• Průvodce

aktualizováno

Příjemné a zdravé domácí klima

Dům je zvláštním místem pro každého z nás. Rčení „home sweet home“ dokonale odráží atmosféru v něm. Proto se při zařizování našich bytů soustředíme na vytvoření příjemné atmosféry. Přesto při výběru individuálních řešení interiéru a výběru určitých sad nábytku do obývacího pokoje a další místnosti zřídka přemýšlíme o tom, zda může mít vliv také na naše zdraví. Jak vytvořit příjemné a zdravé klima v interiéru? 

Až 70% svého života trávíme doma. Vzhledem k tomu, že prostředí, ve kterém denně žijeme, ovlivňuje nejen naši pohodu, ale také naše zdraví, je vhodné zařídit si své domovy se zvláštním zřetelem. Odborníci poukazují na to, že i výběr barev, kterými se obklopujeme, mají dopad na to, jak se cítíme. Doma odpočíváme po náročném dni v práci, užíváme si pohodlí při používání čalouněného nábytku a trávíme čas se svými blízkými. Domov je bezpečné místo. I přesto si někdy neuvědomujeme, že vzduch uvnitř bytu může být horší než vzduch venku. Ve vzduchu doma je vlhkost, bakterie, prach, alergeny a také toxické chemikálie. Jak s nimi bojovat a vytvořit si doma zdravé mikroklima?

komplet mebli do salonu 

Živé pokojové rostliny – způsob, jak vyčistit vzduch 

V domácnostech našich babiček kralovaly obvykle kapradiny. Je zajímavé, že to nevyplývalo jen z módy pro ně, ale také z přesvědčení, že mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Znečištěný vzduch v bytě velmi často obsahuje dráždivé látky, které mohou způsobit kašel, bolesti hlavy a dokonce i alergické stavy a malátnost. Způsobem, jak tomu zabránit, je obohatit interiér vašeho domova četnými zelenými rostlinami. Rostliny mají příznivý účinek na mikroklima, odstraňují prach, zlepšují pohodu a čistí vzduch. Některé druhy pokojových rostlin mohou dokonce absorbovat toxiny, jako je formaldehyd, benzen a čpavek, které se uvolňují z mnoha zařízení a povrchových úprav našich interiérů. Odborníci naznačují, že používáním zelených rostlin v ložnicích můžeme výrazně zlepšit kvalitu spánku. To vše díky schopnosti rostlin filtrovat a odstranit i tucet miligramů znečišťujících látek za den. 

Rostliny, které čistí vzduch: 

·        gerbera

·        dracena

·        kapradina

·        aloe,

·        guinean Sansevieria 

·        orchidej 

białe meble do salonu 

Vyberte si, co je přirozené 

Špatná kvalita vzduchu je velmi často důsledkem použití nevhodných stavebních materiálů a interiérových dokončovacích prvků. V současné době se povědomí o tomto tématu výrazně zvyšuje. Proto také roste obliba ekologických srubů a pasivních domů. Mnoho domů a bytů postavených a zařízených tradičním způsobem obsahuje těkavou sloučeninu známou jako formaldehyd, která je zdraví škodlivá. Jedná se o karcinogenní a mutagenní látku. Používá se jako surovina pro mnoho barviv, přísada do některých nábytkových pryskyřic. Podle výzkumu je již přítomen v každé domácnosti a jeho zdroji mohou být podlahové panely, stěny, nábytek a levný textil. Důsledky mohou být alergie, podráždění, časté infekce a oslabení těla. Efektivním řešením je výběr přírodních dokončovacích materiálů – dřeva, kamene, atd. Obvykle jsou dražší alternativou, ale rozhodně z dlouhodobého hlediska mnohem výnosnější s přihlédnutím k našemu zdraví. 

Další způsoby, jak bojovat za zdravý vzduch doma: 

·        barvy s inovativním vzorcem bez toxinů 

·        řízení úrovně vlhkosti vzduchu – vlhkost vzduchu by měla být mezi 40 a 60% 

·        systematické větrání prostoru 

·        úklid bytů pomocí přírodních čisticích prostředků 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články