• Průvodce

aktualizováno

Praktický stůl do jídelny! Přehled návrhů!

Praktyczny stół do jadalni? Przegląd propozycji

Jídelní stůl je zvláštní nábytek. Proč? Právě u jídelního stolu setkáváme se s rodinou a známými, není v každodennosti nic krásnějšího než společné besedování. Proto také jídelní stůl musí být pohodlný, dostatečně velký a trvanlivý, a také i praktický. Jak vybrat ideální jídelní stůl? Navrhujeme několik faktorů, kterým bychom měli věnovat pozornost a představujeme naše nejlepší nabídky konkrétního nábytku.

 

Může se zdát, že volba stolu je jednoduchá a není větším problémem. Stačí vybrat barvu, tvar a estetický styl. Avšak musíme pamatovat na to, že k těm všem pokynům lze připojit ještě jednou vlastnost – funkčnost. Volba stolu je především závislá na ploše, na které bude stát. Jestli disponujeme velkým prostorem, můžeme si vyčlenit samostatnou místnost pro jídelnu. Obvykle však v moderních domech a bytech máme kuchyni otevřenou na obývací pokoji, tehdy můžeme zařídit jídelnu mezi jednou a druhou částí prostoru.

 

TVAR STOLU

Tvar stolu je třeba přizpůsobit především k podmínkám interiéru. Můžeme vybrat čtvercový, obdélníkový, kulatý nebo oválný tvar. Když budeme vybírat velikost stolu, musíme pamatovat na to, že délka desky, která dává komfort sedící u stolu osoby je 55–60 cm. Do malých interiérů doporučujeme čtvercové stoly, protože je můžeme jednoduchým způsobem umístit v menších místnostech a zároveň můžeme zajistit pohodlí a komfort uživatelům. Pro šestičlennou rodinu bude ideální stůl s rozměry 80 x 120 cm. Pokud u jídelního stolu má být větší množství osob, dobrou volbou je rozkládací stůl.

 

MATERIÁL

Nejpopulárnější a nejoblíbenější jsou stoly z masivu, protože se vyznačují výjimečným solidním provedením, trvanlivostí a nekonvenčním atraktivním vzhledem. Samozřejmě jejich cena odpovídá vysoké kvalitě. Masivní dřevo můžeme nahradit deskou s imitací dřeva pokrytou dýhou nebo přírodní dýhou, díky které můžeme se těšit stejným efektním designem nábytku a nižší cenou. Pozoruhodné jsou také stoly na kovových podstavcích s deskami z tvrzeného skla, které jsou trvanlivé a mají moderní design. Nezávisle na tom, z čeho je vyrobený stůl, musíme o něho vhodným způsobem pečovat.

 


UŽITEČNÉ TIPY

  • Pamatujte, když budete vybírat rozměr stolu, přesně změřte prostor a pamatujte také o židlích, které budou stát kolem něho, abyste mohli svobodně přejít a je odstavit během sedání.

  • Délka okrajů desky zajišťující pohodlí osobě je cca 55-60 cm.

  • Vzdálenost mezi stolem a zdi nebo jiným nábytkem by měla mít minimálně 75 cm.

  • Vzdálenost mezi podlahou a lištou pod deskou by měla mít minimálně 60 cm.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články