• Průvodce

aktualizováno

Zásada trojúhelníku – čili jak naplánovat funkční kuchyni

Zasada trójkąta – czyli jak zaplanować funkcjonalną kuchnię

Kuchyně je příslovečným srdcem domu, protože právě v ní trávíme množství času během přípravy jídla pro nejbližší osoby a také během společných setkání. Provádíme v ní nutné činnosti, které jsou pro nás příjemné. I když je určité, že od ní očekáváme nejen krásný design, ale také i funkčnost, abychom v ní mohli pracovat rychle a efektivně.

 

Funkční kuchyně je základem spokojeností s její používáním. Ergonomie kuchyně je tedy velmi důležitá, a zajistit ji může pouze dodržování určených zásad a vhodný kuchyňský nábytek. V kuchyni jsou ony spojené se způsobem umístění kuchyňského nábytku a základních domácích spotřebičů. Nejlepším způsobem pro dosažení tohoto efektu je stvoření projektu kuchyně na základě pracovního trojúhelníku. Pracovní trojúhelník zobrazuje umístění třech hlavních prvků vybavení kuchyně: chladničky, kuchyňského dřezu a sporáku/trouby, opřených na vrcholech trojúhelníku..

Díky této jednoduché zásadě nejdůležitější nábytek, prvky vybavení kuchyně jsou umístěné blízko sebe, což má vliv na komfort práce a zkrácení vzdáleností, které je potřeba překonávat při přípravě jídla a úklidu po jeho přípravě.

Vzdálenosti mezi zařízeními v rámci zásady pracovního trojúhelníku by měly pohybovat v následujících rozmezích:

→ mezi chladničkou a kuchyňským dřezem: 120-210 cm,

→ mezi kuchyňským dřezem a sporákem: 120-210 cm (příp. 90 cm v malých místnostech)

→ mezi chladničkou a sporákem: 120- 270 cm.

 

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články