• Kuchyň
  • Místnosti

aktualizováno

5 tipů do kuchyně ve venkovském stylu

Kuchyně je místo, které ve Vás jistě vyvolává příjemné asociace – je spojeno s Vaším dětstvím, protože právě v ní úřadovala máma nebo táta, ba dokonce babička s dědou a právě tam se vyráběly nevšední pochoutky a vše krásně vonělo jídlem – vždy to ve Vás i v nás vyvolá idealizované, ba přímo idylické vzpomínky, a to tím spíše, pokud jste vyrůstali na venkově nebo tam alespoň trávili prázdniny u prarodičů. Takovou idylickou a rodinnou atmosféru budete časem chtít i u sebe doma nebo alespoň v kuchyni – proto mezi našimi inspiracemi najdete i ty do kuchyně ve venkovském stylu.

Venkovský styl – selská kuchyně – čím se vyznačuje?

Kuchyně ve venkovském stylu poznáte velmi snadno nejen vizuálně – jakmile překročíte jejich práh, budete se zkrátka cítit idylicko-andělsky, tedy nesmírně příjemně, až blaženě, to vše díky použitému vybavení, dekoracím a barvám. Musíte však vědět, že ve venkovských kuchyních je vše promyšlené a zároveň funkční – na zbytečné doplňky v takových kuchyních není místo – vládne zde pořádek, střídmost a skromnost, což souvisí i s venkovským životem, který je jako žádný jiný, podřízen tomu, co se děje v přírodě a po sobě jdoucím ročním obdobím.

kuchyně ve venkovském stylu
Kuchynská linka Lora 4

Kuchyně ve venkovském stylu se proto vyznačují pořádkem a střídmostí a také funkcionalismem – nebude chybět vybavení z dob minulých, které je díky své formě mimořádně dekorativní a zároveň praktické. Proto takovým kuchyním kralují mimo jiné dlaždičky a dřevo, které dodají interiéru hřejivou a příjemnou atmosféru a zároveň jsou odolným a praktickým materiálem. Důležité je, že většinou také dominují světlé barvy, a pokud jsou tmavé, tak v teplých odstínech, čehož je dosaženo především použitím barev jednoznačně spojených s přírodou. Přesně tímhle způsobem se venkovský styl odráží v selské kuchyni – především pomocí vhodných barev, vybavení a doplňků evokujících přírodu a roční období.

Venkovský styl retro kuchyně – co v ní nesmí chybět?

Kuchyně ve venkovském stylu je především retro kuchyně, a to znamená, že musí mít spotřebiče a dekorace, které připomenou minulé éry. V kuchyních babiček a dědečků bývala často kachlová kamna a pod horké hrnce se podkládaly právě kachličky, které byly často krásně zdobené, proto také venkovský styl selské kuchyně v našem provedení bude mít právě takový cíl – nebudou v něm chybět prvky jako jsou kachle, ale i kameny nebo cihly, které mohou odkazovat nejen na minulá období, ale jednoduše na přírodu, a na stěně budou čas měřit hodiny ve venkovském stylu.

kuchyně ve venkovském stylu
KAMMONO Komplet 4

Venkovský styl retro kuchyně je realizován i díky použití dřevěného nábytku – je jednoduchý ve svých formách, pevný a praktický, např. venkovský stůl měl velmi často zásuvku, která obvykle obsahovala předměty neobvyklého určení. My retro kuchyni vybavíme také nábytkem a spotřebiči, které krásně vyzdvihnou poutavé detaily – pokud máte nádobí nebo jiné suvenýry od prarodičů nebo rodičů, například hodiny ve venkovském stylu, najdeme pro ně to správné místo. Můžete si být také jisti, že Vaši retro kuchyni zaplní dřevěné doplňky, které mají příjemnou, drsnou na dotek texturu a ještě více zahřejí interiér – budou zde mimo jiné dřevěná prkénka, pracovní desky nebo nádobí, ale i vybavení z proutí. Přesně tak bude vypadat venkovský styl retro kuchyně.

Kuchyně v rustikálním stylu – doplňky

Dřevo, kámen, rostliny a sušené bylinky – to jsou prvky, které v kuchyních ve venkovském stylu nemohou chybět – pohledné česnekové věnce na stěnách, korálky ze sušených hub, květináče s čerstvým libečkem a petrželkou na parapetech. Mezi další doplňky patří kastrůlky s dlouhou rukojetí, hodiny ve venkovském stylu, lžíce, nádobí a retro konvice, ve které se bude vařit voda na čaj podávaný v ozdobné konvici – to jsou detaily, ale to právě ony dodávají atmosféru interiérům zařízeným v rustikálním stylu.

kuchyně ve venkovském stylu
KAMMONO Komplet 10

Venkovské závěsy – nepostradatelný doplněk rustikálních kuchyní

Kuchyně v rustikálním stylu jsou také naplněné světlem, takže se pro ně budou skvěle hodit velká okna, která musí zdobit doplňky, jako jsou venkovské závěsy. Inspirujeme a napovídáme, které venkovské závěsy se budou perfektně hodit do Vaší rustikální kuchyně – sázíme především na přírodní materiály, ale venkovské závěsy by měly být i jedinečnou ozdobou – hospodyňky na venkově zavěšovaly do oken své vlastnoručně vyrobené vzdušné a háčkované závěsy, které byly nejen ukázkou jejich neobvyklého talentu, ale v případě potřeby jimi uměli zakrýt i okna. Vybereme Vám světlé nebo barevné venkovské závěsy.

Kuchyně ve venkovském stylu – barvy

Co se barev týče, kuchyně ve venkovském stylu se vyznačují teplými a přírodními barvami, proto jim nejčastěji dominují odstíny teplé nebo surové běli, které se kombinují s barvami dřeva – pokud ale chcete, aby se ve Vaší rustikální kuchyni objevily i jiné barvy, pak pro Vás rovněž najdeme zajímavé inspirace – např. jemnou modrou nebo třeba béžovou? – Sami rozhodnete, která možnost je pro Vás nejlepší!

Je pro Vás venkovská kuchyně jako stvořená?

Kdo se rozhoduje pro kuchyně ve venkovském stylu? Taková uspořádání, jako jsou kuchyně v rustikálním stylu, jsou propozicí především pro lidi, kteří očekávají útulnou a teplou kuchyni, a také pro lidi, kteří si nejvíce cení rodinných hodnot a chtějí takovým způsobem přijímat rovněž své hosty – ale nejen – kuchyně ve venkovském stylu jsou také propozicí pro lidi, kteří oceňují jednoduchost a funkcionalismus.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články