• Průvodce

aktualizováno

Nejlepší způsoby, jak vyčistit matrace!

Jak si zajistit zdravý a klidný spánek? Večer je dobré v ložnici navodit atmosféru a vyvětrat místnost. Ještě důležitější je však připravit postel. Důležitá je kvalita lůžkovin, ale především matrace. Dbejte nejen na její rozměry a měkkost, ale také na její čistotu. Jak? Zjistěte, jak nejlépe vyčistit matraci!

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je třeba matraci pravidelně čistit?
  • Jaké jsou domácí způsoby odstranění skvrn z matrace?
  • Kdy se vyplatí zvážit profesionální čištění matrací?
  • Co můžete udělat pro to, aby vaše matrace zůstala déle čistá?

Pravidelné čištění matrace – návyk, který je dobré si osvojit

V mnoha domácnostech se péče o kvalitu spánku a spacího prostoru omezuje na pravidelnou výměnu přikrývek a větrání lůžkovin. Stačí to? Ne! Stejně důležité je matraci čas od času vyčistit. Občasné odstranění skvrn z ní nestačí. Proč?

Zhruba ⅓ svého života strávíte v posteli. Stejně jako během dne se potíte i během spánku. Navíc vaše pokožka zůstává na povrchu matrace. V posteli se také hromadí pouhým okem neviditelný prach a roztoči. Ani sebelepší prostěradlo nedokáže ochránit vaši matraci před tím, aby se na její povrch nedostaly některé z těchto prvků! Jak se s nimi vypořádáváte?

Nejlepší způsoby čištění matrace jsou zároveň ty nejjednodušší. Důležitá je především pravidelnost a správný postup. Jednou za čas (např. při výměně lůžkovin) matraci jednoduše vysajete čistým kartáčem vysavače. Můžete použít také mokré čištění pomocí parního čističe. A pokud si na matraci všimnete skvrn? Pak najdete pomoc… ve své vlastní kuchyni!

DOBRÉ VĚDĚT! Jednou za půl roku je dobré vyčistit matraci pomocí jedlé sody. Rozetřete jedlou sodu na povrch matrace a nechte ji 10-15 minut působit, poté důkladně vyluxujte. Zbavíte se tak nepříjemných pachů a hlavně nahromaděných bakterií.

Nejlepší přípravky na čištění matrace – najdete je v kuchyni!

Prostředky, které vám pomohou zbavit se i těch nejodolnějších skvrn na matraci, určitě najdete ve své kuchyni. Patří mezi ně jedlá soda, peroxid vodíku, kyselina citronová a ocet. Jak je použít?

  • Jedlá soda vám pomůže odvést vlhkost z matrace. Pokud se vám tedy v posteli rozlije káva nebo čaj, nejprve přebytečnou tekutinu odstraňte pomocí savého hadříku nebo papírového ručníku. Poté posypte potřísněné místo jedlou sodou a počkejte, až prášek zcela zaschne. Nyní ji jednoduše vysajte.
  • Velmi účinnou metodou, jak se zbavit starých zaschlých skvrn (nebo skvrn od moči), je příprava pasty z jedlé sody a octa. Naneste jej na skvrnu a nechte působit asi 30 minut. Po uplynutí této doby odstraňte zbytek pasty měkkým hadříkem.
  • Jak nejlépe vyčistit matraci, která zapáchá? Směs jedlé sody, octa a peroxidu vodíku! Matraci posypte jedlou sodou a lehce postříkejte octem. Nechte ji několik hodin působit, dokud zcela nezaschne. Poté namočte houbičku do peroxidu vodíku a krouživými pohyby matraci otřete.
  • Odstraňte žluté skvrny z matrace pomocí kyseliny citronové nebo citronové šťávy. Připravte si roztok kyseliny citronové nebo citronové šťávy s vodou v poměru 1:2. Namočte do něj hadřík a směs ve velkém množství naneste na skvrnu. Po několika minutách setřete čistým hadříkem. Nechte zcela zaschnout.

DOBRÉ VĚDĚT! Kromě kuchyňských prostředků se vám bude hodit i při odstraňování skvrn z matrace… lak na vlasy! Pokud omylem popíšete matraci propiskou, jednoduše postříkejte znečištěné místo lakem na vlasy. Po několika minutách odstraňte rozpuštěný inkoust vlhkým hadříkem.

Profesionální čištění matrací – co byste měli vědět?

Někdy se i ty nejlepší způsoby čištění matrace vlastními silami ukáží jako neúčinné. To je například případ, kdy je třeba odstranit skvrny od moči nebo starou zaschlou špínu. Jak se s takovými nečistotami vypořádat?

Nejlepší je odnést matraci do profesionální čistírny. Na rozdíl od toho, co si možná myslíte, tato služba není vůbec drahá! Čistící prostředky používané v čistírnách jsou mnohem silnější než ty, které jsou k dispozici pro domácí použití. Díky tomu zachrání téměř každou matraci. Tuto možnost zvažte zejména v případě, že jste si vybrali kvalitní a drahý výrobek, na kterém rádi spíte.

Triky a pomůcky, které udrží vaši matraci déle čistou

Chcete, aby vaše matrace vypadala déle jako nová? Snažte se ji proto chránit před skvrnami, špínou a nepříjemnými pachy. Nezapomeňte pravidelně vysávat matraci a měnit ložní prádlo (alespoň jednou týdně). Jednou za 2-3 měsíce také obraťte matraci naruby, abyste zabránili nerovnostem na povrchu. To platí zejména pro pěnové matrace.

Nestelte si ráno postel hned, jak vstanete! Naopak nechte lůžkoviny několik minut rozložené. Tímto způsobem zajistíte matraci dostatečný přístup vzduchu a možnost „dýchat“.

Pokud denně spíte v jedné posteli s malým dítětem nebo domácím mazlíčkem, pořiďte si nepromokavý potah. Tím ochráníte matraci před mnoha nepředvídanými skvrnami, které by se později obtížně odstraňovaly.

Nejlepší způsoby čištění matrace jsou ty, které jsou snadno dostupné v každé domácnosti! Stačí jen několik základních produktů, které určitě máte v kuchyni, a špinavé matraci můžete vdechnout nový život. Po vyčištění o ni dobře pečujte, pravidelně ji čistěte a poskytněte jí dodatečnou ochranu. Takto vám bude sloužit mnohem déle! Čistota vaší matrace má také pozitivní vliv na kvalitu vašeho spánku!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články