• Průvodce

aktualizováno

Vyzdobte si ložnici smyslně

Ložnice je místnost, kde si můžeme odpočinout, zregenerovat se po dlouhém dni mimo domov a relaxovat v klidném a intimním prostředí. Aby však ložnice tyto potřeby splňovala, měla by být správně naplánována a vybrané prvky vybavení by měly podporovat pohodlí těla a uklidnit smysly před spaním. V tomto ohledu je důležitý nejen zvolený nábytek do ložnice. Na co dalšího se vyplatí zaměřit pozornost při zařizování ložnice?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak si zařídit pohodlnou ložnici?
  • Jak vybrat design, který podporuje relaxaci?
  • Jak si zajistit pohodlí a zdravý spánek během spánku?

Jak zařídit dokonalou ložnici? 

Ložnice je místnost, která by měla být vhodně přizpůsobena našim individuálním potřebám, a to jak z hlediska využití, tak i designu. Pouze uspořádání, které bude odpovídat vkusu a užitným očekáváním členů domácnosti, umožní, aby potěšení z relaxace a odpočinku v ní bylo plně uspokojivé. Určité faktory však mají význam i pro zvýšení možnosti regenerace a relaxace během odpočinku. To znamená, že i když ložnice zařízená i tím nejlepším nábytkem zvýší hodnoty odpočinku, nemusí mít nutně dobrý vliv na stav relaxace a klidu. Velký význam má v tomto ohledu jeho estetika, kterou utvářejí barvy, dekorace a textilie. Důležitý je samozřejmě výběr nábytku. Hlavním prvkem každé ložnice je postel. Proto je vhodné se ujistit, že má pohodlnou opěrku hlavy nebo můžete zvolit čalouněné panely na stěnu. Neocenitelné jsou také noční stolky, na které si můžete odložit praktické věci. 

meble do sypialni

Správná matrace a polštář na spaní 

Přestože je postel nejdůležitější součástí každé ložnice, pro vaše pohodlí a spánek je nezbytná kvalitní matrace a polštář. Při výběru těchto prvků je dobré pečlivě analyzovat své individuální potřeby, tělesné rozměry a také svůj zdravotní stav a životní styl. Snadno tak zjistíte, který konkrétní typ matrace a stupeň tvrdosti pro vás bude optimální. Výrobci označují stupně tvrdosti matrací od H1 do H4, přičemž H1 je nejměkčí a H4 nejtvrdší. Častou chybou je podceňování polštáře jako doplňku postele v ložnici. Polštář by měl být vybrán tak, aby odpovídal matraci a aby hlava a krční část páteře byly během spánku v přirozené poloze. Doporučují se zejména zdravotní polštáře, které mají rehabilitační vlastnosti a preventivní účinek na naše zdraví. 

meble do sypialni

Ložnice, která uklidňuje smysly 

Kromě výběru jednotlivých prvků vybavení ložnice, jako je nábytek a doplňky, je pro naši relaxaci důležitý také vzhled samotného zařízení. Psychologové již léta zdůrazňují, že vzhled prostředí, ve kterém denně trávíme čas, nás ovlivňuje specifickým způsobem a má vliv na naši koncentraci, nervy, emoce a náladu. Proto je důležité zvolit takovou skladbu barev, dekorací a osvětlení, která na nás bude působit relaxačně a uklidňujícím dojmem. Vzhledem k tomu, že v ložnici bychom se měli cítit klidně, vyplatí se vsadit na barvy uklidňující smysly. Intenzivní barvy a výrazné kontrasty mohou být náročné na oči a dráždit smysly, což ztěžuje relaxaci a dobrý spánek. To znamená, že byste si do ložnice měli vybrat neutrální barvy, jemné pastelové a zemité barvy. Je také třeba mít na paměti, že příliš mnoho dekorů, vzorů a doplňků může být při ukládání před spaním zahlcující a rozptylující. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články