• Styly

aktualizováno

Trend minimalismu a dekorace – jak je vybrat do moderního interiéru?

Minimalistický styl se těší neochvějné oblibě. Takové uspořádání totiž působí dojmem prostornosti, vizuální soudržnosti a je mimořádně funkční. Rádi kombinujeme minimalismus s dalšími moderními styly, jako je skandinávský, boho, moderní nebo současný. Je tu však dilema – jak je to s dekorativním aspektem takového uspořádání interiéru? Navrhujeme, jak vybrat dekorace do interiérů zařízených v souladu s minimalistickým stylem.


Minimalistický styl – charakteristiky

Minimalistický styl je především snahou zdůraznit prostornost místností a dosáhnout efektu vizuální harmonie. Minimalismus v tomto případě znamená jak omezení množství nábytku na nezbytné minimum, tak specifický přístup k dekoraci. Minimalismus v interiéru není jen estetický, ale také podporuje relaxaci a kreativitu. Odborníci zdůrazňují, že uspořádání bez nadměrného množství předmětů podporuje schopnost soustředění a uklidňuje unavené smysly. Minimalistický interiér může být útulný i elegantní. To vše díky klidné barevné kompozici a vysoce kvalitním materiálům. S tímto charakterem by měly ladit i dekorace a doplňky. Zapomeňte na drobnosti, figurky nebo vysoce vzorované detaily. Důraz je zde kladen na funkcionalismus. Kromě toho se snížení počtu objektů projeví v lepší kvalitě.

dekoracje

Minimalistické kombinace barev 

Minimalistický styl obvykle sází na tlumené, neutrální barvy. Ideální je bílá a její lomené odstíny, matná černá, šedá, béžová a hnědá. Letošnímu roku budou dominovat zemité barvy, které ladí s trendem přírodních interiérů. Dřevěné hodiny, zelené rostliny v květináčích nebo masivní nábytek přírodního vzhledu s geometrickými tvary zde budou nejlepšími formami dekorace. Převládají chladné odstíny, které navíc opticky zvětšují prostor. Přírodní dřevo nebo kámen dodají interiéru na útulnosti. Pokud chcete minimalismus narušit moderním nádechem, můžete do kompozice vnést ještě jednu barvu, která naruší neutrální základ – může to být módní hořčicová, lahvově zelená, námořnická modř nebo žlutá.  


dekoracje

Minimalistický styl a dekorace 

Ačkoli v minimalistickém stylu méně znamená více, nelze si představit atraktivní uspořádání bez dekorací. V této konvenci interiérového designu však k výzdobě místností přistupujeme trochu jinak. Není zde místo pro dekorativní figurky, cetky ani pro vystavování četných rodinných památek. Co tedy bude hrát dekorativní roli v minimalistickém interiéru? Především se vyplatí vsadit na zelené rostliny a umělecká díla. Dobře poslouží i černobílé fotografie v jednoduchých rámečcích. Vyplatí se také použít lampy a lustry, které svými zajímavými tvary mohou prostor zatraktivnit. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články