• Dětský pokoj
  • Ložnice
  • Místnosti

aktualizováno

Zdravý spánek a redukční dieta? Podívejte se, co mají společného

Mnoho lidí se snaží zhubnout, a proto se rozhodnou změnit svůj životní styl. Dosažení vysněné váhy vyžaduje úsilí, sebeovládání, ale také znalosti zdravého hubnutí, abyste si neublížili. Kromě změny návyků, redukční diety a fyzické aktivity byste měli dbát také na správnou regeneraci organismu. Zdravý spánek je v tomto ohledu velmi důležitý. Zjistěte, proč má vliv na proces hubnutí.

V tomto článku se dozvíte:

·       Má spánek vliv na hubnutí a tělesnou hmotnost?

·       Jak si mohu zajistit zdravý spánek, abych podpořil/a své hubnutí?

·       Na co si dát pozor při hubnutí?

Související článek: Moderní matrace a jejich zdraví prospěšné vlastnosti

Jaký je vztah mezi spánkem a hubnutím?

Většina lidí, kteří chtějí zhubnout, se zaměřuje výhradně na dietu a fyzickou aktivitu. Přitom zapomínají, že na kondici a proces hubnutí má vliv i to, že zdravě odpočíváme a že naše tělo správně regeneruje. Odborníci upozorňují, že to, kolik a jak spíme, má velký vliv na to, zda dosáhneme vysněné siluety. Především to vyplývá ze skutečnosti, že spánek je zodpovědný za regulaci hormonálního systému, s nímž úzce souvisí otázka tělesné hmotnosti.

materac do sypialni

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří spí v nevhodných podmínkách (např. na špatně zvolené matraci) nebo jejich spánek není kvalitní, jsou náchylnější k nadváze a hubnutí pro ně může být náročnější. To je obvykle způsobeno dvěma hormony: leptinem, který potlačuje chuť k jídlu, a ghrelinem, který chuť k jídlu zvyšuje. Kromě toho se na udržování tělesné hmotnosti podílí také stresový hormon kortizol. Lidé, kteří nemají dostatek spánku, mají vyšší hladinu ghrelinu a kortizolu a klesá jim hladina leptinu. Pokud navíc nemáme dostatek spánku, zpomaluje se metabolismus a zvyšuje se hladina inzulínu. Úbytek hmotnosti se pak stává málo účinným nebo vůbec žádným.

materac do sypialni

Jak dosáhnout zdravého spánku?

·       sportovat během dne

·       relaxace a odpočinek před spaním

·       bezprostředně před spaním nepít alkohol, kofein ani nápoje obsahující tein

·       3 hodiny před spaním nejíst těžká jídla

·       vyhýbat se modrému světlu před spaním, například z mobilních telefonů

·       vyvětrat ložnici

·       koupit dobrou matraci a polštář

Zdravý spánek a redukční dieta

Aby vaše dieta a nové cvičební návyky fungovaly, dbejte na kvalitu i délku odpočinku každou noc. Vliv spánku na hubnutí je nepopiratelný. Proto je vhodné začít tím, že si zajistíte správné podmínky pro zdravý spánek. Vyberte si kvalitní matraci s tvrdostí odpovídající vaší velikosti, tělesné hmotnosti a zdravotnímu stavu. Pokud trpíte různými onemocněními, jako je revmatismus nebo onemocnění páteře či krevního oběhu, vyberte si zdravotní matraci. Kromě toho dbejte na výběr dobrého polštáře na spaní, jehož tvar a výplň budou odpovídat zvolené matraci a jejímu stupni tvrdosti. Pro efektivní hubnutí je také důležité, kolik hodin strávíte spánkem. Podle vědeckých výzkumů by měl dospělý člověk spát 6,5 až 8,5 hodiny denně. Během této doby má možnost dosáhnout všech fází spánku, z nichž nejdůležitější v procesu hubnutí je REM. Během REM je mozek nejaktivnější a tělo spaluje nejvíce glukózy.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články