Lenošky

nalezených výrobků: nalezených výrobků: 1
řadit :
Sortowanie
   1    z    1   
výsledků na stránku:
status
cena
Cena
-
Velikosti
šířka [cm]
-
výška [cm]
-
hloubka [cm]
-

   1    z    1   
výsledků na stránku:

Lenoška – dobrý design a ideální relaxace

Lenoška je kus nábytku, který se čas od času vrací do módy. Její historie je výjimečně dlouhá a stále dokola se vrací do našich interiérů. Lenoška neboli chaise-longue označuje pohovku pro jednu osobu, která slouží k odpočinku a relaxaci. Forma tohoto kusu nábytku umožňuje pohodlně si natáhnout nohy a opřít se v pololežící poloze. Lenoška je jedním z typů relaxačního nábytku, kterého hlavním úkolem je zajistit pohodlí během odpočinku. Sledování televize, vychutnávání své oblíbené knihy nebo krátký spáneček na lenošce přinesou spoustu uspokojení.

Pohovky lenošky – co je to?

Lenoška je kus nábytku, který slouží k trávení času v pololežící poloze. Jeji hlavním úkolem je zajistit uživatelům pohodlné podmínky pro relaxaci a odpočinek během dne. Její kořeny můžeme najít ve Francii sedmnáctého století. Popularita lenošek zesílila zvlášť v 19. století a tento kus nábytku se stával v Evropě stále více módní. V této době dominovaly stylové lenošky, tedy bohatě zdobené modely.
 
Čalounění bylo zdobené ornamentálními vzory a konstrukcje kusů nábytku byly profilované ve stylu Ludvíka XVI. Četná zdobení v podobě vyřezávaných ornamentů a profilované nožky dodávaly tehdejším lenoškám nebanální estetický charakter. I dnes si můžeme všimnout, že stylové lenošky se objevují v interiérech uspořádáných podle eklektického, klasického nebo provansálského stylu. Lenoška se však vyvinula v průběhu staletí. V dnešní době můžeme vvbírat z mnoha typů tvarů a stylů, díky čemuž si každý může úspěšně najít ideální pro sebe model, který zároveň vyhoví potřebám vašého domu nebo kanceláře. I když  byla lenoška donedávna považována za prestižní kus nábytku, který slouží k tzv. válení se, dnes je jedním z nejpohodlnějších kusů nábytku určeným k odpočinku a chvílím relaxace během dne. Často je tedy nazývána denní pohovkou.

Pohovka lenoška – hodí se k současným potřebám a interiérům?

Ještě donedávna byly lenošky považované za přežitek minulosti. Spojovali jsme je především se staromódními interiéry paláců a dvorků, ve kterých byly umístěny v obývacích pokojích a budoárech. Dámy mohly na nich trávit odpoledne odpočinkem a užívaly si čtení literárních děl nebo místrné vyšívání. Můžeme si však všimnout, že stylové lenošky stále dokola se vracejí do interiérové módy, a jejích styl se významně vyvíjí.
 
Kdysi bohatě zdobené a navazující na styl Ludvika XVI, dnes jsou zvlášť moderní. Moderní lenoška dokonale zapadá do současných interiérových trendů, a její design okouzluje minimalistickým přístupem k dekorativnosti, jednoduchými tvary a také svěráznou funkčností. Kusy nábytku jsou potaženy moderním čalouněním a konstrukce jsou propracované tak, aby zajistili nevyšší pohodlí při používání lenošek. Nyní lze zpozorovat, że se móda točí v kruhu a lenošky jsou opět v dějinách interiérového designu výjimečně trendy. Rádi je zavádíme do svých domácích interiérů, ale i do kanceláří nebo kabinetů. Stávají se cenným obohacením estetiky uspořádání, ale také významně zvyšují funkčnost a pohodlí používání místností.

Lenoška v obývacím pokoji a nejen to

Pokud vás zajímá, zda se lenoška hodí pouze k obohacení uspořádání obývacího pokoje, dobrou zprávou je, że její univerzální charakter umožňuje mnohem více. Lenoška se úspěšně osvědčí také v místnostech, jako například ložnice nebo kancelář. V ložnici vytvoří  útulnou atmosféru a ideálně zapadne do relaxačního charakteru místnosti. Lze ji použít k zařízení rohu interiéru a tím způsobem vytvořit příjemný relaxační zónu pro večerní odpočinek s knihou a hudbou v pozadí.
 
Kromě toho bude  lenoška také dobrým nápadem v předsíni. Lidé, kteří mají prostorné předsíně, často nevědí, jak je funkčně a efektně zařídit. Lenoška takový prostor zatraktivní a dodá mu elegantní výraz. Často se však vyskytuje dilema, jaká lenoška bude univerzální a dobře se přizpůsobí různým typům místností a jejich stylům. V takových případech bude šedá lenoška nejuniverzálnější.

Lenoška křeslo a styl interiéru

V každém uspořádání interiéru by měl být styl jednotlivých kusů nábytku správně přizpůsoben celkové výzdobě  interiéru. Proto při výběru stylové lenošky stojí za to vzít v úvahu skutečnost, že její design a barvy by měly ladit s konkrétním uspořádáním interiéru a jeho hlavním stylem. Například prošívaná lenoška, jejíž estetika je inspirována přepychem Ludvíkovy doby, bude ideálním obohacením interiérů v glamour stylu, a pokud je čalounění v jemných pastelových barvách – také interiérů v provensálském stylu.
 
Naopak do moderních interiérů se rozhodně lépe budou hodit lenošky s jednoduchým tvarem a potahem v jednotné barvě. Moderní lenoška se vyznačuje minimalistickou dekorativností, jednoduchou linií a nadčasovým designem. V takových interiérech se osvědčí také lenošky potažené jak přírodní, tak ekologickou kůží. Naproti tomu budou modely inspirované koloniálním stylem rozhodně lépe fungovat v klasických nebo vintage interiérech. Retro lenoška bude krásně vypadat jak v klasických, tak i eklektických místnostech.

Moderní lenoška a funkčnost

Pokud jde o konstrukční řešení použitá v moderních lenoškách, nyní je dostupný výjimečně  široký výběr a různorodost modelů. Různé formy, způsoby profilování povrchu a dokonce i možnost nastavení úhlu sklonu nebo dodátečné opěrky hlavy jsou to jen některé z dostupných funkčností. Při výběru lenošky  proto stojí za to se zamyslet nad tím, jak ji budeme používat a které funkce budou pro nás důležité. Každý má totiž své individuální preference vzhledem k relaxačnímu nábytku. Velkému zájmu se těší kromě toho rozkládací lenoška, protože umožňuje získat dodátečnou spací plochu. Lenoška s funkcí spaní je ideální volbou, když u nás budou přespávat hosté nebo si sami rádi zdřímneme v ještě pohodlnějších podmínkách.

/lenosky-c-1071.html