• Průvodce

aktualizováno

Proč je výběr správné matrace tak důležitý?

Hluboký a zdravý spánek má zásadní význam nejen pro naše zdraví, ale také pro naši každodenní pohodu. V tomto ohledu je zásadní zvolit správnou matraci, která našemu tělu poskytne optimální oporu během nočního odpočinku. Je třeba vědět, že matrace přímo ovlivňuje kvalitu a pohodlí našeho spánku. Nevhodně zvolený model nám však může z dlouhodobého hlediska i uškodit. Proč je výběr matrace tak důležitý?

Důsledky spaní na špatné matraci

Stále více lidí se potýká se zdravotními problémy s páteří. Cítíme bolest, svalové napětí a dokonce i chronické bolesti hlavy. Odborníci poukazují na to, že příčinou bývá spánek na špatně padnoucí matraci. Povrch, na kterém spíme, ovlivňuje nejen pohodlí a kvalitu spánku, ale z dlouhodobého hlediska i naše zdraví. Navzdory zdání má právě matrace největší vliv na regeneraci svalů a uvolnění kloubů. Určuje, zda při ležení udržujeme optimální polohu těla a zda při spánku nezaujímáme nepřirozené polohy těla. Pokud je matrace příliš tvrdá, nutí tělo k napětí v rovnoměrné rovině. Stejně tak pokud je matrace příliš měkká vzhledem k hmotnosti uživatele, tělo se do ní nepřirozeně zaboří a poloha je nepřirozená. To způsobuje, že spíme v nepřirozené poloze, což může posílit případné vady držení těla nebo je dokonce způsobit.

jak wybrać dobry materac 

 Špatná matrace a naše zdraví 

·        Každodenní špatný pocit 

·        Problémy se soustředěním 

·        Bolesti hlavy, krku a páteře 

·        Vadné držení těla 

·        Neúčinný odpočinek 

·        Problémy se spánkem 

·        Alergie

·        Problémy s oběhovým systémem 

 zdrowy materac

Jakou matraci si mám vybrat? 

Panuje mylná představa, že pro zdravý spánek stačí zvolit tvrdou matraci. Přitom tvrdost matrace je třeba volit zejména s ohledem na hmotnost uživatele a jeho výšku. Důležitou roli samozřejmě hrají i individuální preference, pokud jde o pohodlí při spánku, nemohou však být jediným rozhodujícím faktorem. Proto je vhodné zvolit model, který má proměnlivou tuhost v závislosti na straně, na kterou je otočen. To ovlivňuje pocit komfortu a pohodlí, a navíc se díky tomu matrace dokáže přizpůsobit potřebám člověka s jakoukoli hmotností. Lidé, kteří se rozhodnou pro koupi nové matrace, také řeší dilema, zda zvolit hybridní model kombinující pěnovou vrstvu a pružiny, nebo matraci vyrobenou pouze z pěn. Tyto dva typy se liší svou reakcí na organismus, ačkoli jejich vlastnosti jsou relativně podobné. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články