• Průvodce

aktualizováno

Připravte s námi svůj dům na Halloween!

V Česku je stále mnoho lidí vůči Halloweenu skeptických. Není však nouze o ty, kteří ho slaví a skvěle se u toho baví. Chystáte se k nim letos připojit, ale nevíte, jak si Halloween udělat doma? Máme pro vás několik originálních nápadů na výzdobu obývacího pokoje a nejen toho.

V tomto článku se dozvíte:

  • Odkud se vzal Halloween a proč jej slavíme?
  • Které dekorace nejlépe odrážejí ducha svátku?
  • Jak si vyrobit vlastní dekorace a aranžmá na stůl tématické party?

Halloween – co je to za svátek?

Halloween pochází ze slovního spojení All Hallow’s Eve, což znamená Předvečer všech svatých. Jeho oslava připadá na noc před ním, tedy na noc z 31. října na 1. listopadu.

Halloween si všichni spojujeme se Spojenými státy, ačkoli tento zvyk se slaví také v Irsku, Velké Británii, Kanadě a Austrálii. Američané povýšili jeho oslavu téměř na umění. Oblékají se do kostýmů, pořádají bujaré večírky a zdobí své domy a zahrady s velkou fantazií. Cítíte se sklíčeni podzimním šerem? Využijte blížící se dovolenou jako záminku k tomu, abyste si dopřáli něco dobrého. Zajímá vás, jak uspořádat domácí halloweenskou party? Uspořádejte maškarní ples. Pečlivě naplánujte jídelníček a výzdobu svého domu. Měla by odrážet charakteristickou náladu svátku s nádechem hrůzy a humoru.

Jak uspořádat domácí halloweenskou párty?

Na Halloween by měl být váš domov strašidelný. K tomu potřebujete správné dekorace. Můžete si je koupit nebo být kreativní a vyrobit si je sami. Nepotřebujete k tomu mnoho manuálních dovedností ani peněz.

Zapojte rodinu nebo přátele do výroby halloweenských dekorací. Zaručujeme vám, že tento úkol vám přinese mnoho uspokojení a radosti. A váš dům bude vypadat báječně, když ho vyzdobíte!

Halloweenské girlandy

Připravte si nůžky, lepidlo, provázek a několik listů tvrdého papíru – nejlépe v černé, bílé a oranžové barvě. Nakreslete na ně typické halloweenské vzory pavouků, netopýrů, dýní a duchů. Pokud jste umělecky založení, zvolte náročnější motivy, například kostlivce nebo čarodějnici na koštěti.

Po vystřižení je navlékněte. Tento věnec bude vypadat skvěle, když bude natažený přes krbovou římsu nebo vstupní dveře do místnosti.

Důležité! Místo provázku můžete použít také elektrické svíčky. Určitě máte doma alespoň jedny, které normálně dáváte na vánoční stromeček. Efekt bude úžasný!

Vystřihovací dekorace – na okno, na stůl

Vyrobte více papírových figurek. Opravdu pomáhají vnést do vašeho domova halloweenskou atmosféru. Pro lepší efekt vytvořte různé velikost. Některé z nich můžete přilepit na okno.

Pěkným nápadem na ozdobení cukroví upečeného na oslavu jsou tyto vystřižené obrázky připevněné na párátkách. Můžete je například zapíchnout do sladkých muffinů potřených barevnou polevou a posypkou.

DOBRÉ VĚDĚT! K výzdobě stolu použijte miniaturní dýně a černooranžové ubrousky. Jako alternativa k oranžové se dobře hodí krvavě červená.

Pokud tyto papírové vystřihovánky přivážete k lustru na nitích, budou se během jídla houpat nad hlavami hostů. Skvělým doplňkem takové dekorace světla je pavučina. Můžete si koupit hotovou v obchodě nebo si ji improvizovaně vyrobit z provázku.

Skleněné lucerny

Jak si doma vyrobit halloweenskou dekoraci? Jaké další dekorace jsou pro tuto příležitost vhodné? Důležitou součástí vytvoření strašidelné atmosféry je správné osvětlení a tím jsou lucerny. Po setmění vykouzlí ve vašem interiéru malebnou hru světla a stínu.

Skvělým patentem na výrobu obalů na svíčky je zdobení obyčejných sklenic. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je načmárat na jejich průhledný skleněný povrch různé halloweenské nápisy a vzory, například snadno vytvořitelné pavučiny.

Můžete si také vyrobit neobvyklá víčka na sklenice. Potřebujete jen kousek papíru srolovaný do trubičky a připevněný lepicí páskou. Před nasazením vystřihněte oči a ústa. Takové hrozivé tváře s osvětlením zaručeným zapálenou čajovou svíčkou udělají velký dojem.

Strašidelná dýně

Nejprve ostrým nožem odstraňte víko, tj. horní část se stopkou. To je rozhodně úkol pro dospělé. Děti mohou lžičkou vyjmout dužinu z jejího středu. Dalším krokem je nakreslení očí a úst. Nezapomeňte, že by měly dýni dodat hrůzostrašný vzhled. Jakmile je vyříznete, můžete do nich umístit svíčku. Světlo pronikající skrz výřezy zahalí váš interiér do hřejivé záře.

DOBRÉ VĚDĚT! Do dýně je dobré vhodit několik hřebíčků nebo ji zevnitř potřít skořicí. Teplo, které vydává plamen svíčky, způsobuje, že se jejich vůně šíří interiérem.

Balónová strašidla

Pokud již nafouknutý balónek přikryjete bílou látkou, budete mít ducha, který bude děsit vaše hosty. Můžete použít staré prostěradlo nakrájené na kousky. Proč se omezovat jen na jedno strašidlo, když jich můžete mít celou řadu? Nezapomeňte nakreslit strašidelné obličeje černým fixem! Pravděpodobně už víte, jak si Halloween připravit doma. Nyní vám nezbývá nic jiného než si obstarat potřebné materiály a začít s přípravou.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články