• Průvodce

aktualizováno

Vybíráme studentské křeslo

Když se první školní den rychle blíží, je dobré popřemýšlet o vytvoření vhodných podmínek pro učení v dětském pokoji. K tomu bude nezbytný nábytek a doplňky, které poskytnou pohodlí při učení, ale také podporují správné držení těla dítěte a zajišťují zdraví páteře. Jedním ze základních prvků vybavení pokoje studenta je křeslo k psacímu stolu. Zjistěte ještě před nákupem, na cose zaměřit, abyste vybrali tu správnou židli pro mladého studenta.

 

Správné křeslo pro studenta

Při zařizování pokoje pro studenta je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíme udělat, výběr správného stolu a židle. Dítě s tímto nábytkem stráví spoustu času nejen při studiu nebo dělání domácích úkolů, ale také používáním počítače nebo rozvíjením svých uměleckých zájmů. Proto je tak důležité, aby vybraný nábytek poskytoval maximální úroveň pohodlí a zároveň podporoval zdravý vývoj dětského těla. Při výběru židle k psacímu stolu je obzvláště důležité věnovat pozornost tomu, zda její struktura podporuje správné držení těla dítěte.

krzesło do biurka

Správná židle k psacímu stolu by měla podporovat svaly a tím odlehčit páteř. Kromě bezpečnosti a ochrany zdraví jsou však důležité také faktory, jako je pohodlí, estetika a funkčnost. Čalounění židle by mělo být odolné proti častému používání a mělo by se snadno čistit. Nejdůležitější je nejen vzhled nábytku, ale také ergonomický design šitý na míru vkusu dítěte.

Na co se zaměřit při výběru studentského křesla?

Opěradlo

Opěradlo studentského křesla je obzvláště důležitým prvkem celé konstrukce, jelikož je odpovědné za podporu stále se vyvíjející páteře vašeho dítěte. Stupeň ohýbání a způsob profilování opěradla musí být správně nastaven na přirozené zakřivení páteře dítěte. To znamená, že opěradlo by mělo podporovat především  hrudní a bederní část páteře. Nezapomeňte na nastavení výšky a úhlu opěradla. Díky tomu budou záda správně podepřena a odlehčena a židle se bude moci přizpůsobit rostoucímu dítěti.

krzesło dla ucznia 

Sedák

Sedák by měl být výškově nastavitelný, aby bylo možné jej ustavit na individuální výšku dítěte. Upravte výšku do takové míry, aby se dítěti při sezení kolena ohýbala v pravém úhlu a celé chodidlo spočívalo volně na podlaze. Optimální hloubka sedadla je indikována délkou stehen dítěte. Důležitá je také šířka sedadla, která by měla být taková, aby po stranách byla vůle několik centimetrů.

Dodatečné vybavení

  •     otočná židle s kolečky zajistí svobodu pohybu
  •     područky umožní pohodlné opření rukou a ulehčí ramenním svalům
  •     opěrka hlavy poskytne maximální pohodlí 

krzesło dla ucznia 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články