• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Výhody a nevýhody kuchyně na míru

Přemýšlíte o přestavbě kuchyně? Můžete si vybrat mezi hotovým nábytkem a individuálně navrženým a vyrobeným nábytkem na míru. Už dlouho sníte o kuchyni na míru? Než se definitivně rozhodnete, měli byste vědět několik věcí.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jaké možnosti nabízí kuchyně na míru?
  • Jaká omezení má toto řešení?
Je těžké dát jednoznačnou odpověď na otázku, zda je lepší kuchyňská linka na míru, nebo hotová kuchyňská sestava. Vše je otázkou potřeb, očekávání a rozpočtu.

V tomto článku se podíváme na možnost personalizovaného nastavení. Uvedeme argumenty pro a proti takovému řešení. To vám usnadní výběr.

Kuchyně na míru: proč by byla pro vás lepší?

1. Maximální využití dostupného prostoru

Kuchyňský nábytek na míru je dokonale přizpůsoben podmínkám v konkrétním interiéru. S takovým uspořádáním přestává být problém s:

  • malým prostorem a nepravidelným tvarem interiéru,
  • zkosením typické pro podkrovní místnosti,
  • křivými stěnami ve starých budovách,
  • umístěním oken a dveří do kuchyně.
V kuchyních na míru nejsou mezi skříňkami prázdné prostory a pracovní desky jsou umístěny v optimální výšce. Čelní strany nábytku se otevírají tak, aby neomezovaly pohyb v místnosti a nebránily přístupu k ostatním jednotkám.
 
Tento typ konstrukce umožňuje prakticky zařídit prázdné rohy, které se pomocí hotových sestav obtížně vyplňují. Navíc umožňuje vybavit kuchyň v souladu s ergonomickými zásadami.

V praxi to znamená rozdělit místnost na různé zóny a vhodně jim přiřadit vybavení a obsah skříněk. Každá položka v kuchyni má své pevné místo, kde ji snadno a rychle najdete.
Za zmínku stojí i to, že v takové kuchyni se můžete rozhodnout, kam umístíte spotřebiče, a zabudovat je tak, aby uspořádání bylo nejen praktické, ale i příjemné na pohled.

2. Personalizovaná řešení, která zvyšují funkčnost

 

Kuchyně na míru vám dává velkou svobodu při výběru počtu a velikosti prvků, které kuchyni tvoří. Správné plánování jejich prostorového uspořádání a zároveň vybavení interiéru různými úložnými systémy se promítá do vysokého komfortu užívání tohoto domácího interiéru.

Nábytek je vyroben podle individuálního návrhu s důrazem na maximální přizpůsobení potřebám uživatelů.
 
3. Široká nabídka možností

V případě kuchyně na míru můžete rozhodnout doslova o každém jejím aspektu. Materiál nábytku, typ příslušenství (zvedáky, pojezdy) a doplňky (osvětlení) jsou předmětem dohody.

4. Jedinečný vzhled
Výběrem vlastní barvy čel a korpusů skříněk i tvaru úchytek můžete ovlivnit stylistiku své kuchyně.

ideaDOBRÉ VĚDĚT
Dáváte přednost hladkým nebo třeba frézovaným dvířkám? Máte rádi ozdobné úchyty, nebo možná více oceňujete pohodlí dotykových systémů? Vámi objednaný návrh kuchyně může zohlednit všechna vaše přání a představy. Ty se mohou týkat jak estetických, tak funkčních vlastností. Výsledná sada nábytku bude plně odpovídat vašemu vkusu a zároveň dodá interiéru jedinečný charakter. Takový nábytek neuvidíte ani u rodiny, ani u přátel.

5. Vysoká odolnost

Obecně panuje představa, že kuchyně na míru znamená vysokou kvalitu. Pokud se rozhodnete svěřit práci odborníkům, kteří odvedou solidní řemeslnou práci, bude vám kuchyně sloužit mnoho let.

Společnosti, které se na tento druh prací specializují, používají pevné, osvědčené materiály. Dlouhá životnost je velkým plusem na straně kuchyňského nábytku na míru.
 

Nevýhody kuchyně na míru, které byste měli mít na paměti

1. Pohodlí má svou cenu

Nevýhodou kuchyní na míru je především vyšší cena. Možnost rozhodovat o jednotlivých komponentech samostatně je sice pohodlná, ale bohužel zvyšuje náklady spojené s jeho pořízením.

Design, materiály a výroba takové nábytkové sestavy mají svou hodnotu. Hotové sady jsou cenově výhodnější.
2. Delší čekací doba na nábytek
Při výběru nábytku na míru je třeba počítat s tím, že nebude k dispozici okamžitě. Získání potřebného materiálu a především práce na vysněné sadě může zabrat několik týdnů, někdy i měsíců.
Pokud hledáte rychlou změnu interiéru, kuchyně na míru není tou správnou volbou.
3. Trvalá montáž

Takový nábytek nelze demontovat a instalovat v jiném bytě. Jsou vyrobeny pro konkrétní místnost a jsou trvale instalovány. Do jiného interiéru je nelze přenést.

Nábytek na míru může být překážkou i při budoucích renovacích. Jedná se o trvalou konstrukci, kterou nelze přemístit v případě malování stěn nebo pokládání obkladů. Práce je třeba organizovat tak, aby bylo možné renovovat interiér bez stěhování kuchyňských skříněk a navíc je třeba dbát na to, aby během prací nedošlo k poškození nábytku.
Chcete vědět, jaké kuchyňské dekorace budou letos v módě? Podívejte se na článek: „Souboj výrobků: dubový stůl vs. bukový stůl?„.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články