• Průvodce

aktualizováno

Zdravotní matrace – jaké jsou jejich vlastnosti?

Osoby, které se potýkají s určitými neduhy a nemocemi, by měly věnovat zvláštní pozornost výběru vhodné matrace na spaní. Především se jedná o osoby s onemocněním a poruchami páteře. V takových případech se vyplatí poohlédnout se po zdravotních matracích. Zajímavé je, že mohou být dobrou volbou nejen pro nemocné, ale i pro lidi, kteří chtějí preventivně pečovat o své zdraví a zajistit si mimořádný komfort spánku. Pokud vás toto téma zajímá, rádi Vám představíme více informací o vlastnostech zdravotních matrací a jejich výhodách.

Co se z tohoto článku dozvíte?

  • Jaké jsou vlastnosti zdravotních matrací?
  • Jaké jsou výhody zdravotních matrací?
  • Komu jsou určeny dané typy zdravotních matrací?
 
łóżko kontynentalne z materacem

Zdravotní matrace – co to znamená? 

Kdy lze matraci považovat za zdravotní neboli rehabilitační matraci? Zdravotní matrace musí mít příslušné certifikáty kvality a kladné stanovisko rehabilitačních center. Pak jsou považovány za zdravotnický výrobek, nikoli za tradiční podklad pro lůžko. Je symbolem nejvyšší kvality a zdokonalení matracových vložek z hlediska zdraví. Před uvedením zdravotní nebo rehabilitační matrace na trh se podrobuje mnoha testům a zkoumá se její zdravotní nezávadnost a dobrý vliv na používání nemocnými a staršími osobami. To zaručuje, že matrace je nejen prospěšná pro zdravý a pohodlný spánek, ale má také preventivní vliv na zdraví. Zdravotní matrace se často označují také jako ortopedické, protiproleženinové nebo antialergické nebo rehabilitační matrace. To naznačuje, jak široké může být jejich využití a na kolik funkčních potřeb poskytují odpověď. Zdravotní matrace jsou navíc vyrobeny z nejkvalitnějších materiálů a obohaceny o nejnovější technologie 

Výhody zdravotních matrací 

·        přináší úlevu během vážného onemocnění 

·        pomoc při rehabilitaci 

·        pomáhají předcházet méně závažným onemocněním 

·        zajišťují vysoký standard pohodlí při spánku 

·        podporují spánkovou hygienu 

·        vyznačují se vysokou kvalitou zpracování a použitých komponentů 

·        mají certifikáty kvality 

łóżko hotelowe i materac medyczny 

Základní typy zdravotních matrací 

Rehabilitační matrace 

Rehabilitační nebo ortopedické matrace jsou určeny lidem, jejichž páteř potřebuje během noci zvláštní oporu. Jsou správnou volbou, pokud se potýkáte s vážnou degenerací, zotavujete se po úrazu nebo operaci nebo máte chronické bolesti zad. Účelem těchto matrací je podpořit rehabilitační funkci tím, že zajistí úplné uvolnění svalů, kloubů a páteře. Optimálně podporují tělo přesně v těch oblastech, kde je to nezbytné pro zdraví a pohodlí. Navíc se přizpůsobí postavě a netlačí na vyčnívající části těla (ramena, boky, kolena), což ovlivňuje správný průtok krve. V ortopedických matracích se používá až 7 zón tvrdosti, které zajišťují, že každá část našeho těla dostane odpovídající oporu. Všechny tyto vlastnosti jsou nezbytné nejen pro pohodlí nemocných nebo starších lidí, ale také pro ty, kteří chtějí pečovat o své zdraví. 

Matrace proti proleženinám 

Matrace proti proleženinám jsou navrženy s ohledem na potřeby nemocných lidí, kteří tráví hodně času v posteli. V takových případech se proleženiny stávají jednou z největších hrozeb. Jedná se o rány, které vznikají v místech vystavených neustálému tlaku. Do matrace proti proleženinám se vyplatí investovat při rehabilitaci, chronickém onemocnění nebo když starší člověk začne mít problémy s pohybem. Tyto matrace může používat každý, protože matracové podložky a potahy zlepšují krevní oběh, snižují tlak na svaly a díky dobré cirkulaci a antialergickým vlastnostem zajišťují optimální přívod vzduchu k pokožce. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články