• Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Zařizujeme dům ve stylu hampton krok za krokem

Styl hampton je Vaše pohádka a sníte o domě v přímořské atmosféře? Ale ne té baltské, šedé a trochu ponuré, ale ve stylu, který vychází z amerických měst Hampton na Long Islandu? V tomto článku Vám krok za krokem ukážeme, jak si v této atmosféře vyzdobit domov.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je to styl hampton?
  • Jak v tomto stylu zařídit jednotlivé místnosti domu?
  • Jaké materiály použít pro výzdobu a dekorace obývacího pokoje ve stylu hampton?

Styl hampton – čím se vyznačuje

Přímořské vily, velké prostory, pohodlný azyl, kde můžete uniknout shonu a užít si blažený odpočinek. A to vše doprovází barvy moře – modrá, šedá a přírodní béžová. Tak by se dal stručně popsat styl hampton. Jeho jméno pochází z amerických měst Hampton na Long Islandu, kde mají své domovy newyorští boháči a americké celebrity. To, co je pro tento region charakteristické a také určuje styl interiéru domů, jsou neuvěřitelně dlouhé a široké písečné pláže, okolní zeleň a šum Atlantského oceánu.

Styl hampton je návratem k idyli a přírodě, ale v prémiové edici. Domy zdobené tímto způsobem jsou plné nádhery a luxusu – vždyť byly původně postaveny pro bohaté a slavné osobnosti.

Dům ve stylu hampton – základ v designu

Pro dosažení zamýšleného efektu se vyplatí dodržovat několik základních pravidel. Určí hlavní směr při kreslení projektu a plánování nákupu produktů pro zařízení a výzdobu interiéru. Hampton styl silně odkazuje na pobřežní okolí a podnebí, které převládá nad Atlantským oceánem v oblasti New Yorku. Věnujte proto pozornost především materiálům, které byste měli použít. Vaším heslem by měla být „příroda“ a vše, co souvisí s jejím přímořským vydáním. Zaměřte se tedy na dřevo, písek, mořskou trávu a proutí. Barvy, kterým byste měli věnovat pozornost, jsou bílá, šedá, modrá, různé odstíny námořnické modři a také hnědá a béžová.

Ale nezapomeňte, že styl hampton není jen idylické a pomalé živé přímořské pobřeží. Je to také vznešený luxus a elegance newyorských interiérů.

Plánujeme stěny, strop a podlahu

V místnostech domu ve stylu hampton použijte jako základ dřevo. Na podlahu se skvěle hodí desky lakované bílou barvou. V minimálním provedení to mohou být podlahové panely v bílé barvě nebo dlažba imitující dřevo.

Profesionální tip: Použití dlaždic podobných dřevu na podlahu je mimořádně praktické řešení. Dlaždice se budou snadněji udržovat a současné vzory se klamně podobají dřevu, dokonce i těm vintage s lehkým setřením.

Styl hampton miluje elegantní bílé obložení a nebojí se dřevěného obkladu na stropě. To může fungovat! Pokud desky natřete pouze bílou barvou, vyhnete se drtivému efektu. Pro idylický nebo vintage vzhled vyzkoušejte efekty poškozeného, řezaného dřeva. Zvládnete to sami – na webu nechybí DIY návody, ze kterých se dozvíte, jak na to přesně.

Jaký nábytek bude nejlepší ve stylu hampton?

Chcete-li zůstat v idylické atmosféře, ale nezapomenout na eleganci a nádheru, vyberte si vysoce kvalitní dřevěný nábytek. Pro tuto roli se skvěle hodí prosklené skříňky a kredence, ve kterých budete moci vystavit i doplňky a nádobí ladící s celým klimatem.

Nábytek by měl mít profilovaná čela, výrazné podstavce, ale zároveň geometrické, až art-deco formy, které nemají příliš propracované formy.

A kde je nejlepší místo k odpočinku? Určitě vyberte měkké gauče, velká esla ve kterých se budete moci potápět až po krk. Vsaďte na ty modely, které mají v sadách velké, měkké polštáře. Vyberte si bílé, světle šedé nebo pískové látkové potahy. Inspirujte se barvami moře. Dobře poslouží modrá barva, nebo pokud se bojíte světlého čalounění – tmavé verze modré, jako je námořnická modř, safír a indigo. Celek pak rozzáříte světlými doplňky, o kterých si napíšeme níže.

Jídelní stůl musí být dřevěný, aby k celku plynule ladil. Židle mohou být celé dřevěné nebo s měkkým, čalouněným modrým sedákem. Nábytkovým doplňkem mohou být pohodlné taburety v barvách moře, které mohou být perfektním místem pro odpolední siestu s oblíbenou knihou a šálkem kávy v ruce.

Koupelna v domě ve stylu hampton

Koupelna v takovém domě připomíná spíše koupací salon. Pokud Vám to prostor dovolí, určitě doprostřed koupelny umístěte volně stojící vanu na ozdobných nožičkách. Skříňka pod umyvadlo je nutně dřevěná. Zajímavým doplňkem by k němu byla pracovní deska z přírodního kamene a na podlahu by se skvěle hodila dlažba imitující dřevo.

Ďábel se skrývá v detailech, proto nezapomeňte na správné doplňky. Škála možností je obrovská a vše se točí kolem přírody. Styl hampton je odkazem na přírodu. Co takhle stínidlo z mořské trávy nebo proutí ? K tomu se navíc budou skvěle hodit dvojité koše s květináči nebo spousta měkkých dek a koberečků.

Na stěny si určitě pověsíte grafiku a různé druhy obrázků ve zlatých, starožitných rámech. Protože se nacházíme v přímořském klimatu, ujistěte se, že obrazy odkazují na tento styl. Udělejte to po svém – možná Vás zajímá fotografování a máte vlastní fotografie, které byste chtěli vystavit?

A nakonec finální úprava, tedy koberce a koberečky. Vsaďte na ty upletené z přírodních materiálů, jako je bavlněný provázek nebo mořská tráva. Takové maličkosti vnesou do interiéru útulnou atmosféru a tvoří dekorativní tečku nad „i“.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články