• Průvodce

aktualizováno

Způsob, jak snadno proměnit svůj obývací pokoj

Při zařizování interiérů dbáme na to, aby jejich uspořádání odpovídalo našemu estetickému vkusu. Časem se však často ukáže, že se nudíme a interiér se stane nudným. Pokud nechcete investovat do nákladné renovace nebo výměny celé sestavy nábytku do obývacího pokoje, stačí změnit barevnou skladbu použitou v uspořádání. Zavedení nové barvy do obývacího pokoje je nejlepší a také nejjednodušší způsob, jak dát uspořádání zcela nový charakter. S pomocí interiérového designéra jsme pro vás připravili několik praktických tipů, které vám pomohou provést estetickou revoluci ve vašem obývacím pokoji.


Začněte výběrem hlavní barvy

Výběr barevné kompozice v interiéru má velký význam pro jeho celkovou estetiku a styl. Barvy utvářejí charakter uspořádání. Proto bude hitem nahrazení doplňků, jako jsou dekorace a textilie. Jejich výměna je nejjednodušší způsob, jak provést proměnu obývacího pokoje. Nejjednodušší to bude, pokud je váš obývací pokoj zařízen v souladu s minimalismem a jeho barevným základem jsou neutrální odstíny a světlé pastely. Snadné zavedení nové barvy v podobě textilií a dekorací pak změní váš interiér. Navíc můžete jakoukoli barvu sladit s neutrálními tóny. Vyplatí se zvolit jednu hlavní barvu, ale ujistěte se, že se hodí ke stylu aranžmá. Ostatní barvy se hodí do eklektických, klasických nebo skandinávských interiérů. Vyplatí se také prozkoumat psychologii barev, tj. zjistit, jak konkrétní barvy ovlivňují naši každodenní náladu. Například studené barvy působí uklidňujícím a relaxačním dojmem, zatímco teplé barvy mají povzbuzující a energizující účinek. Je dobré přizpůsobit odstín svému životnímu stylu a aktuálním barevným trendům.

dekoracje

Hlavní barva vs. styl interiéru 

Při výběru barvy motivu se vyplatí zohlednit styl interiéru. Každý styl interiéru mimo jiné definuje barevný základ, který je mu určitým způsobem přiřazen. Konečný vzhled obývacího pokoje ovlivňuje nejen barevné schéma, ale také nábytek, závěsy, přehozy a dekorace. V nejmódnějších skandinávských aranžmá se používají především jemné pastelové odstíny, jako je modrá, mátová nebo pudrově růžová, ale barevný základ tvoří obvykle neutrální barvy (bílá a šedá). V průmyslových interiérech naopak dobře fungují výraznější barevné akcenty. To znamená, že jednotlivé detaily mohou být zbarveny například do intenzivní červené, žluté, lahvově zelené nebo tyrkysové barvy. V eklektickém obývacím pokoji je oblíbená tmavě modrá, hořčicová nebo tmavě zelená. V moderním uspořádání se dobře uplatní světlé i tmavé barvy. V současné době jsou obzvláště oblíbené tmavé odstíny, jako je matná tmavě modrá, černá a antracitová. 


dekoracje

Výměna nábytku v obývacím pokoji 

Účinným způsobem, jak změnit charakter obývacího pokoje, je výměna nábytku. Sedací souprava je ústředním místem obývacího pokoje, které soustřeďuje pozornost a zároveň do značné míry utváří estetiku uspořádání. Proto se vyplatí využít tento potenciál a výměnou pohovky nebo gauče vnést do obývacího pokoje novou barvu. Pak místo univerzálních neutrálních tónů sáhněte po nábytku ve výraznějším odstínu. Koupě nové pohovky nebo rohové sedačky ve výrazné barvě je skvělým způsobem, jak zpestřit uspořádání a dát mu nový výraz. Takový nábytek se stane protipólem interiéru a jakousi dekorací praktického charakteru. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články