• Trendy

aktualizováno

Závěsné křeslo – hit v zahradních uspořádáních!

Závěsné křeslo kokon je jedním z nejčastěji volených kusů nábytku při zařizování terasy nebo zahrady. A není divu! Tento typ křesla kombinuje krásný vzhled a výjimečný komfort používání. Poradíme, na co si dát pozor při nákupu a jak vybrat model, se kterým budete spokojeni!

V tomto článku se dozvíte:

  • Z jakého materiálu může být závěsné křeslo kokon;
  • Jaké další vlastnosti křesla jsou důležité;
  • Jaké jsou ceny závěsných křesel;
  • Jak vybrat celosezónní model, který dáte v létě na zahradu a v zimě využijete doma.

Materiál, ze kterého lze vyrobit křeslo kokon – na co si dát pozor

První otázkou, kterou si musíte zodpovědět, když hledáte závěsné křeslo kokon, je, z jakého materiálu by měl být tento zahradní nábytek vyroben. V prodejnách najdete modely z přírodních materiálů (jako je dřevo, proutí nebo ratan), kovu a nebo plastických hmot (polyratan nebo plast). Který si zvolit? Hodně záleží na stylu, ve kterém je Vaše zahrada uspořádaná, a na vašich preferencích.

Pokud jste milovníky přírody a ekologických řešení, stavte na závěsné křeslo kokon z přírodních materiálů. Pamatujte však, že takový kus nábytku bude vyžadovat náležitou péči – každých pár let je potřeba ho impregnovat. Na zimu bude potřeba křeslo také přikrýt speciálním potahem a přesunout do suché místnosti.

Závěsné křeslo kokon

Zahradní křesla z kovu nebo plastu jsou mnohem odolnější vůči povětrnostním podmínkám. To však neznamená, že nevyžadují vůbec žádnou údržbu. Plastový nábytek je také potřeba chránit před zimou. Kovové zase budou vyžadovat osvěžení a přelakování každých pár let. Za zmínku stojí zejména polyratan – nejtrvanlivější, nejodolnější a také nejlépe imitující přírodní ratan nebo proutí.

DOBRÉ VĚDĚT! Materiál, ze kterého je závěsné křeslo kokon vyrobeno, ovlivňuje nejen to, jak moc se budete muset starat o odpovídající vzhled nábytku. Je to také jeden z nejdůležitějších prvků, které určují cenu kusu nábytku.

Na co dalšího byste si měli dát pozor, než si zahradní křeslo pořídíte?

Materiál, ze kterého bude Vaše závěsné křeslo kokon vyrobeno, není vše! Než učiníte konečné rozhodnutí o nákupu, věnujte pozornost takovým prvkům, jako jsou:

  • Rozměry Měl by na křesle sedět jeden člověk, pár nebo rodič s dítětem? Nebo možná ve Vašem případě není kritériem počet lidí, kteří mohou současně sedět na křesle, ale jste omezeni prostorem na terase?
  • Tvar Preferujete kulaté nebo podlouhlé křeslo? Více či méně zastavěné?
  • Měkkost sedáku. Každé závěsné křeslo kokon je vybaveno velkými polštáři, které usnadňují každodenní relaxaci. Volba úrovně jejich měkkosti podle Vašich potřeb je stejně důležitá jako výběr měkkosti matrace na spaní!

Pozor také na barvu polštářů. Světlé nebo černé textilie budou pravděpodobně vyžadovat více čištění než melanžové, šedé nebo hnědé textilie.

  • Hmotnostní limit. Zvažte to zejména v případě, že se Vaši členové rodiny velmi liší hmotností.
  • Doplňky Kromě klasických závěsných křesel jsou k dispozici různé, mírně upravené, verze tohoto nábytku. Některé jsou vybaveny mini deštníky, které Vás ochrání před slunečními paprsky a usnadní Vám odpočinek v horkém dnu. Jiné mají prodloužené sedadlo, takže si můžete udělat pohodlí jako na lehátku. Ještě další vypadají jako houpací sítě. Zamyslete se nad tím, na jakém efektu Vám záleží a který kus nábytku bude nejen krásně vypadat, ale také se ukáže jako nejfunkčnější.

Závěsné křeslo kokon – je to velký náklad?

Přemýšlíte, zda si vůbec můžete dovolit pořídit závěsné křeslo? Pravděpodobně ano! Ceny nejjednodušších modelů stojí míň než tři tisíce korun. Tyto typy modelů jsou také stejně odolné a pevné jako jejich dražší protějšky.

A ty Vás mohou stát hodně! Jaká je horní limita ceny? Ve skutečnosti neexistuje! Čím složitější je design modelu, čím dražší jsou materiály na výrobu rámu a polštářů, tím vyšší je cena. V nabídce internetových obchodů snadno najdete luxusní závěsná křesla kokon, jejichž ceny dosahují několika desítek tisíc korun!

Závěsné křeslo, které si můžete v zimě přinést dovnitř

Věděli jste, že relaxační výhody závěsného křesla si můžete užívat po celý rok? Jak toho můžeme dosáhnout? Existuje velmi jednoduchý způsob! V zimě místo schování křesla do sklepa nebo garáže, můžete je umístit do obývacího pokoje nebo ložnice. Abyste to však mohli udělat, vyberte si při nákupu model se stojanem, nikoli model pro montáž na strop. Jeho další výhodou bude rychlá montáž. Na druhou stranu modely upevněné speciálními háčky ke stropu budou jistě odolnější a vydrží větší zátěž.

DOBRÉ VĚDĚT! Závěsné křeslo kokon s montáží na strop lze také zavěsit na silnou větev stromu na zahradě. Tímto způsobem získate skutečně báječné uspořádání! Nábytek bude vypadat fenomenálně a koruna stromu Vám poskytne dodatečnou ochranu před letním sluncem. Odpočinek na takovém místě bude jedinečným potěšením!

Závěsné křeslo kokon je módním kusem nábytku, který udělá z obyčejného odpoledne na zahradě čas pro relaxaci a odpočinek. Dejme si to tedy i na malý prostor – mezi dostupnými modely jistě najdete nějaký se správnými rozměry!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články