• Průvodce

aktualizováno

Vysněná zóna relaxace v obývacím pokoji

Obývací pokoj je interiér, ve kterém nejen přijímáme své hosty a pořádáme domácí večírky, ale také tento interiér každý den využíváme, abychom mohli relaxovat a odpočívat. Nejdůležitější oblast zde bezpochyby hraje oblast relaxační a právě jí bychom měli při plánování uspořádání tohoto interiéru věnovat zvláštní pozornost. Jak uspořádat relaxační zónu, aby byla esteticky příjemná a poskytovala maximální pohodlí?


Relaxační oblast – klíč k relaxaci v soukromí vašeho domova


V obývacím pokoji je relaxační oblast nejdůležitější oblastí jak po stránce vizuální, tak po stránce užitkové. Zde si můžeme odpočinout při sledování oblíbených filmů a seriálů a také si po večeři zdřímnout. Jaké jsou zde klíčové prvky? Samozřejmostí je čalouněný nábytek a obývací stěna nebo skříňka na televizi s audiovizuálním vybavením. Bez tohoto nábytku se neobejde žádná pohodlná relaxační zóna v obývacím pokoji. Při plánování uspořádání obývacího pokoje si před nákupem jednotlivých kusů vybavení všímejte, kde je nejlepší takovou zónu uspořádat a změřte si prostor, který máte k dispozici pro uspořádání nábytku. Díky tomu bude snazší najít preferovaný obývací nábytek a další prvky, stejně jako optimálně naplánovat jejich uspořádání tak, aby odpočinek, sledování televize nebo odpočinek ve vašem oblíbeném křesle nebyly ničím rušeny.

meble wypoczynkowe


Při plánování relaxační oblasti věnujte pozornost:

  • vzdálenost od pohovky k televizní obrazovce (neměla by být příliš malá nebo naopak příliš velká, aby nebylonarošeno pohodlí při sledování)

  • uspořádání čalouněného nábytku

  • rozměry veškerého nábytku

  • velikost televizoru ve vztahu k místnosti a zdi, na které bude umístěn

  • velikost konferenčního stolku

  • úhel dopadu přirozeného světla

  • druh umělého osvětlení

meblościanka z oświetleniem 


Nábytek v relaxační zóně


Pohodlný nábytek a vhodné osvětlení hrají klíčovou roli v uspořádání každého obývacího pokoje. Samozřejmostí je zde hlavní prvek a tím je čalouněný nábytek. Důležitý je z hlediska estetického i funkčního. Proto je důležité promyslet si, který čalouněný nábytek si do svého obývacího pokoje zvolit, abyste si byli jisti, že budete s jeho použitím spokojeni. Nejdůležitějším faktorem jsou zde individuální preference a životní styl členů domácnosti. Někteří lidé očekávají, že obývací pokoj bude mít funkci především na spaní,  zatímco jiní dávají přednost skandinávským minimalistickým tvarům na vysokých nohách, které vypadají lehce, ale nerozkládají se. Analyzujte tedy, jak budete svůj nábytek v obývacím pokoji používat denně a příležitostně. Pokud rádi sledujete filmy a zároveň si u toho rádi natáhnete nohy, bude neocenitelná rohová sedací souprava s lenoškou. Pokud však raději čtete ve velkém křesle, je důležité si najít pro tuto činnost správné a dobře osvětlené místo.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články