• Styly

aktualizováno

Zařizujeme obývací pokoj ve stylu eco friendly

Styl eco friendly získává stále větší oblibu. Důvodem je rostoucí povědomí o životním prostředí, které se netýká pouze módy ale hlavně energeticky úsporných řešení, zdravého životního stylu a péče o klima. Protože aranžmá inspirované přírodou a umožňující nám užít si to, co je přirozené, jsou stále populárnější. Výsledkem je, že interiér ve stylu eco friendly se stal jedním z interiérových hitů. Jak zařídit pokoj eco friendly? 

Ekologický obývací pokoj neboli pokoj eco friendly lze zařídit za nízkou cenu, ale to je jen jedna z mnoha výhod tohoto designu. Tento styl je podle definice nenáročný, minimalistický a především přirozený. Hlavní inspirací je tedy povaha a krása surovin získaných z přírodního světa. Design eco friendly omezuje používání jakýchkoli materiálů škodlivých pro životní prostředí na nezbytné minimum. Místo toho použijte ty, které lze po použití snadno recyklovat bez poškození životního prostředí.

 fotel z wikliny naturalny

Styl eco friendly v interiérech 

Obzvláště oblíbené jsou výrobky, které sledují ekologický trend. Důvodem je zvýšený zájem o ekologický životní styl, zdravé stravování a péči o klima. Ekologie se v našich domácnostech donedávna projevovala pouze formou výběru energeticky úsporných a ekologicky nezávadných domácích spotřebičů a využíváním řešení pro zlepšení tepelné izolace bytů. Ekologický přístup se zároveň stal inspirací pro svět oděvní módy a široce chápaného designu. Při sledování moderních návrhů interiérových designérů si tedy můžeme všimnout ekologických inspirací a interiérových řešení. Jak se to ale projeví v uspořádání obývacího pokoje? Obývací pokoj je jedním z klíčových míst v domě. Proto se v nábytku do obývacího pokoje, stejně jako v dalších prvcích vybavení, máme cítit pohodlně. Vzhledem k tomu, že obklopení přírodou ovlivňuje naše pohodlí a klid v duši, je vhodné použít v obývacím pokoji právě tato ekologická řešení blízká přírodě. 

naturalne meble do salonu 

Eko styl v obývacím pokoji a barvy 

Při výběru barev do obývacího pokoje je důležité vzít v úvahu, že v jeho prostoru trávíme významnou část svého volného času. Je to v obývacím pokoji, kde se schází rodina a hosté, aby si užili klidu, relaxace a společných chvil. Proto by uspořádání obývacího pokoje mělo podporovat pocit klidu, relaxace a odpočinku. Ekologický styl bude pro tento účel perfektní. Psychologové poukazují na to, že barvy, kterými se obklopujeme každý den, mají skutečný dopad na naši pohodu. Ekologický styl na druhé straně zahrnuje obklopení se barvami inspirovanými světem flóry a fauny. To je dáno tím, že nejenže vypadají přirozeně, ale také zklidňují naše smysly jako kontakt s přírodou. V eko obývacím pokoji proto využijte barev jako jsou béžová a přírodní hnědá, modrá, zelená a také neutrální odstíny jako šedá, grafitová a bílá. Vybrané materiály by měly být přirozené. V obývacím pokoji proto dobře poslouží povrchové úpravy dřeva a kamene. Celek krásně doplní zelené rostliny, kterých tu nikdy nebude příliš.

meble do salonu z drewna 

Materiály, které by měly být v eko obývacím pokoji: 

·        Proutí – proutěné křeslo, houpací křeslo, potahy na květináče 

·        Dřevo – podlaha, obklady, dřevěný nábytek do obývacího pokoje 

·        Kámen – konferenční stolek s mramorovou deskou, zeď pokrytá kameny, kamenné řezby 

·        Přírodní látky jako len a bavlna – závěsy, přehozy, dekorační polštáře 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články