• Průvodce

aktualizováno

Retro nábytek v moderní verzi

Přestože je období PRL minulostí, je třeba připustit, že dychtivě sáhneme po inspiracích designérů z tohoto období. Není divu, protože právě tehdy vznikla jedna z nejzajímavějších forem nábytku, která efektivně spojila praktický rozměr, funkčnost i estetickou konzistenci. Dnes máme rádi eklektické styly a nábytek, který nám umožňuje, aby se naše interiéry staly zajímavějšími a pohodlnějšími. Jaký retro nábytek inspirovaný současným designem je ndes populární? Pojďme se na to podívat!

Designové retro skvosty jsou opět v módě

Je dlouho známo, že móda se stále vrací. Díky tomu můžeme pozorovat renesanci nábytku, která byla charakteristická pro komunistické období. V té době byly vytvořeny velmi funkční typy nábytku, které měly být praktickým vybavením interiéru a měly sloužit jak po estetické, tak funkční stránce. Mnoho nábytku bylo tehdy navrženo především s myšlenkou plně využít dostupný prostor, i když byl malý. Díky tomu byl vytvořen ikonický nábytek, jako jsou výklopné postele neboli sklápěcí postele. Právě tyto typy nábytku se dnes mimo jiné objevují také v moderních uspořádáních. Oceňujeme je především pro obratnou kombinaci funkčnosti a svěžího designu.
V současné době existují dva trendy v zavádění vintage nábytku do současných interiérů. Prvním je vyzdobit interiér v plném retro stylu. Druhým a zároveň populárnějším je zavedení jednotlivých kusů nábytku inspirovaných komunistickým obdobím do moderního stylového uspořádání, díky čemuž tvoří jakýsi kontrapunkt v kompozici interiéru a dávají mu tóny jemnosti.

meblościanki 

Nejpopulárnější retro nábytek: 

– klubové křeslo 
– křeslo PRL 
– komoda na vysokých nohách 
– rozkládací konferenční stolek
– křeslo 366 
– křeslo mušle 

Obývací stěny – hit moderního obývacího pokoje 

V době komunismu se obývací stěny nacházely téměř v každém bytě a domě. Jejich popularita byla extrémně vysoká, protože nábytek umožňoval umístit vše potřebné. V té době dokonce zabírali celou plochu zdi a byli vybaveny policemi, uzamykatelnými skříňkami, zásuvkami a výklenky pro televizi. Některé modely dokonce měly skříně nebo výsuvné stoly. Moderní obývací stěny zdědily po svých předchůdcích funkční charakter, ale jejich vzhled je mnohem více přizpůsoben moderním standardům, protože nepůsobí masivním dojmem. Dnešní obývací stěny jsou modulární jednotky s velkou úložnou kapacitou, ale také lehkým vzhledem, díky čemuž krásně zapadají do moderních interiérů obývacích nebo mládežnických pokojů. 

  

 półkotapczan

Sklápěcí postel – postel ve skříni 

Sklápěcí postel je nábytek, který byl navržen za lidové republiky a v té době byl skutečnou senzací, protože umožňoval maximální využití povrchu malých pokojů. V současné době se sklápěcí postel vrátila a zaujímá svým módním designem a funkčností. Co je to sklápěcí postel? Je to postel ukrytá v bloku připomínajícím komodu nebo skříň. Po složení získáme kus nábytku, který nezabere příliš mnoho podlahové plochy, díky čemuž můžeme využít ušetřený prostor během dne. V noci postel sklopíme z korpusu skříně a získáme pohodlné místo na spaní. Moderní sklápěcí postel je návrhem pro osoby, které si chtějí užít pohodlí v noci jako v nejlépe vybavené ložnici a kteří zároveň chtějí přes den získat pocit prostornosti svého interiéru. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články