• Kuchyň
  • Moderní
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Barová židle – nepostradatelný atribut kuchyně s ostrůvkem

Zařizujete kuchyni s ostrůvkem a plánujete ji vybavit? V tomto článku Vám prozradíme, jakou barovou židli do kuchyně vybrat. Zjistíte taky, jestli je to kus nábytku pro Vás.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou typy barových židlí?

  • Jak vybrat nejlepší barovou židli do kuchyně s ostrůvkem?

Barová židle – co je to za kus nábytku?

Barové židle jsou vysoké židle nebo stoličky, které byly kdysi doménou barů. Barová židle je dnes velmi oblíbeným kusem nábytku, který se často vyskytuje v našich domech a bytech. Barová židle je kus nábytku, který se nejčastěji používá k uspořádání kuchyni s ostrůvkem nebo vysokou stolní deskou. Obvykle odděluje prostor kuchyňského koutu od obývací části.

 

Typy barových židlí

Na trhu je mnoho druhů tohoto kusu nábytku. Základním rozlišením jsou barové židle s opěradlem nebo bez něj. Navíc si můžete vybrat z kuchyňských židlí s nastavitelnou výškou – nejčastěji jsou na jedné otočné noze. Existují i barové židle s područkami, i když se to nestává často. V některých aranžérských stylech jsou oblíbené čalouněné barové židle s měkkým pohodlným sedákem nebo zcela surové – dřevěné či kovové.
Jak se v tom najít a jak vybrat perfektní barovou židli do kuchyně s ostrůvkem? Nejprve zvažte, zda je Váš kuchyňský ostrůvek místem, které budete často navštěvovat. Nebo možná trávíte spoustu času vařením v kuchyni a rádi trávíte čas s přáteli, kteří budou publikem Vašich kulinářských skvostů? V takovém případě si udělejte tyto židle pohodlné. V této roli dobře poslouží barové židle s opěradlem, díky kterým budete mohli zádům ulevit. Pokud je kuchyňský ostrůvek jídelním stolem pro členy Vaší domácnosti, pak volte také komfortní řešení.

Jak vybrat správnou barovou židli do kuchyně?

Kromě typu a materiálu, ze kterého bude Vaše barová židle vyrobena, je stejně důležité i její správné přizpůsobení. Pozor na výšku barových židlí – jsou různé. Obecným pravidlem je, že mezi deskou stolu a sedákem barového židle by měl být prostor mezi 20 a 30 cm, který má zaručit pohodlí při používání. Častou chybou při výběru barových židlí k ostrůvku nebo barovému pultu je nepřizpůsobení výšky židlí. Pokud jsou barové židle příliš vysoké v poměru k výšce desky stolu, pak se stavíte do špatného držení těla a příliš se skláníte přes desku stolu. S nízkou židlí se zase budete cítit jako dítě u stolu pro dospělé.

ideaPROFESIONÁLNÍ TIP

Pro stolové desky o výšce 110 cm použijte židle o výšce 80 cm. Pro pracovní desky s výškou 80 cm budou nejlepší barové židle 60 cm. Pokud si nejste jisti, jaká výška židle pro Vás bude vhodná nebo se výška členů Vaší domácnosti velmi liší, zvolte kuchyňské barové židle s nastavitelnou výškou sedáku . Pak se vyhnete zklamání spojenému s nepřizpůsobením výšky nábytku.

Vybíráme styl barových židlí

O typech a nejdůležitějších pravidlech pro výběr tohoto nábytku již víme mnoho. Nyní je čas vybrat si styl. Ve skutečnosti máte na výběr neomezené stylistické možnosti a můžete si pořídit barovou židli, o které sníte. Dejte si ale pozor, abyste nespadli do pasti. Pamatujte, že Vaše barové židle, kromě toho, že jsou krásné a pohodlné, musí také ladit se stylem zbytku Vašeho interiéru. Proto je tak důležité plánovat uspořádání bytu předem. Pokud jste si kuchyň naplánovali v industriálním stylu, měkké čalouněné, prošívané barové židle ve stylu glamour nebudou tím nejlepším nápadem. Zato kovové s charakteristickým zdvihem nebo madlem pro nastavení výšky budou ideálním řešením. V tradičním stylu budou dobře fungovat židle vyrobené ze dřeva nebo čalouněné kůží. Pokud preferujete moderní a minimalistické interiéry, vybírejte barové židle vyrobené z plastu s malým opěradlem nebo bez něho. Čím jednodušší forma, tím lépe – moderní styl má rád jednoduchost a minimalismus.

Věnujte také pozornost množství prostoru, který máte. Pokud je Vaše kuchyně mocným kulinářským královstvím, pravděpodobně nebudete mít problém postavit k ostrůvku pár masivních barových židlí na čtyřech nohách. Velké prostory milují masivní nábytek a rozhodně se nemusíte bát ohromujícího efektu. Je jiné kdy Vaše kuchyně je spíše skromný kuchyňský kout a malý ostrůvek odděluje obývací část od kuchyňské části. V této situaci se ujistěte, že volba padne na jemné, až minimalistické formy. Dobře poslouží kuchyňské barové židle na jedné noze. Pokud to není Váš styl a dáváte přednost tradičním formám, pak není nic ztraceno. Můžete si vybrat barové židle na čtyřech nohách, ale dbejte na to, aby byly jednoduché a jemné, nejlépe bez přídavného opěradla, díky kterému nábytek působí mnohem masivněji.

Vybíráme barvy barových židlí

Postarejte se také o barevné schéma, které není o nic méně důležité než tvar. Pokud se rozhodnete pro čalouněné barové židle, snažte se barevně sladit potah se zbytkem nábytku. To je důležité zejména tehdy, když je kuchyně propojena s obývacím pokojem. Pak si prohlédněte svůj gauč a křesla a vyberte si barvy, které spolu budou ladit. Pokud máte rádi bezpečná řešení, volte stejnou barvu jako nábytek do obývacího pokoje, ale pokud se nebojíte experimentovat s barvami, užijte si to. Vyberte si úplně jinou barvu čalounění vašich barových židlí, ale před nákupem si pohrajte s barevnou paletou a vytvořte si vizualizace, abyste svého rozhodnutí nelitovali.

Dřevěné barové židle mohou být i jiné barvy. Pokud již máte v kuchyni dřevěné prvky, dbejte na to, aby odstíny tohoto dřeva spolu dobře ladily.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články