství snadno seženete ve větších obchodech se zvířaty nebo na internetu. Kdy je potřebujete? Podložka umístěná vedle psí misky ochrání podlahu před vlhkostí – zejména pokud má váš mazlíček ve zvyku při pití stříkat vodu. Podložku můžete také položit na chodbu. Když se vrátíte z procházky, váš pes na něm bude stát všemi tlapkami, zatímco vy mu budete klidně otírat tlapky. Všechny nečistoty zůstanou na jednom místě! Toto řešení oceníte zejména na podzim a v zimě, kdy je venku spousta kaluží a bláta.

Máte doma také kočku? Pak může být problematické udržovat prostor, kde se nachází jeho toaleta, v čistotě. Chcete-li minimalizovat riziko roznášení písku z podestýlky po domě, zvolte místo klasické podestýlky silikonovou nebo dřevěnou. Umístěte také záchůdek mimo koberce, na místo, které kočce poskytne alespoň trochu soukromí.

Pokud denně hodně pracujete a domů se vracíte až pozdě večer, může se vám hodit samočistící záchůdek.

DOBRÉ VĚDĚT! Mezi další pomůcky, které se vám mohou hodit, patří rukavice na kartáčování pro vašeho domácího mazlíčka. Pokud váš domácí mazlíček nemá rád tradiční kartáče, jsou tyto doplňky ideální! Pravidelná péče o kočku a psa (zejména v období línání) vám usnadní udržování čistoty v domácnosti. Chcete co nejvíce omezit problém s vypadávající srstí? Zvolte si raději domácího mazlíčka který má vlasy!

Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka a je pro vás důležité udržovat doma pořádek, může být jakýkoli způsob udržování čistoty interiéru na prvním místě! Ve skutečnosti se však stačí naučit několik osvědčených triků a pak je pravidelně používat. Tak se vám nestane, že se na pohovce nahromadí silná vrstva chlupů nebo že na koberci zůstanou skvrny – památka na obzvlášť vydařenou procházku.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články