• Průvodce

aktualizováno

Kam umístit televizi?

Ikdyž v dnešní době téměř každý z nás vlastní telefon s velkým displejem, televize je stále jedním z nejdůležitějších zařízení v domácnosti – je to nejpohodlnější způsob, jak sledovat oblíbené seriály, filmy a dokonce trávit hodiny hraním her. Společné sledování televize má své výhody – trávíme čas společně s rodinou, a ne každý zvlášť se svým chytrým telefonem v ruce. Pokud jste i vy přesvědčeni, že televizor je docela užitečné zařízení, pak si přečtěte naše tipy, kam umístit televizi – možná některé z nich využijete při zařizování bytu.

V tomto textu se dočtete:

  • Kam umístit televizi?

Obývací pokoj, ložnice nebo třeba kuchyň? – Kam umístit televizi?

První rozhodnutí, které musíte ohledně svého televizoru učinit, je šířka a výška TV, jinými slovy jednoduše to, jak velký Váš televizor bude. V této věci jsou samozřejmě zásadní Vaše preference a záliby, ale neméně důležité je také množství volného prostoru, který máte v místnosti, kde má být televize umístěna. Výška TV by proto měla být dobře promyšlena a přizpůsobena bytovým podmínkám. Kam umístit televizi? Nejčastěji se toto zařízení nachází v obývacím pokoji a není v tom nic divného – právě zde sedíte s rodinou na gauči a právě obývací pokoj bývá největší místností, což Vám umožní se v něm trochu vybláznit v otázkách zařizování a vybrat si opravdu velkou televizi, což se mimochodem promítne do kvality sledování Vašich oblíbených filmů.

Kam umístit televizi
Skříňka TV závěsná Scalia


Kam umístit televizi? – Pokud se rozhodnete pro menší zařízení, dobře se Vám vejde i na trochu menší plochu, například do ložnice nebo i do kuchyně. Mnoho lidí miluje sledování televizních seriálů při vaření nebo před usnutím. Další důležitou otázkou je, v jaké výšce TV umístit a zde samozřejmě největší roli hraje náš komfort při sledování – televizor by měl být umístěn v takové výšce, aby zajistil pohodlné sledování po mnoho hodin v pozici, kterou v této situaci zaujmete Vy i ostatní členové domácnosti. Výška TV se proto bude mírně lišit v obývacím pokoji, kde sedíte na pohovce, v kuchyni, kde se na něj díváte, když stojíte nebo sedíte u stolu, nebo v ložnici, když při sledování pohodlně ležíte v posteli.

Výška TV v obýváku – jaká bude nejvhodnější?

Bezesporu nejčastěji je však televizor umístěn v obýváku – je to Váš nejprostornější pokoj a je tak v něm spousta místa, kam jej můžete umístit. Jaká by měla být výška TV v obýváku? V této věci hrají prim zvyky Vás i ostatních členů domácnosti – vyplatí se usednout na pohovku nebo do křesla a dívajíc se na místo, kde má být televize. Jednoduše zvolit optimální řešení. Musíte však pamatovat na to, že je zde důležitá rovněž samotná velikost televizoru – například ty s úhlopříčkou 65 nebo 70 palců lze namontovat o něco výše.

Kam umístit televizi
Skříňka tv Nicole 200 cm


Výška TV v obýváku se může lišit i podle toho, zda bude zavěšená nebo umístěná na nábytku – o tom rozhodujete také Vy. Pokud hodláte zařízení umístit na nábytek, jste většinou omezeni jejich výškou, vyberte si proto komodu nebo TV skříňku, která Vám zajistí optimální výšku TV, tedy takovou, ze které budete nejpohodlněji sledovat televizi po mnoho hodin v přirozené poloze. Většina nábytku určeného pod televizor má poměrně univerzální výšku TV, která je většinou přizpůsobena průměrným „divákům“, takže je velká šance, že se osvědčí i ve Vašem případě.

Věšíme televizi, aneb výška TV od podlahy

Televizní skříňky jsou často velmi působivým nábytkem, který zaplní Váš obývací pokoj, ale mnoho lidí preferuje i jiné řešení, a to montáž televize na stěnu na speciální držák.. V takové situaci může být výška TV od podlahy zcela individuální. Toto řešení má četné výhody – nejen že správně nastavíte výšku TV na stěně, ale také efektivně pověsíte samotné zařízení a ušetříte za nákup nábytku, který nemusí být úplně nutný. Jak ale zvolit správnou výšku TV na stěně? V tomto případě se také řídíte výše uvedenými pravidly, tedy zvolíte takovou výšku TV, která Vám zajistí komfort při sledování televize z pohovky nebo křesla.

Kam umístit televizi
Skříňka tv Asha 200 cm

Výška TV od podlahy bude určitě jiná, pokud televizi pověsíte do kuchyně nebo do ložnice. Když ležíte v posteli, Vaše oči směřují do úplně jiného bodu. Totéž platí o kuchyni, kde televizi většinou sledujete vsedě u stolu nebo ve stoje. Přizpůsobte si tuto výšku TV svým individuálním potřebám – jen tak budete pohodlně sledovat televizi mnoho hodin beze strachu, že to ráno ucítíte na bolavém krku. Výška TV na stěně tedy není bezvýznamnou záležitostí – závisí na tom komfort sledování Vašich oblíbených seriálů!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články