• Průvodce
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Jak osobnost člověka ovlivňuje zvolené styly uspořádaní?

Napadlo Vás někdy, jak je možné, že někomu se líbí více glamour interiéry, zatímco jiný preferuje skandinávskou jednoduchost? Pokud ano, teorie typů osobností Vám pomůže odhalit tajemství. To, jaké vlastnosti převládají ve Vašemu charakteru a jak reagujete na životní situace, závisí do značné míry na tom, jak si zařídíte obývací pokoj ložnici nebo celý byt

V tomto článku se dozvíte:

  • Která teorie typu osobnosti je nejznámější a proč stojí za to jí věnovat pozornost?

  • Jaké styly interiéru nejčastěji volí otevření, veselí extroverti?

  • Co libí se introvertům, kteří mají sklony k perfekcionismu?

  • Jaký styl si s největší pravděpodobností vyberou sebevědomí a panovační lidé?

  • V jakých interiérech se budou cítit pohodlně ti, kteří jsou obvykle klidní a citliví?

Osobnost a zvolené styly uspořádání

Nejoblíbenější teorie typů osobnosti, pod kterou položil základy starověký řecký filozof Hippokrates, rozlišuje 4 typy postav: sangvinik, melancholik, cholerik a flegmatik. Může to souviset se způsobem zdobení interiéru a rozhodováním o nákupu? Ano, samozřejmě! Vaše povaha a způsob bytí má totiž značný vliv na to, jak se oblékáte, jak rádi trávíte čas a jak si zařizujete domov. Pojďme se tedy na sebe podívat zblízka a zjístit, jak se osobnost a zvolené styly uspořádání vzájemně ovlivňují.

Sangvinik neboli otevřený, emocionální optimista

První zmíněný typ osobnosti, sangvinik, je to osoba, kterou byste mohli nazvat „socální nadšenec“. Sangvinici jsou radostní a spontánní. Rádi pracují s lidmi a nové výzvy vnímají jako příležitosti k rozvoji. Často však jednají chaoticky, rychle se nudí a opouštějí rozjeté projekty.

Jak se tato osobnost promítá do zvolených aranžérských stylů? Sangvinici se nejlépe cítí v eklektických interiérech. A to hlavně proto, že jejich uspořádání nevyžaduje dodržování vzorů a pravidel. Stačí si směle vybrat hlavní motiv a pak na něj volně odkazovat a kombinovat zdánlivě nesourodé elementy. Vyplatí se také přidat výraznou barvu. Takové aranžérské experimenty sangviníků většinou končí naprostým úspěchem!

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Nejčastějšími barvami v interiérech, které uspořádali sangvinici, jsou žlutá, oranžová nebo zelená v čistě jarních odstínech.

Perfekcionistický melancholik

Druhý zmíněný typ osobnosti je melancholik. Jak v jeho případě osobnost má vliv na zvolené styly uspořádání?
Melancholik je nadaný, seriózní analytik. Před rozhodnutím si pečlivě ověřuje všechna fakta. Je organizovaný a hospodárný. Dokáže však být nedůvěřivý, přehnaně opatrný a nesmělý. Dříve uvidí hrozby než příležitosti.

Máte melancholickou povahu? Dobře se tedy pravděpodobně budete cítit ve světlých, harmonických interiérech v minimalistickém nebo skandinávském stylu.

  • Minimalismus znamená pečlivé promyšlení a design prostoru. Žádný předmět se ve Vašem obývacím pokoji nenajde náhodou, a každý předmět bude splňovat specifické funkce. Barvy interiéru jsou tlumené: dominují šedé a špinavě bílé barvy.

  • Skandinávské interiéry jsou velmi často teplejší verzí minimalistických interiérů. Nábytek a doplňky jsou vyrobeny z přírodních materiálů, majících pestré barvy. Pokoje se stávají jednoduchými a harmonickými. A díky tomu se v nich snáze odpočívá a udržuje dokonalý pořádek, který je pro melancholiky tak důležitý.

Panovačný a energický cholerik

Snad nejkomentovanějším typem osobnosti je cholerik. Člověk, který má takový charakter je aktivní, velmi ambiciózní a důsledný v jednání. Pracuje rychle a efektivně, rád vede ostatní. Cholerik však nesnáší odpor a může se dokonce uchýlit k manipulaci, aby dosáhl svého cíle. I když v druhých vzbuzuje důvěru, okamžitě je posuzuje z pozice síly a pohrdá jejich slabostmi.

Platí v případě cholerika také pravidlo o osobnosti a zvolených stylech uspořádání? Určitě ! Cholerici jsou milovníci glamour stylu.

Glamour interiéry jsou odvážnou, výraznou kombinací lesku a elegance. Vyznačují se měkkými látkami, křišťálovými a zlatými ozdobami, lesklými doplňky a prošívanými pohovkami. Aby to vše tvořilo harmonický celek, musí interiérový design vytvořit energický a temperamentní člověk, jehož nápady se vymykají zažitým vzorům. A jsou to přece typické vlastnosti cholerika.

Klidný a trpělivý flegmatik

Flegmatici jsou tiší, klidní a veselí lidé. Jsou empatičtí a ochotní naslouchat druhým. Kompetentní a spolehliví v práci, dokážou být zároveň málo asertivní. Flegmatici se vyhýbají konfliktům, nemají rádi změny a rozhodování je pro ně vždy obrovskou výzvou.

Lidé s tímto typem osobnosti velmi touží zařídit interiéry v ekologickém stylu. Proč? Ekologický styl znamená použití recyklovaných předmětů, obrat k přírodě. Je oblíbené samostatně renovovat nábytek nalezený na bleších trzích nebo v bazarech. To vyžaduje klid, trpělivost a hodně empatie.

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Flegmatici se nejlépe cítí v interiérech zařízených v zemitých tónech.

Vliv charakteru na zvolené styly uspořádání se běžně zohledňují jen velmi zřídka. Když se však nad tímto tématem na chvíli zamyslíte, zjistíte, jak je to viditelné. Při návštěvě dalších přátel nebo zahájení spolupráce s novým dodavatelem se proto vyplatí věnovat pozornost tomu, jak je obývací pokoj nebo pracovna uspořádána. Bude pak pro Vás snazší identifikovat povahu dané osoby a rozhodnout se, zda bude Váš vztah pravděpodobně úspěšný. V soukromém i pracovním životě jsou důležité nejen znalosti a kompetence, ale také sbližování charakterů, které usnadňuje společné jednání.


Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články