• Kuchyň
  • Místnosti

aktualizováno

Kuchyně v garsonce: nejlepší řešení při aranžaci kuchyně do malého bytu 


Malé byty v panelovém domu typu „garsonka“ jsou velmi oblíbené zejména mezi mladými lidmi, kteří teprve vstupují do dospělosti. Velkou výhodou malých bytů jsou nízké náklady na údržbu a malá plocha pro úklid. V takové místnosti nesmí chybět kuchyně – místo pro přípravu domácích jídel či ranní kávy. Malé kuchyně do garsonky v paneláku vyžadují pečlivé naplánování prostoru, aby se do nich vešly všechny potřebné domácí spotřebiče a bylo možné se v nich volně pohybovat. Málokdo však věří, že se dá například 8 metrů navrhnout funkčním způsobem. Světe div se, dá se! Stejně tak málokdo má představu o tom, jak by kuchyně do malého bytu měla vypadat. Malé kuchyně do garsonky jsou většinou spojeny s obývacím prostorem v bytě, což může být docela výzva. Kuchyně do malého bytu, jakým je garsonka, představují tzv. kuchyňské kouty, které musí být navrženy nejen esteticky, ale musí být také plné ergonomických řešení. Kuchyně a stoly, stejně jako křesla v obývací části, je nutné plánovat na milimetr přesně.

V tomto článku se dozvíte:

  • Kuchyně v garsonce: nejlepší řešení při aranžaci kuchyně do malého bytu?

Kuchyně do malého bytu – co se stolem 

Malé kuchyně do garsonky tak mohou zajistit mimořádně komfortní prostor pro přípravu jídel pro jednu, maximálně dvě osoby. Kuchyně do malého bytu mohou být navrženy tak, aby byly zachovány všechny funkční oblasti, při zachování praktických proporcí bytu. Malé kuchyně pro garsonky nemusí znamenat nutnost vzdát se místa, které je určeno k jídlu, taková místa by navíc měla mít stůl, který plní stejné funkce jako stoly ve velkých kuchyních. Stůl by měl být navíc docela kompaktní, aby nepřekážel a nezabíral mnoho místa. Vyplatí se proto používat malé a šikovné stolky, které lze rychle schovat. Úzké, průmyslové místnosti mohou mít stůl s židlemi v podobě baru a vysoké stoličky. Dobrým nápadem pokud jde o stůl, který si mohou dovolit malé kuchyně do garsonky jsou stoly s židlemi v podobě praktické, vysouvací desky. Kuchyně do malého bytu by měly být navrženy v jasných barvách, jelikož tato barva má obrovský význam v místnostech s malou plochou. Skládací, kompaktní stůl a k němu pasující židle by proto měly být vyrobeny v bílé barvě.

malé kuchyně do garsonky
Kuchyně Trend Line Adele

Kuchyně do malého bytu – ideální je ostrůvek 

Kuchyně do malého bytu jsou propojené s obývacím pokojem. Pokud se tento prostor ukáže jako nedostatečný, lze jej snadno zvětšit. Malé kuchyně do garsonky by měly být vybaveny nezbytným kuchyňským vybavením, jako je varná konvice, robot nebo mixér. Mohou zabrat celou kuchyňskou linku, která již nebude potřebná, jelikož místo sloužící k přípravě jídla můžete přenést na svůj vlastní, soukromý ostrůvek. K tomu byste měli určit vhodné místo mezi kuchyní a obývacím pokojem a následně do něj umístit skříňku s pracovní deskou. Toto řešení je nejen mimořádně oblíbené a moderní, ale také funkční a praktické. Nemusíte se obávat, že malé kuchyně do garsonky tak vejdou do místnosti a zaberou trochu místa v již tak malém prostoru. Díky tomuto řešení kuchyně do malého bytu otevřou své zbývající části a navíc výrazně obohatí výzdobu interiéru. Jedná se o řešení, které zaujme především mladé lidi, kteří v bytě často hostí své přátele. O tom, že se většina večírků přesouvá do kuchyně, se ví už dávno, a proto se takový ostrůvek skvěle hodí jako bar při setkání s přáteli. Ostrůvek lze použít rovněž jako stůl. Stačí jej sladit s odpovídajícími židlemi.

Kuchyně do malého bytu – barvy, ve kterých by měly být navrženy 

Malé kuchyně do garsonky se mohou stát bijícím srdcem domova. Kuchyně do malého bytu jsou velkou výzvou co se týče aranžace i vybavení. Musíte být extrémně kreativní osobou, abyste na pouhých pár metrech čtverečních vytvořili funkční místo, určené pro přípravu jídel. Mnoho názorů jednoznačně ukazuje na to, že stěny a čela provedené v jasných barvách umožňují snadný způsob optického zvětšení. To je samozřejmě správné tvrzení. Nemusíte se však vzdávat toho, co je pro uživatele atraktivní. Kuchyně netvoří jen nábytek, ale také stěny a podlahy. Můžete tedy pokračovat a vyzkoušet tmavé fronty, které budou prolomené světlými, bílými dlaždicemi a stěnami. Leštěná dlažba ve vysokém lesku odráží sluneční paprsky a umělé světlo, které produkují lampy osvětlující prostor, což má vliv na jeho optické zvětšení. Každý interiér by měl především potěšit osoby, které v něm bydlí. Kuchyně do malého bytu se budou zdát mnohem prostornější, pokud vsadíte na lesk. Výběr nábytku by proto neměl padnout na matný.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články