• Styly

aktualizováno

Styl chesterfield

Styl Chesterfield

Styl Chesterfield je ikonou designu s nadčasovým charakterem. Nábytek v této stylistice se vyznačuje luxusním vzhledem, komfortní konstrukcí a výjimečně elegantním provedením. Aktuálně styl Chesterfield je zařazen jako eklektický styl spojující moderní minimalismus s klasickou rafinovaností.

 

HISTORICKÝ VÝVOJ

Pro styl Chesterfield nejpopulárnější je pohovka, která kdysi byla nezbytným prvkem každého obývacího pokoje nebo kanceláře. Historici uvádějí, že pohovka Chesterfield vznikla v XVIII. století, díky projektu Philipa Dormera Stanhopera, hraběte Chesterfieldu, který ji vytvořil na objednávku pro gentlemana. Zákazník očekával od nábytku, že v něm bude sedadlo, které umožní pohodlný odpočinek v elegantní poloze se vzpřímenými zády. Tento vzor se rychle stal nutným prvkem londýnských klubů gentlemanů a kanceláří mužů z vyšších tříd. Celosvětovou popularitu tento nábytek získal ve viktoriánském období.

 

 

VLASTNOSTI STYLU CHESTERFIELD:

  • prostorná, masivní linie s neviditelnou konstrukcí,

  • zaoblený korpus,

  • nízké sedadlo s plochými polštářů,

  • jednoduché, ne příliš vysoké opěradlo,

  • masivní loketní opěrky z vnější strany, stejná výška jako opěradlo,

  • hluboké prošívání.

 

STYL CHESTERFIELD DNES

Pohovky a křesla Chesterfield jsou perfektní prvky interiérů uspořádaných v anglickém a klasickém stylu, a také nábytek do místností s formálním charakterem. Dnes tento klasický nábytek s trošku konzervativním provedením ideálně vypadá také v interiérech v industriálním nebo moderním stylu. Taková kompozice zajímavě kontrastuje se syrovou a minimalistickou estetikou a dodává interiéru exkluzivní charakter. Dnes kromě originálního tvaru pohovky Chesterfild můžeme uspořádat svoje interiéry také jiným nábytkem v tomto stylu: křesly, taburety, židlemi nebo postelemi s čalouněnými a prošívanými opěrkami hlavy. Možností estetického provedení pohovky a jiného nábytku typu Chesterfield je tolik, že každý najde mezi nimi něco pro sebe.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články