• Průvodce

aktualizováno

Zařizujete svůj domov podle současného nebinárního trendu?

Kdyby k vám domů přišel někdo úplně cizí a měl rozhodnout, kdo ho zařizoval, co myslíte, že by řekl? Řekl by, že to byla žena, nebo by řekl, že obývací pokoj a ložnice rozhodně zařizoval můž? Nebo si myslíte, že by bylo těžké určit pohlaví designéra pouhým pohledem na interiér? Pak je váš byt zařízen podle nebinárního trendu. Zjistěte, co přesně tento termín znamená!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristiky nebinárního trendu.
  • Kdysi se binárnost nejvíce projevovala v interiérovém designu.
  • Co znamená módní barevné schéma interiéru.
  • Jak harmonicky skloubit ženské a mužské prvky v interiéru.

Jaký je nebinární trend?

Nebinární trend v interiérovém designu je výsledkem neustálého odklonu od stereotypů v mnoha oblastech života. Jak se projevuje? Při zařizování interiérů kladou designéři i budoucí majitelé domů stále větší důraz na prezentaci zájmů, oblíbených motivů nebo jednoduše na funkčnost místností. To, zda je barva nebo textura spojena s ženskostí nebo mužskostí, je méně důležité.

Odcházíme tak od tradičního rozdělení, které bylo patrné například v předchozím desetiletí. Podle nich by měl být obývací pokoj nebo ložnice, ve které by se každá žena cítila dobře, zařízen harmonicky, útulně a jemně. Takovým interiérům dominovaly pastelové barvy, měkké materiály, nábytek a doplňky oblých tvarů. Květiny a rostliny v květináčích byly také nutností! Styly jako rustikální, provensálský nebo boho byly velmi ženské.

AA mužské interiéry? Ty se vyznačovaly silnými akcenty – intenzivními, výraznými barvami nebo jednoduchým nábytkem. V aranžmá se často objevovala černá, antracitová barva a materiály jako ocel, kov a sklo. Loftové a industriální interiéry tak působí velmi mužně.

DOBRÉ VĚDĚT! Dámské interiéry se od pánských obvykle lišily také množstvím doplňků a dekorací. V obývacím pokoji zařízeném pro ženu se často objevovaly vonné svíčky, keramické figurky nebo zarámované fotografie. Takové doplňky naopak chyběly v úpravách určených pro muže. V nich byly doplňky jednoduché a funkční – například nástěnné hodiny nebo stojací lampa.

Dětský pokoj – bašta binárního stylu?

Binární styl se nejvíce projevil při zařizování dětských pokojů – zejména těch, které měly sloužit kojencům nebo menším dětem. V té době se rodiče přikláněli k tradiční volbě barev. Dívčí pokoj měl růžové stěny, světlý nábytek a akcenty spojené s pohádkovými princeznami nebo vílami. Naproti tomu chlapecký pokoj byl vždy modrý, plný autíček, astronautů nebo dinosaurů.

Je to dnes jinak? První předzvěstí změn v dětských pokojích bylo zavedení zelené a žluté barvy na stěnách. Obě byly oblíbenou volbou pro chlapce i dívky. Již několik let dochází k téměř úplnému stírání hranic v dětských pokojích. V dívčích i chlapeckých interiérech převládá bílá a odstíny šedé. Jediné, co naznačuje pohlaví malého obyvatele, jsou jemné doplňky: modro-růžová písmena nad postýlkou nebo girlandy z pastelových bavlněných kuliček na stěnách.

DŮLEŽITÉ: V místnostech starších dětí předškolního a raně školního věku je obtížné se binárnosti zcela vyhnout. Dívky v tomto věku dávají přednost panenkám a doplňkům v růžové, fialové, zlaté nebo stříbrné barvě. Chlapci naopak přesvědčují své rodiče, aby se rozhodli úplně jinak. Líbí se jim, když se na stěnách jejich pokojů objeví například klasická modrá nebo zelená barva.

Non binary – móda, která nebere ohled na pohlaví

Nelíbí se vám jednoduché, stereotypní dělení a umělá omezení při výběru doplňků do domácnosti? Pak se pusťte do sledování nebinárního trendu! Při zařizování svého domova volte moderní barvy interiéru, které nejsou spojovány s ženskostí nebo mužskostí. V roce 2022 budou barvy zemité, bílé, šedé a béžové. Všechny tyto barvy odkazují na klid a relaxaci v přírodě. A to je spíše než pohlaví majitele domu hlavním důvodem jejich výskytu na stěnách.

Romantika s cihlami v pozadí – jak vytvořit nestereotypní kombinace

Nebinární trend je stále více patrný i ve velmi klasických interiérech. Pokud si však rádi hrajete s formou a zajímavými aranžérskými řešeními, můžete se na ni zkusit podívat novým způsobem. Jak? Vědomě kombinujte v místnostech prvky tradičně přiřazované mužské a ženské stylistice! Příkladem může být použití cihel v interiéru zařízeném v provensálském stylu. Vyberte si jeden v bílé nebo šedé barvě a umístěte ho do rohu místnosti. Interiér se okamžitě stane zajímavějším a zdánlivě mužský dokončovací prvek zajímavým způsobem naruší idylický charakter uspořádání.

Dalším příkladem je přidání rostlin v květináčích nebo textilií, které místnost zateplí. Měkká deka v tlumené barvě nebo malý koberec pod konferenčním stolkem se stanou originálními akcenty, které váš obývací pokoj odliší od ostatních!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články